Preminuo profesor i pesnik Slobodan Kostić

Posle duge i teške bolesti na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu u nedelju je preminuo Slobodan Kostić, jedan od najznačajnih savremenih književnih stvaralaca sa Kosova i Metohije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Slobodan Kostić (Foto arhiva KIM)


Slobodan Kostić je rođen 1952. godine u selu Rečane, kod Kosovske Kamenice. Bio je redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici na predmetu teorija književnosti.  Bio je upravnik Narodne i univerzitetske biblioteke u Prištini.

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Dragi Maliković izjavio je za KIM radio da je smrt Slobodana Kostica veliki gubitak za Univerzitet.

“Preminuo je neko ko je skoro 30 godina bio deo našeg kolektiva. Slobodan Kostić je, kao autonomna i intelektualna osoba koja je potekla iz moravskog kraja, dao veliki i nemerljivi doprinos kako toj sredini tako i šire ali i našem kolektivu. Biće to veliki gubitak za ovaj kolektiv i individualno i profesionalno. Profesor Kostić je držao predavanja na jednom značajnom predmetu a to je teorija književnosti ali se bavio i književnim radom i to će biti veliki gubitak koji će naš kolektiv, nadam se, uspeti da nadomesti”, rekao je Maliković.

On je kazao da je fakultet i materijalno i profesionalno pomagao profesoru Kostiću da prevaziđe bolest. Na Filozofskom fakultetu juče je nastava počela minutom ćutanja kojim je odata pošta preminulom profesoru a prvi časovi predavanja bili su posvećeni liku i delu profesora Slobodana Kostića.

Tokom svog stvaralaštva objavio je mnogobrojne naučne radove, desetak zbirki poezije, knjige i radove iz oblasti nauke o književnosti.

Komemoracija povodom smrti Slobodana Kostica održaće se na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici danas u 12 h a o životu i radu profesora Kostića govoriće, osim dekana Filozofskog fakulteta prof. dr Dragija Malikovića i profesor Dragomir Kostić i još nekoliko profesora sa katedre preminulog profesora.

Slobodan Kostić je za potrebe pravoslavnih vernika sačinio je i priredio leksikone, pojmovnike i molitvenike. Pokrenuo je i uređivao časopis za pravoslavnu književnost "Pravoslavno delo" i časopis "Svetilnik". Pokretač je i urednik izdavačke kuće "Logos".

Dobitnik je brojnih književnih priznanja, među njima i Zlatnog krsta kneza Lazara, koji se dodeljuje na Vidovdan,  na manifestaciji Vidovdansko pesničko pričešće.  Na nedavno održanim Zavičajnim susretima pisaca Kosovskog pomoravlja,  primio je i pesničko priznanje "Dimitrije Kantakuzin".  Kostić je odlikovan i Ordenom Svetog Save, prvog stepena.

Slobodan Kostić biće sahranjen sutra na beogradskom groblju Orlovača u 12:30 a iz Kosovske Mitrovice organizovan je prevoz za profesore koji žele da prisustvuju sahrani.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane