Vesti
Poljoprivreda

Žetva će kasniti zbog obilnih padavina

Učestale padavine proteklih nedelja uticale su na žito i njegovo sazrevanje, pa će i žetva ove godine kasniti, smatra agronom Voja Dekić. Profesor meteorologije na Univerzitetu Priština Sulj Tahirsuljaj navodi da je kiša dobrodošla zbog vodosnabdevanja.
Žetva će kasniti zbog obilnih padavina
Polje zasađeno žitom (Foto Kim)

Mnogo toplih i sunčanih dana tokom poslednjih meseci nije bilo. Prema navodima meteorologa Tahirusuljaja, lepše vreme možemo da očekujemo već od sutra, a leto pred nama će biti, kaže on, toplo.

„Ovo su letnje padavine, normalne za ovaj period godine. U naredna 24 sata kiša će prestati. Ova kiša je dobro došla za vodosnabdevanje, da se popune jezera, ali i za poljoprivredu. U toku nedelje biće sunčano, u pojedinim predelima biće padavina, ali manjeg inteziteta. Temperature će se ujutru kretati od 12 do 16, dok će maksimalne biti od 25 do 28 stepeni“, rekao je Tahirsuljaj.

Agronom Voja Dekić naglašava da su obilne padavine u proteklom periodu dovele do zasićenja zemljišta vlagom.

„Kod nas je najbitnije da nije bilo bujičnih kiša, niti toliko padavina da bi ugorzile useve. Što se tiče kukuruza, njemu kiša nije škodila. Tokom sušnih dana, poljoprivrednici su u kukuruzu izvršili međuredno kultiviranje, prihranjivanje i dodatno prskanje protiv korova. Mogu da kažem da je kukuruz zdrav“, naveo je Dekić.

On smatra da će najviše štete kiša uzrokavati pšenici, jer će se kasniti sa vršom, koja je prošle godine počela 10. jula. Na teritoriji opštine Gračanica ove godine je zasejano preko 5 hiljada hektara pšenice.

„Kiša koja pada u velikim količinama najviše će da se odrazi na pšenicu jer su velike količine vlage dovele su do bolesti kao što su pepelnica i žitna rđa i one će štetiti prinosu. Pojedina žita su požutela jer nemaju dovoljno hlorofila. Žitu su sada najpotrebniji temperatura i suvo vreme. Ono je u fazi nalivanja zrna, ali će se žetva ove godine odložiti“, istakao je Dekić.

Obilne padavine nisu štetitle voću.Veći problem izazvao je grad, zbog čega su plodovi voća dosta oštećeni ili su opali.

Da će se sa žetvom ove godine kasniti slaže i direktor Poljoprivredne zadruge u Gračanici Bogić Đurović.

„Imaćemo malo problema oko same žetve pšenice, neće početi na vreme kao svake godine, do 10. jula, već će se to malo odužiti. Što se tiče ječma, ima dosta problema. Kiša je na nekim parcelama ječam savila do same zemlje, pa će doći do truljenja i biće dosta gubitaka“, rekao je Đurović.

Poljoprivrednici su se ove godine tokom setve susreli sa mnogobrojim problemima poput suše i takse koja je bila uvedena na robu iz Srbije i ometala nabavku semena. Aktuelni problem zemljoradnika je kiša koja će izvesno odložiti radove u polju.

 Ostale vesti

Kosovo: Proizvođači mleka traže pomoć od institucija
Udruženje proizvođača mleka zbog višestrukog povećanja cena poljoprivrednih repromaterijala i izuzetno visokih troškova proizvodnje stočne hrane, zahteva od Vlade Kosova i Ministarstva poljoprivrede da hitno primeni dodatne podsticajne mere i izvrši isplatu zaostalih, neisplaćenih subvencija poljoprivrednicima.
  • 18.01.2022
Setva pšenice na centralnom Kosovu
Iako je prethodnih godina gotovo četiri petine zemljišta na centralnom Kosovu bilo zasejano pšenicom, zbog loše otkupne cene i poskupljenja repromaterijala poljoprivrednci sve ređe seju ovu žitaricu. 
  • 26.10.2021
Produžen konkurs za poljoprivredne subvencije
Konkus za poljoprivredne subvencije produžen je do 11. oktobra 2021. godine, saopšteno je iz Odeljenja za poljoprivredu Opštine Gračanica. 
  • 05.10.2021
Кonkurs za poljoprivredne subvencije produžen do 5. oktobra

Konkurs za poljoprivredne subvencije produžen je do utorka, 5. oktobra 2021. godine, saopšteno je iz Odeljenja za poljoprivredu opštine Gračanica.

  • 28.09.2021
Otvoren konkurs za poljoprivredne subvencije
Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je otvoren konkurs za poljoprivredne subvencije za 2021. godinu.
  • 10.09.2021
Ministarstvo poljoprivrede prvi put subvencioniše na osnovu prinosa
Poljoprivrednici sa Kosova od srede, 8. septembra, mogu da konkurišu za subvencije u poljoprivredi u okviru programa direktnih plaćanja za 2021. godinu.
  • 07.09.2021