Vesti
Poljoprivreda

Žetva će kasniti zbog obilnih padavina

Učestale padavine proteklih nedelja uticale su na žito i njegovo sazrevanje, pa će i žetva ove godine kasniti, smatra agronom Voja Dekić. Profesor meteorologije na Univerzitetu Priština Sulj Tahirsuljaj navodi da je kiša dobrodošla zbog vodosnabdevanja.
Žetva će kasniti zbog obilnih padavina
Polje zasađeno žitom (Foto Kim)

Mnogo toplih i sunčanih dana tokom poslednjih meseci nije bilo. Prema navodima meteorologa Tahirusuljaja, lepše vreme možemo da očekujemo već od sutra, a leto pred nama će biti, kaže on, toplo.

„Ovo su letnje padavine, normalne za ovaj period godine. U naredna 24 sata kiša će prestati. Ova kiša je dobro došla za vodosnabdevanje, da se popune jezera, ali i za poljoprivredu. U toku nedelje biće sunčano, u pojedinim predelima biće padavina, ali manjeg inteziteta. Temperature će se ujutru kretati od 12 do 16, dok će maksimalne biti od 25 do 28 stepeni“, rekao je Tahirsuljaj.

Agronom Voja Dekić naglašava da su obilne padavine u proteklom periodu dovele do zasićenja zemljišta vlagom.

„Kod nas je najbitnije da nije bilo bujičnih kiša, niti toliko padavina da bi ugorzile useve. Što se tiče kukuruza, njemu kiša nije škodila. Tokom sušnih dana, poljoprivrednici su u kukuruzu izvršili međuredno kultiviranje, prihranjivanje i dodatno prskanje protiv korova. Mogu da kažem da je kukuruz zdrav“, naveo je Dekić.

On smatra da će najviše štete kiša uzrokavati pšenici, jer će se kasniti sa vršom, koja je prošle godine počela 10. jula. Na teritoriji opštine Gračanica ove godine je zasejano preko 5 hiljada hektara pšenice.

„Kiša koja pada u velikim količinama najviše će da se odrazi na pšenicu jer su velike količine vlage dovele su do bolesti kao što su pepelnica i žitna rđa i one će štetiti prinosu. Pojedina žita su požutela jer nemaju dovoljno hlorofila. Žitu su sada najpotrebniji temperatura i suvo vreme. Ono je u fazi nalivanja zrna, ali će se žetva ove godine odložiti“, istakao je Dekić.

Obilne padavine nisu štetitle voću.Veći problem izazvao je grad, zbog čega su plodovi voća dosta oštećeni ili su opali.

Da će se sa žetvom ove godine kasniti slaže i direktor Poljoprivredne zadruge u Gračanici Bogić Đurović.

„Imaćemo malo problema oko same žetve pšenice, neće početi na vreme kao svake godine, do 10. jula, već će se to malo odužiti. Što se tiče ječma, ima dosta problema. Kiša je na nekim parcelama ječam savila do same zemlje, pa će doći do truljenja i biće dosta gubitaka“, rekao je Đurović.

Poljoprivrednici su se ove godine tokom setve susreli sa mnogobrojim problemima poput suše i takse koja je bila uvedena na robu iz Srbije i ometala nabavku semena. Aktuelni problem zemljoradnika je kiša koja će izvesno odložiti radove u polju.

 Ostale vesti

Idealno vreme za prihranu i završetak orezivanja voća
Zimsko tretiranje voća trebalo je da bude urađeno u jesen, ali ko to nije završio tada, ima priliku u rano proleće koje je idealno vreme za rezidbu i prskanje, poručuje agronom Voja Dekić.
  • 01.03.2021
Hoti: Udvostručene subvencije poljoprivrednicima
Premijer Kosova u tehničkom mandatu Avdulah Hoti saopštio je da su u okviru Programa za ekonomski oporavak udvostručene subvencije poljoprivrednicima.
  • 09.02.2021
Usevi pretrpeli štetu usled poplava
Nedavne poplave na teritoriji centralonog Kosova napravile veliku štetu, ne samo u domaćinstvima, već i poljoprivrednim usevima. Zemljoradnici ističu da je najveću štetu pretprela pšenica. Direktor Odeljenja šumarstva i poljoprivrede u Opštini Gračanica Dragiša Stojanović je za RTV Kim kazao je da formirana Komisija za procenu štete.
  • 21.01.2021
Na Kosovu 704 nova slučaja
Na Kosovu je u poslednja 24 sata preminulo devet lica, pa ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 948. Inficirane su još 704 osobe.
  • 25.11.2020
Vremenski uslovi doprineli da jednorodna malina rodi dva puta
Neuobičajeno toplo vreme za ovaj period godine prija voću, ali neophodno je zahvaliti mu na plodovima koje nam je podarilo i uzvratiti mu negom, tvrdi agronom Voja Dekić. Vremenski prilike doprinele su i da jednorodna malina, kao što je Vilamet, rodi po drugi put, a to nije dobro, kazao je malinar Marko Todorović.
  • 17.11.2020
Rekordni prinosi kukuruza, ratari zadovoljni
Na centralnom Kosovu se privodi kraju berba kukuruza. Zemljoradnici sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala ističu da su ovogodišnjim prinosom kukuruza zadovoljni, te da će konačno nešto i zaraditi. Rad na njivama počinje u jutarnjim satima, a kombajneri svoje usluge naplaćuju 100 evra po hektaru.
  • 22.10.2020