Vesti

Postignut dogovor o prelazima

Beograd i Priština postigli dogovor o integrisanom upravljanju na administrativnim prelazima. Pregovori oko regionalnog predstavljanja Prištine nastavljaju se danas.
Postignut dogovor o prelazima
Borko Stefanović, Robert Kuper, Edita Tahiri (Foto slobodnaevropa.org)

Delegacije Beograda i Prištine postigle su u Briselu dogovor o integrisanom upravljanju na administrativnim prelazima, dok se pregovori oko regionalnog predstavljanja vlasti iz Prištine najverovatnije nastavljaju danas putem video linka.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović je, posle dodatnih konsultacija sa predstavnicima Evropske unije, potvrdio da je postignut sporazum. Stefanović je sporazum nazvao zadovaljavajućim, ističući da on ne prejudicira državnost.

Po završetku jučerašnjih razgovora, Savet Evropske unije sinoć je saopštio da su Beograd i Priština, tokom osme runde pregovora, postigli sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, na osnovu koncepta koji je razvila EU.

"To znači da će strane postepeno uspostaviti zajedničke, integrisane, jedinstvene i bezbedne punktove na svim zajedničkim prelazima i da će Euleks biti prisutan u skladu sa svojim mandatom", precizirano je u saopštenju.

Borislav Stefanović je sinoć, međutim, izjavio da, i pored ogromnog napretka u dijalogu, Beograd i Priština nisu, još postigli dogovor o administrativnim prelazima, i izrazio spremnost da se dijalog nastavi danas.

Šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri je, posle jučerašnjih razgovora, rekla da je sa beogradskim timom postignut dogovor o integrisanom upravljanju prelazima, i da su se obe strane saglasile "da primene evropski model, koji predviđa da će svih šest prelaza biti pod jurisdiksijom obe strane".Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017