Vesti
Poljoprivreda

Vremenski uslovi izazov za poljoprivrednike

Vremenski rolerkoster koji je poslednjih nedelja prisutan na centralnom Kosovu poljoprivrednicima nije dozvolio da na vreme počnu sa setvom kukuruza. Ipak, nadaju se da će ovu poljoprivrednu kulturu zasejati u predviđenom roku. Trenutni rod pšenice ocenjuju kao perfektan, ali zbog niskih jutarnjih temperatura brine ih koliko će roditi voće.

Vremenski uslovi izazov za poljoprivrednike
Ilustracija (Foto Kim)

Iako je proleće uveliko u toku, tokom noći i jutra temperature su još uvek zimske. Poljoprivrednike je iznenadio i sneg koji je prošle nedelje padao.

„Suočavamo se sa problemima, breskve i kajsije su procvetale i može doći do velikog gubitka. Kada je u pitanju rod kruške i šljive cvetanje se očekuje kasnije tako da neće biti problema, ali može doći do izmrzavanje nektarine i breskve. Bilo je i mraza ali se mi nadamo rodu“, kazao je za Radio Kim poljoprivrednik Bogić Đurović.

Napominje da je optimalni rok za setvu kuruza od 5. do 25. aprila i dodaje da poljoprivrednici sa centralnog Kosova na nadmorskoj visini od oko 650 metara seju kukuruz sorte FAO 400.

„Kiše su ali mi tu ne možemo ništa. Prošle godine je u ovom periodu bila setva, vreme nas je poslužilo, tako da videćemo. Ova godina je kišna, nadamo se da će ogrejati i da ćemo moći da završimo setvu“, ističe Đurović.

Igor Jovanović poljoprivrednik iz Lapljeg Sela će ove godine zasejati 25 hektara pod kukuruzom.

„Još uvek nije kasno za setvu kukuruza, ima još dosta vremena, ali budući da su česte kiše mi se plašimo da li ćemo moći da pripremimo njive. Ja trenutno imam spremnih pet hektara i danas idem da sejem, imam još 20 kojih nisam spremio tako da me to brine“, kazao je on.Z

Zbog čestih kiša uočiljivo je da su već izorane oranice preplavljene korovom.

„Poljoprivrednici će morati da izvrše prskanje `na crno`,kako mi to zovemo, da ne bi bilo gubitka prinosa. To je prskanje posle setve, a pre nicanja“, naveo je Đurović.

„Padavine pogoduju pšenici“

Poljoprivrednici sa centralnog Kosova zadovoljni su trenutnim rodom pšenice.

„Pšenica je u fenomenalnom stanju s obzirom da smo imali blagu zimu, to joj nije štetilo ali su krenuli korovi i polako će i ona sama doći do prskanja, jer je dosta izrasla. Bilo bi dobro da kiša koja je sada padala padne u maju da bi pšenica imala zrno da samo nadoji, nadamo se da će biti dobar rod. Budući da znamo da je prošla godina bila katastrofalna“, kazao je Đurović i napomenuo da se krajem aprila i početkom maja kreće sa tretiranjem pšenice od korova.

„Pšenica je za sada perfektna, ovi uslovi su joj odgovarali maksimalno trebalo bi prvom prilikom kada vreme dozvoli tretirati pšenicu protiv korova“, rekao je za Radio Kim Jovanović.

Rok za prijavu subvencija koji je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede Kosova traje još danas.

„Ukoliko budu kao prošle godine subvencije su dobre, čak ukoliko budemo na nuli, one će nam biti neka zarada“, dodao je Jovanović.

Cene repromaterijala variraju

Radojca Stojanović, vlasnik poljoprivredne apoteke u Lapljem Selu navodi da su cene semena ostale iste u odnosu na prošlu godinu, dok je cena đubriva nešto niža.

„U odnosu na prošlu godinu džak MPK je bio je bio 20 evra, a sada je 16. Cena ostalih semena je ostala skoro ista, nije tu neka velika razlika. Džak kukuruza marke NS i ZP je 36 evra i 50 centi, dok je Pionir 42 evra, to je sve po 25.000 zrna“, dodaje Stanojević.

Cena sredstava za tretiranje korova, u odnosu na prethodnu, godinu porasla je za 10 do 15 odsto, ali najgore od svega je, kako kaže Stojanović, to što je cena pšenice pala za 50 procenata.

„Na primer pšenica se sada prodaje za 22 centa, a bila je 35, to nije dobro“, objašnjava on.

„Cene sredstava za tretiranje korova i đubrivo su ove godine podnošljive, međutim pala je i cena žitarica otkupna cena je sada 25 centi, a bila je 36. Cena semenskog kukuruza je preskupa i mislim da je ove godine najskuplja“, smatra Jovanović.

Vlasnik poljoprivredne apoteke u Lapljem Selu ističe da je u odnosu na pre dve do tri godine prodaja opala za 50 do 60 odsto.

„Ja ne znam šta je ovo, ili narod nema novca ili nas nema. Ovo je nenormalno mala prodaja, mi smo ranije imali veliki pazar a sada je to prepolovljeno“, kazao je Stojanović.

Prema podacima Odeljenja za poljoprivredu Opštine Gračanica poljoprivrednici na centralnom Kosovu obrađuju oko 9.800 hektara zemljišta.Ostale vesti

Invazivne vrste globalno koštaju stotine milijardi evra
Problem invazivnih vrsta biljaka i životinja je ozbiljno potcenjen, mada godišnje izaziva štetu od više stotina milijardi evra, upozorava Globalni savet za biodiverzitet (IPBES) u novoj međunarodnoj studiji.
  • 05.09.2023
Peci: Prinosima pšenice pokriveno 70 odsto tržišta na Kosovu
Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci naveo je da je Кosovo ove godine postavilo rekord u pogledu sadnje pšenice.
  • 09.08.2023
Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska

Proizvođači i otkupljivači malina na centralnom Kosovu, ove sezone su nezadovoljni niskom cenom i kvalitetom ovog bobičastog voća, koji je usled velikih padavina i naglih visokih temperatura znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

  • 03.08.2023
Klokot: Izvršena eutanazija svinja zaraženih afričkom kugom
"Meni su uništene tri svinje prasilje, jedan vepar i 16 komada prasića. Sve svinje su bile preko 200 kilograma, a prasići preko 30 kilograma. Šteta je ogromna, preko 3.000 evra", rekao je za Kim radio Dobri Stolić iz Klokota.
  • 01.08.2023
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku - prinos slab, cena niska
Na centralnom Kosovu u toku je žetva pšenice. Zbog čestih kiša prošlog meseca koje nisu pogodovale ovoj poljoprivrednoj kulturi i žitne rđe, prinos po hektaru je manji od očekivanog, te iznosi 3,5 do 4 tone, dok je otkupna cena 20 centi po kilogramu.
  • 17.07.2023
Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama
Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Naučnici najavljuju da će priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju.
  • 05.05.2023