Vesti

Pomoć dijaspore od 1,5 miliona dolara stigla na Kosovo

Organizacija srpske dijaspore "28. jun" je danas saopštila da je humanitarna pomoć vredna 1,5 miliona dolara stigla u Gračanicu i da je uspešno završena svetska kampanja "Boj za Kosovo".
 • 28.06.2012
 • 21:22 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1573
Pomoć dijaspore od 1,5 miliona dolara stigla na Kosovo
Foto 28 jun.org

Kontejner dimenzija 12 metara i 4,95 tona sadrži 3.000 pojedinačnih artikala, navodi se u zajedničkom saopštenju te organizacije i Doma zdravlja Gračanica.

“Roba se nalazi na Kosovu i u toku je procesovanje na carini u skladu sa standardnom procedurom “, izjavio je direktor Zdravstvene i društvene zaštite Bojan Todorović.

Gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović je naglasio da mu je prioritet nadgledanje bezbedne dostave humanitarne pomoći ljudima kojima je potrebna i pozvao je predsednika "28. juna" Filipa Filipija da poseti Gračanicu.

Zdravstvene ustanove u Gračanici su odgovorne za pružanje medicinske pomoći za 40.000 Srba koji žive u izolovanim enklavama južno od reke Ibar.

Ova inicijativa je za devet meseci spojila srpske zajednice širom 30 zemalja i 80 gradova u zajedničkom cilju slanja humanitarne pomoći u otadžbinu.

Dom zdravlja Gračanica je na internet stranici zahvalio "28. junu" za donaciju lekova, medicinske opreme, hirurškog materijala i odeće u vrednosti 1,5 miliona dolara, namenjenu toj zdravstvenoj ustanovi, kao i svim ljudima dobre volje koji su učestvovali u toj humanitarnoj akciji.

Ohrabreni uspehom kampanje "Boj za Kosovo", "28. jun" je izabrao srpski praznik Vidovdan da objavi ambiciozniji projekat - "Srpske Zemlje, Srpski Rod”.

Cilj nove inicijative je sakupljanje i slanje pet miliona dolara humanitarne pomoći Srbima u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Kosovu i Krajini, u okviru koje će tri kontejnera od kojih je svaki vredan 1,5 miliona dolara biti poslati u Srbiju, Republiku Srpsku i Crnu Goru.

Dečije bolnice i skloništa za izbeglice su glavni kandidati za prijem humanitarne pomoći u Srbiji i Republici Srpskoj, dok su zdravstvene ustanove u regionima gde je većina populacije deklarisana kao srpska mogući kandidati u Crnoj Gori.

Dodatna pomoć u vrednosti od 500.000 dolara će biti poslata Srbima na severu Kosova i u Krajini.

Obimno anketiranje je obavljeno kako bi se utvrdio najbolji način da se aktivira dijaspora i humanitarne manifestacije za prikupljanje pomoći se planiraju u više od 100 gradova širom sveta.

Donacijama su doprineli i brojni sportisti iz Srbije, poznate ličnosti i kompanije.

"Nadamo se da će Srbi širom sveta prepoznati ovo što ’28. jun’ radi kao nešto što je zaista posebno i da ovakvi slučajevi i humanitarne akcije zaslužuju njihovu podršku", rekao je Filipi.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017