Vesti
Poljoprivreda

Žetva će kasniti zbog obilnih padavina

Učestale padavine proteklih nedelja uticale su na žito i njegovo sazrevanje, pa će i žetva ove godine kasniti, smatra agronom Voja Dekić. Profesor meteorologije na Univerzitetu Priština Sulj Tahirsuljaj navodi da je kiša dobrodošla zbog vodosnabdevanja.
Žetva će kasniti zbog obilnih padavina
Polje zasađeno žitom (Foto Kim)

Mnogo toplih i sunčanih dana tokom poslednjih meseci nije bilo. Prema navodima meteorologa Tahirusuljaja, lepše vreme možemo da očekujemo već od sutra, a leto pred nama će biti, kaže on, toplo.

„Ovo su letnje padavine, normalne za ovaj period godine. U naredna 24 sata kiša će prestati. Ova kiša je dobro došla za vodosnabdevanje, da se popune jezera, ali i za poljoprivredu. U toku nedelje biće sunčano, u pojedinim predelima biće padavina, ali manjeg inteziteta. Temperature će se ujutru kretati od 12 do 16, dok će maksimalne biti od 25 do 28 stepeni“, rekao je Tahirsuljaj.

Agronom Voja Dekić naglašava da su obilne padavine u proteklom periodu dovele do zasićenja zemljišta vlagom.

„Kod nas je najbitnije da nije bilo bujičnih kiša, niti toliko padavina da bi ugorzile useve. Što se tiče kukuruza, njemu kiša nije škodila. Tokom sušnih dana, poljoprivrednici su u kukuruzu izvršili međuredno kultiviranje, prihranjivanje i dodatno prskanje protiv korova. Mogu da kažem da je kukuruz zdrav“, naveo je Dekić.

On smatra da će najviše štete kiša uzrokavati pšenici, jer će se kasniti sa vršom, koja je prošle godine počela 10. jula. Na teritoriji opštine Gračanica ove godine je zasejano preko 5 hiljada hektara pšenice.

„Kiša koja pada u velikim količinama najviše će da se odrazi na pšenicu jer su velike količine vlage dovele su do bolesti kao što su pepelnica i žitna rđa i one će štetiti prinosu. Pojedina žita su požutela jer nemaju dovoljno hlorofila. Žitu su sada najpotrebniji temperatura i suvo vreme. Ono je u fazi nalivanja zrna, ali će se žetva ove godine odložiti“, istakao je Dekić.

Obilne padavine nisu štetitle voću.Veći problem izazvao je grad, zbog čega su plodovi voća dosta oštećeni ili su opali.

Da će se sa žetvom ove godine kasniti slaže i direktor Poljoprivredne zadruge u Gračanici Bogić Đurović.

„Imaćemo malo problema oko same žetve pšenice, neće početi na vreme kao svake godine, do 10. jula, već će se to malo odužiti. Što se tiče ječma, ima dosta problema. Kiša je na nekim parcelama ječam savila do same zemlje, pa će doći do truljenja i biće dosta gubitaka“, rekao je Đurović.

Poljoprivrednici su se ove godine tokom setve susreli sa mnogobrojim problemima poput suše i takse koja je bila uvedena na robu iz Srbije i ometala nabavku semena. Aktuelni problem zemljoradnika je kiša koja će izvesno odložiti radove u polju.

 Ostale vesti

Poljoprivrednici se žale na poskupljenje sirovina i inflaciju

Inflacija na svetskom nivou dovela je do poskupljenja naftnih derivata, hrane za životinje i drugih dobara koji su potrebni za poljoprivrednu proizvodnju. Ovogodišnji prinosi su manji za 30 odsto, pa zbog toga imamo porast cena hrane, kažu sagovornici Radio Goraždevca, TV Prizreni, radija Astra i radija Peja.

  • 12.11.2022
Manji prinos kukuruza zbog suše

Poslednjih dana na poljima kukuruza vidljivi su poljoprivredne mašine i užurbani poljoprivrednici koji gledaju da završe poslove pre kiše. U toku je žetva ove poljoprivredne kulture.

  • 05.10.2022
Gornja Gušterica: Vetar lomi grane, voćar kida nerve
Nakon dugotrajne suše, nevreme koje je pre nekoliko dana pogodilo selo Gornju Guštericu nedaleko od Gračanice, polomilo je grane pune ploda na desetak šljiva u voćnjaku Živorada Slavića (71). Ovaj zemljoradnik koji se, pretežno sam, stara o više od 250 stabala raznog voća nezadovoljan je i zbog izostanka podrške od strane lokalne samouprave. Međutim, iz Opštine Gračanica poručuju da od njega nikakav zahtev za pomoć nisu primili.
  • 31.08.2022
Kosovski prerađivači mleka nezadovoljni podrškom institucija
Asocijacija mlekarske industrije Kosova (Udruženje prerađivača mleka) nije zadovoljna podrškom institucija ovom sektoru koji upošljava preko osam hiljada radnika. Nadležnima je, u pismu koje je potpisao predsednik ovog udruženja Gani Durmišaj, poručeno da su mlekari spremni na razgovore, ali i na izlazak na ulicu.
  • 09.08.2022
Poljoprivredna savetodavna služba iz KM  na Prvom sajmu jagodastog voća
Ovogodišnji prinosi pšenice i kukukuruza su sudeći po do sada požnjevenim površinama manji u odnosu na prošlogodišnji rod. Sušni period i visoke temperature su u kratkom vremenskom roku umanjili rod kukuruza za više od trideset odsto na zasadima, rekao je za Radio Mitrovica Sever agronom Ljiljana Gvozdić. Gvozdić se bavi voćarstvom, ali je prenela utiske sa terena gde zajedno sa svojim kolegama iz Poljoprivredne stručne službe u Kosovskoj Mitrovici svakodnevno prikuplja informacije od proizvođača i radi na primeni agrotehničkih mera.
  • 29.07.2022
Prosečni prihodi pšenice, poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom
Žetva pšenice je završena. Prihodi su prosečni, a cena malo viša u odnosu na prethodnu godinu. Neki poljoprivrednici se nadaju se da će cena pšenice porasti, pa su odlučili da je ne prodaju odmah.
  • 28.07.2022