Vesti

Pregovori bez rezultata i dalje traju

Posle dva dana maratonskih pregovora, delegacije Beograda i Prištine dobile su kratku pauzu za večeru da bi oko 21.30 nastavile razgovor. Nema nagoveštaja kada bi ova runda mogla biti zaključena.
 • 01.12.2011
 • 08:04 h
 • Koha ditore, KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1174
Pregovori bez rezultata i dalje traju
Detalj sa maratona u Briselu (Foto FoNet)

Svi izvori potvrđuju da postoji ogroman pritisak iz EU da u ovom krugu dođe do sporazuma u vezi integrisanog upravljanja granicom i učešća Kosova u regionalnim forumima.

Izvori iz EU kažu da je neophodno da se sporazum postigne u cilju povećanja šansi da Srbija dobije status kandidata.

Danas su ministri spoljnih poslova EU konstatovali da Kosovo i Srbija moraju postići ne samo napredak, već i opipljive rezultate u dijalogu.

Čak je i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku, Ketrin Ešton, govoreći pred ministrima, rekla da se očekuju konkretni rezultati, dakle, dogovor.

Ona je rekla da postoji napredak ali da treba još napora, kako iz Prištine, tako i iz Beograda, da bi se postigao sporazum.

Situacija na severu takođe je predmet rasprave šefova diplomatija EU. Ministri iz zemalja čiji su vojnici na severu Kosova, a posebno Nemačke i Austrije su bili vrlo kritični prema Srbiji, rekavši da Srbija ima uticaja na strukture na severu i da je predsednik Tadić, posle poziva da se uklone barikade, mora da dokaže kako je u stanju da deluje, a ne samo da daje izjave.

Očekuje se da će se sledeće nedelje odlučivati da li Srbija treba da dobije status kandidata, a u ovom trenutku eventualna odluka je i dalje nejasna.

Iako većina članica (uključujući Francusku) podržava davanje statusa kandidata Srbiji, Nemačka insistira na tome da Srbija (još uvek) nije zaslužila kandidaturu.

Zemlje koje podržavaju Srbija nadaju se da bi preokret u ovoj rundi dijaloga pomogao pri dobijanju status kandidata.

EU izvori kažu da, ako ne bi bilo dogovora u četvrtak, dijalog se može nastaviti i u petak, ali ništa konkretno još uvek nije poznato.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017