Vesti
Poljoprivreda

Vremenski uslovi doprineli da jednorodna malina rodi dva puta

Neuobičajeno toplo vreme za ovaj period godine prija voću, ali neophodno je zahvaliti mu na plodovima koje nam je podarilo i uzvratiti mu negom, tvrdi agronom Voja Dekić. Vremenski prilike doprinele su i da jednorodna malina, kao što je Vilamet, rodi po drugi put, a to nije dobro, kazao je malinar Marko Todorović.
Vremenski uslovi doprineli da jednorodna malina rodi dva puta
Malinjak (Foto Kim)

Lepo vreme je produžilo vegetaciju, kada su u pitanju malinjaci, rekao nam je malinar Marko Todorović. Vremenske prilike doprinele su da zeleno lišće ostane na stablima malina, a to nije dobro, kazao je on.

„Ovim se odlaže zimsko prskanje koje treba da se obavi prvo kada 70 odsto opadne lišće, a zatim kada ono opadne 100 odsto. To je već trebalo biti odrađeno, međutim zbog lepog vremena imamo još zelene mase i moramo da čekamo. Biljka će nespremna da uđe u zimu, jer neće na vreme povući svoje sokove u koren“, rekao je Todorović.

Uverili smo se da u malinjaku ima plodova maline i u novembru mesecu, što kako tvrdi Todorović, nije pogodno kada je u pitanju jednorodna sorta, kao što je Vilamet.

„Ti vrhovi, na kojiam sada ima malina, će se osušiti. Ona na proleće neće moći da krene sa rastom i ti vrhovi će biti posečeni. Nije dobro da jednorodna sorta maline po drugi put rodi u toku godine“, rekao je Todorović.

Agronoma Voju Dekića zatekli smo kako sa suprugom skuplja lišće opalo sa voća. On ističe da su sve voćne vrste trenutno u fazi mirovanja, te da je sada potez na nama, „da mu uzvratimo negom“.

„Voću sada treba dodatna hrana, a naša zemljišta su slaba hranljivim elementima i imaju nedostatak fosfora, kalijuma, azota... svih elemenata, a posebno humus (gornji sloj zemlje). Mi naše voćnjake ne đubrimo organskim đubrivima, već dodajemo samo mineralna đubriva, retko ko dodaje organsko đubrivo, a ono je dobro, dodavanjem njega oko voća obezbeđuje se toplina biljkama preko zime i zemlja ispod tog sloja ne mrzne“, kazao je Dekić.

Dovoljno je, navodi Dekić dodati mešana kompleksna đubriva, koja sadrže azot, fosfor i kalijum. Ta đubriva treba uneti u sloj zemljišta, u nivou korenovog sistema.

„Treba iskoristiti ovo lepo vreme, kada lišće opadne, da se voće tretira nekim od fungicida, plavim ili crvenim uljem, te da se voće dobro istretira, zaštiti od patogena. Najbolje je to uraditi u jesen, jer ako patogene prekinemo sada, oni uginu, a biljka će na proleće biti zdrava“, rekao je Dekić, i dodao da je korisno još jednom tretirati voće fungicidom u proleće.

Dekić savetuje voćarima da opalo lišće i polomljene obolele grane uklone sa voćnih površina, dok vremenski uslovi to dozvoljavaju, a da se pre prvog snega obavi neophodna nega, kako bi nam voće naredne godine uzvratilo na sebi svojsten način, krošnjama punim zdravih plodova. Ostale vesti

Lokalni voćari na udaru globalne krize
Sve je manje srpskih porodica koje na centralnom Kosovu gaje voće i povrće na velikoj površini. Oni koji to još uvek čine, kao dva najveća problema ističu globalnu krizu i nedostatak radne snage.
  • 06.05.2022
Raspisan konkurs za poljoprivredne subvencije
Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je konkurs za poljoprivredne subvencije za 2022. godinu, saoštilo je Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica.
  • 27.04.2022
Gračanica: Setva kukuruza počela, subvencija još nema
U aprilu počinje vegetaciona sezona biljaka, a sa njom i svi radovi u polju. Setva jarih useva je najvažniji posao poljoprivrednika u ovom mesecu. Budući da je kukuruz na centralnom Kosovu najzastupljenija kultura, njemu se posvećuje najviše pažnje. U Gračanici i okolnim selima uveliko se seje, iako u lokalnoj samoupravi još uvek nije raspisan konkurs za subvencije poljoprivrednicima.
  • 12.04.2022
Proizvođaći pilećeg mesa na Kosovu bez podrške resornog ministarstva
Proizvodnja pilećeg mesa na Kosovu do sada nije podržana direktnim subvencijama od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR). Sudeći po nacrtu administrativnog uputstva koji je u javnoj raspravi, ni ove godine nije predviđena podrška ovom sektoru.
  • 11.04.2022
Gvozdić: Jutarnji mrazevi ne smetaju voću, vegetacija kasni

Proleće i temperaturna kolebanja, a posebno jutarnji mrazevi mogu negativno da utiču na poljoprivredne useve i rane zasade. Međutim to se ne odnosi na voćne sadnice autohtonih sorti koje se uzgajaju na našem području, jer su uglavnom cvetovi još u pupoljcima i niske temperature nemaju veliki uticaj, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica Ljiljana Gvozdić, diplomirani inženjer agronomije koja se usko bavi praćenjem voćarske proizvodnje.

  • 06.04.2022
Kosovu je potrebno oko 400 hiljada tona pšenice godišnje
Rast cena osnovnih životnih proizvoda poslednjih dana naterao je građane da odlaze u prodavnice da se snabdevaju brašnom.I pored poziva Udruženja mlinova, Ministarstva finansija i Ministarstva trgovine i industrije Kosova da ne paniče jer brašna ima dovoljno, rafovi popunjeni sa paketima brašna u prodavnicama su prazni.Ali do kada će Kosovo moći da podmiri potrebe građana pšenicom?
  • 13.03.2022