Vesti

Poslanici Skupštine Srbije posetili Gračanicu

Posetom Pećkoj patrijaršiji i manastiru Visoki Dečani  poslanici Skupštine Srbije nastavili su dvodnevnu posetu Kosovu. Sa predstavnicima lokane saouprave i okruga razgovarali su i u Gračanici.
Poslanici Skupštine Srbije posetili Gračanicu
Poslanici Skupštine Srbije u Gračanici (Foto KIM)Posetu Gračanici poslanici Skupštine Srbije započeli su obilaskom manastira nakon čega su sastali sa prestavnicima Srba. Savetnik direktora kancelarije za KiM Mirko Krlić kaže da će primena briselskog sporazuma biti mukotrpan posao.

„Znamo kakav je ovaj sporazum i nismo zadovoljni zbog njega, ali pre svega poslanici se moraju upoznati sa stvarnim stanjem na terenu. Ovo je samo početak i ovo je prva grupa poslanika, Kancelarija će se truditi da što veći broj poslanika dođe i razgovara sa ljudima koji ove žive“, izjavio je Krlić.

Načelnik kosovskog okruga Vladeta Kostić ističe da su sa gostima iz Beograda razgovarali između ostalog o primeni sporazuma.

“Došli su da se upoznaju sa pravom situacijom na terenu i da direktno od predstavnika lokalnih samuoprava, političkih predstavnika parlamentarnih partija čuju sa kakvim problemima se Srbi susreću", dodao je Kostić.
 
Cilj posete poslanika je, kako su rekli, da se na licu mesta upoznaju sa problemima sa kojima se susreću građani južne pokrajine i da pokušaju da pomognu u njihovom rešavanju.

“Narod nije upoznat sa briselskim sporazumom. Tokom ovog boravka trudili smo se da pružimo neke relevantne i istinite informacije i da lokalnom rukovostvu malo približimo ono sa čime smo i mi upoznati”, kazao je poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Radojević.

Desetak poslanika Skupštine Srbije su Gračanicu posetili nakon razgovora sa predstavnicima institucija Republike Srbije na severu Kosova.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017