Vesti

Preoce: Romi vole seoski život

Romi koji žive u selima tvrde da je bavljenje poljoprivredom i stočarstvom naporno, ali da je živeti na selu ipak mnogo bolje nego u gradu.
 • 02.06.2012
 • 18:44 h
 • Romska redakcija KIM
 • komentara:
 • pregleda: 3127
Preoce: Romi vole seoski život
Bajram i Đina u svom oboru (Foto KIM)

“Romi su vredan narod, ne biraju posao, ali ono što preuzmu odrade kako treba", kaže Bajram Ćelić, meštanin sela Preoce nadomak Prištine.

U selu Preoce većina Roma zavisi od poljoprivrede i stočarstva. Domaćini tvrde da je ekonomija važna na selu i da je potrebno zarađivati novac, jer se svakodnevno troši na dažbine i ostale potrepštine. Romi farmeri smatraju da život na selu daje određenu sigurnost, ali pored toga zahteva mnogo truda i angažovanja.

Bajram Ćelić, vlasnik farme ovaca u ovom selu, kaže da je za kratko vreme razvio neki vid biznisa, jer je počeo sa tri ovce a sada ima 14.

"Nije bilo fabrike, preduzeća ili državne institucije u kojoj Romi nisu bili zaposleni pre rata, ali sada moraju da se snalaze kako znaju i umeju. Iako su mnogi ostali bez posla - počeli su baš kao i ja, sopstvenom inicijativom", objašnjava Bajram.

On je na ideju za ovakav posao došao zbog činjenice da mnogi Romi slaveći razna veselja žrtvuju jagnjad: "I eto meni ideje da počnem jedan takav biznis, s obzirom da se niko u okolini time ne bavi".

Njegova sedmočlana porodica zavisi od ovog posla, i kako kažu, svi puno rade da bi bolje zaradili.

Bajramova supruga Đina kaže da od kako imaju ovce nisu imali potrebe da kupe mleko.

"Ovo mleko je veoma lekovito, a često puta napravim i sir. Malo je zainteresovanih da kupuju mleko, ali ga mi koristimo za ličnu upotrebu. Ima dosta posla, ali se dobro snalazimo i znamo ko šta treba da radi“, kaže Đina.

U selu Preoce živi 45 romskih porodica, koje se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017