Vesti

Predstavnici Beograda i Prištine u sredu u Briselu

U Briselu će u sredu predstavnici Beograda razgovarati sa delegacijom EU i Prištine o nerešenim pitanjima iz protokola o integrisanoj kontroli administrativne linije (IBM), izjavio je šef tima Beograda u dijalogu s Prištinom Dejan Pavićević.
 • 06.10.2012
 • 19:03 h
 • Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1098
Predstavnici Beograda i Prištine u sredu u Briselu
Dejan Pavićević (Foto Tanjug)

On je rekao da je radna grupa Vlade Srbije za primenu tehničkog protokola o integrisanoj kontroli administrativne linije ka Kosovu i Metohiji danas održala prvi sastanak.

Povodom spekulacija medija o tome da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću iznela osam principa za politički dijalog Beograda i Prištine, Pavićević je rekao da te principe nisu videli ni predsednik ni Vlada Srbije.

"Nismo dobili osam tačaka, a nadam se da takvih stvari neće ni biti, jer Vlada Srbije ima jasno zacrtanu spoljnu politiku i prioritete, ali nećemo dozvoliti da se pred nas postavljaju uslovi niti da budemo ucenjivani", kazao je Pavićević.

Vlada Srbije je, kako je objasnio, do sada samo upoznata sa stavom da EU ima volju da se dijalog sa Prištinom što pre nastavi, da dijalog promeni format i pređe u politički dijalog, ali nikakav pisani dokument nije dobila iz Brisela.

On je rekao da vlada, kabinet predsednika i eksperti već duže vreme rade na izradi platforme koja će biti korišćena za političke pregovore sa Prištinom, najavljujući da će to biti ozbiljan dokument koji neće ostavljati prostor za improvizacije i ad-hok rešenja u dijalogu.

"Delovi tog dokumenta će sigurno biti javni i vlada je u više navrata pokazala opredeljenost da sve što se dogovori bude objavljeno i da se sve vezano za dijalog podeli sa javnošću. Naravno, neke stvari neće moći da budu javno prezentovane, barem ne u početku, jer bismo time ozbiljno narušili našu pregovaračku poziciju", objasnio je Pavićević.

Pavićević je Tanjugu rekao da tehnički protokol ima manjkavosti, ali da jedna njegova tačka omogućuje implementacionoj grupi da određene stvari promeni u tom protokolu, što će, prema njegovom očekivanju, biti jako teško jer i Brisel i Priština će verovatno imati primedbe na neke predloge Beograda, i obrnuto.
"Najveće je sporenje oko izvršnog mandata Euleksa. Mi ćemo se na sve načine boriti da Euleks bude jedini koji će obavljati carinske funkcije i čvrsto ostajemo na toj poziciji. Videćemo kako će razgovori teći i siguran sam da neće biti lako", rekao je Pavićević.

Prema njegovim rečima, radna grupa je zauzela jasne stavove oko nekih pitanja i nastupa sa jasnom platformom, tako da neće biti grešaka i rešenja koja mogu da idu na štetu Ustava ili građana Srbije.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017