Vesti
Poljoprivreda

Žetva će kasniti zbog obilnih padavina

Učestale padavine proteklih nedelja uticale su na žito i njegovo sazrevanje, pa će i žetva ove godine kasniti, smatra agronom Voja Dekić. Profesor meteorologije na Univerzitetu Priština Sulj Tahirsuljaj navodi da je kiša dobrodošla zbog vodosnabdevanja.
Žetva će kasniti zbog obilnih padavina
Polje zasađeno žitom (Foto Kim)

Mnogo toplih i sunčanih dana tokom poslednjih meseci nije bilo. Prema navodima meteorologa Tahirusuljaja, lepše vreme možemo da očekujemo već od sutra, a leto pred nama će biti, kaže on, toplo.

„Ovo su letnje padavine, normalne za ovaj period godine. U naredna 24 sata kiša će prestati. Ova kiša je dobro došla za vodosnabdevanje, da se popune jezera, ali i za poljoprivredu. U toku nedelje biće sunčano, u pojedinim predelima biće padavina, ali manjeg inteziteta. Temperature će se ujutru kretati od 12 do 16, dok će maksimalne biti od 25 do 28 stepeni“, rekao je Tahirsuljaj.

Agronom Voja Dekić naglašava da su obilne padavine u proteklom periodu dovele do zasićenja zemljišta vlagom.

„Kod nas je najbitnije da nije bilo bujičnih kiša, niti toliko padavina da bi ugorzile useve. Što se tiče kukuruza, njemu kiša nije škodila. Tokom sušnih dana, poljoprivrednici su u kukuruzu izvršili međuredno kultiviranje, prihranjivanje i dodatno prskanje protiv korova. Mogu da kažem da je kukuruz zdrav“, naveo je Dekić.

On smatra da će najviše štete kiša uzrokavati pšenici, jer će se kasniti sa vršom, koja je prošle godine počela 10. jula. Na teritoriji opštine Gračanica ove godine je zasejano preko 5 hiljada hektara pšenice.

„Kiša koja pada u velikim količinama najviše će da se odrazi na pšenicu jer su velike količine vlage dovele su do bolesti kao što su pepelnica i žitna rđa i one će štetiti prinosu. Pojedina žita su požutela jer nemaju dovoljno hlorofila. Žitu su sada najpotrebniji temperatura i suvo vreme. Ono je u fazi nalivanja zrna, ali će se žetva ove godine odložiti“, istakao je Dekić.

Obilne padavine nisu štetitle voću.Veći problem izazvao je grad, zbog čega su plodovi voća dosta oštećeni ili su opali.

Da će se sa žetvom ove godine kasniti slaže i direktor Poljoprivredne zadruge u Gračanici Bogić Đurović.

„Imaćemo malo problema oko same žetve pšenice, neće početi na vreme kao svake godine, do 10. jula, već će se to malo odužiti. Što se tiče ječma, ima dosta problema. Kiša je na nekim parcelama ječam savila do same zemlje, pa će doći do truljenja i biće dosta gubitaka“, rekao je Đurović.

Poljoprivrednici su se ove godine tokom setve susreli sa mnogobrojim problemima poput suše i takse koja je bila uvedena na robu iz Srbije i ometala nabavku semena. Aktuelni problem zemljoradnika je kiša koja će izvesno odložiti radove u polju.

 Ostale vesti

Lokalni voćari na udaru globalne krize
Sve je manje srpskih porodica koje na centralnom Kosovu gaje voće i povrće na velikoj površini. Oni koji to još uvek čine, kao dva najveća problema ističu globalnu krizu i nedostatak radne snage.
  • 06.05.2022
Raspisan konkurs za poljoprivredne subvencije
Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je konkurs za poljoprivredne subvencije za 2022. godinu, saoštilo je Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica.
  • 27.04.2022
Gračanica: Setva kukuruza počela, subvencija još nema
U aprilu počinje vegetaciona sezona biljaka, a sa njom i svi radovi u polju. Setva jarih useva je najvažniji posao poljoprivrednika u ovom mesecu. Budući da je kukuruz na centralnom Kosovu najzastupljenija kultura, njemu se posvećuje najviše pažnje. U Gračanici i okolnim selima uveliko se seje, iako u lokalnoj samoupravi još uvek nije raspisan konkurs za subvencije poljoprivrednicima.
  • 12.04.2022
Proizvođaći pilećeg mesa na Kosovu bez podrške resornog ministarstva
Proizvodnja pilećeg mesa na Kosovu do sada nije podržana direktnim subvencijama od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR). Sudeći po nacrtu administrativnog uputstva koji je u javnoj raspravi, ni ove godine nije predviđena podrška ovom sektoru.
  • 11.04.2022
Gvozdić: Jutarnji mrazevi ne smetaju voću, vegetacija kasni

Proleće i temperaturna kolebanja, a posebno jutarnji mrazevi mogu negativno da utiču na poljoprivredne useve i rane zasade. Međutim to se ne odnosi na voćne sadnice autohtonih sorti koje se uzgajaju na našem području, jer su uglavnom cvetovi još u pupoljcima i niske temperature nemaju veliki uticaj, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica Ljiljana Gvozdić, diplomirani inženjer agronomije koja se usko bavi praćenjem voćarske proizvodnje.

  • 06.04.2022
Kosovu je potrebno oko 400 hiljada tona pšenice godišnje
Rast cena osnovnih životnih proizvoda poslednjih dana naterao je građane da odlaze u prodavnice da se snabdevaju brašnom.I pored poziva Udruženja mlinova, Ministarstva finansija i Ministarstva trgovine i industrije Kosova da ne paniče jer brašna ima dovoljno, rafovi popunjeni sa paketima brašna u prodavnicama su prazni.Ali do kada će Kosovo moći da podmiri potrebe građana pšenicom?
  • 13.03.2022