Prekinuta sednica Odbora za KiM, nastavak 13 marta

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kragović prekinuo je sednicu na kojoj se skoro dva sata raspravljalo o letku koji je EULEKS delio građanima na prelazima na severu KiM i nastavak zakazao za utorak, 13 mart.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sednica Odbora za KiM (Foto pravda.rs)

Prvobitno je bilo najavljeno da će se na sednici razgovarati o dogovoru Beograda i Prištine, od 24. februara, prema kojem će Kosovo na regionalnim skupovima biti predstavljeno tablom na kojoj će pisati Kosovo sa zvezdicom, a u fusnoti će biti navedeno: "Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti".

Članovi Odbora su, umesto debate o dogovoru o regionalnom predstavljanju Pokrajine, uglavnom raspravljali o letku EULEKS-a u kojem je pisalo da do 1. juna građani koji imaju prebivalište na Kosovu na svojim motornim vozilima moraju imati tablice sa oznakom KS ili RKS.

Poslanici opozicije smatraju da je letak "u skladu sa ranije postignutim sporazumom Beograda i Prištine o slobodi kretanja", a Nemanja Šarović iz Srpske radikalne stranke je citirao član sedam tog sporazuma, u kome stoji, kako je naveo, da "svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu koriste tablice KS i RKS".

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević poručio je da je očigledno da opozicija koristi Odbor za predizbornu promociju i da u sporazumu koji je postigao pregovarački tim Beograda nema onoga što piše u EULEKS-ovom letku.

"Svi smo videli sporazum o slobodi kratanja, ali u njemu nismo videli ono što stoji u EULEKS-ovom letku. Neki plaše građane i zbunjuju javnost, ali će Srbija nastaviti da ide jedinim mogućim putem", rekao je Milivojević.

Na "meti" opozicije našli su se i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, zbog nedolaska na sednicu Odbora.

U dopisu Odboru u kojem su obrazložili nedolazak, a koji je pročitao Kragović, Stefanović i Bogdanović su naveli da vlada još nije razmatrala izveštaj sa runde pregovora na kojoj je dogovoreno da se Kosovo u regionalnim forumima predstavlja sa fusnotom.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić osvrnuo se i na predstojeće lakalne izbore rekavši da će ih vlast "možda i raspisati u opštinama na Kosovu, ali da, slušajući naloge Zapada, neće ništa učiniti da oni budu i održani".

Samardžić je istakao da "nije problem u legalizmu, već u tome da se učini sve kako bi se zakon i sproveo u stvarnosti".

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane