Vesti

Poseta predstavnika Novog Sada i Ministarstva sporta Srbije

“U Lipljanu sam video odlučnost Srba da tu i opstanu”, izjavio je tokom posete KiM gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije Predrag Peruničić najavio realizaciju projekta „škola sporta“ u obrazovnim ustanovama u pokrajini.
 • 07.03.2013
 • 17:56 h > 22:11 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1167
Poseta predstavnika Novog Sada i Ministarstva sporta Srbije
Gračanica (Foto arhiva KIM)

Dvodnevna poseta 12-oro zvaničnika opštine Novi Sad i državnog sekretara Ministarstva omladine i sporta počela je juče obilaskom manastira Gračanice, kao i crkve i škole „Braća Aksić“ u Lipljanu.

Na poklon đacima u lipljanskoj školi, novosadska delegacija donela je školski pribor i lopte.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je prvi put nakon 1999. godine posetio Kosovo i Metohiju, istakao je da je ponosan i srećan što se njegovi sunarodnici i dalje bore da ostanu na svojim ognjištima, ali, dodaje, ujedno je tužan jer je nemoćan da pomogne više.

„Ono što se promenilo odkad sam ja ovde poslednji put bio je urbanistički haos u onim delovima kojima upravlja Priština i činjenica je da se srpske enklave sve više okružuju i pritiskaju novoizgrađenim objektima“, naveo je on u izjavi KIM radiju.

Gradonačelnik drugog po veličini grada u Srbiji navodi da u Srbima, i pored uslova u kojima žive, vidi optimizam i hrabrost. Govoreći o poseti Lipljanu navodi da je tamo video jaku zajednicu i odlučnost Srba da tu i opstanu.

„Deci u Lipljanu sam poželeo da budu bolji ljudi nego što smo mi danas i nadam se da će izdržati sve što pritiska njih i njihove roditelje.Video sam da se nastavnici za te đake bore svim srcem, ali i da ih zidovi okružuju što je neverovatno u 21.veku“, naglasio je Vučević.

„Bio bih prezadovoljan kad bi đaci iz Novog Sada mogli da dođu I vide Lipljan, da vide kako se tamo živi, da život nije jednostavan.Ali to bi u ovom trenutku bio prvenstveno bezbednosni problem.“
Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Predrag Peruničić kaže da je prvi put južno od Ibra. Nekadašnji rukometi reprezentativac navodi da je prilikom posete Lipljanu shvatio da deca u školi „Braća Aksić“ imaju duha i radosti koja „daju snagu za bolje sutra“.

Peruničić je, u izjavi za KIM radio, istakao da Ministarstvo ima različite projekte za decu u Srbiji pa tako i u njenoj južnoj pokrajini. Navodi primer „škole sporta“ , akcije koja je počela pre tri meseca i koja će trajati 4 godine.

„Ova akcija već je zaživela u 30 gradova. Odnosi se na školicu sporta koja je besplatna za đake od prvog do četvrtog razreda u dve grupe. U grupama ih je po tridesetak gde će raditi po specijalnom programu ministarstva“, objašnjava on.

Mladima na Kosovu poručuje da se „ bave sportom i budu zdravi“jer će, kako ističe, na taj način sve prevazići.
Organizator ove posete je Kosovki upravni okrug sa sedištem u Gračanici. Načelnik Vladeta Kostić kazao je KIM radiju da se na ovome neće zaustaviti jer planiraju slične akcije.

„Osnovni cilj je da se pokaže da Srbi južno od Ibra nisu ostavljeni sami sebi“, kazao je Kostić.

Danas će delegacija iz Novog Sada obići Štrpce, a zatim i jedinog srpskog đaka u Prizrenu Milicu Đorđević kojoj će odneti poklone, Bogosloviju u istom gradu, kao i Bogorodicu Ljevišku, manastir Visoke Dečane i Pećku Patrijaršiju.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017