Vesti
Poljoprivreda

Vremenski uslovi doprineli da jednorodna malina rodi dva puta

Neuobičajeno toplo vreme za ovaj period godine prija voću, ali neophodno je zahvaliti mu na plodovima koje nam je podarilo i uzvratiti mu negom, tvrdi agronom Voja Dekić. Vremenski prilike doprinele su i da jednorodna malina, kao što je Vilamet, rodi po drugi put, a to nije dobro, kazao je malinar Marko Todorović.
Vremenski uslovi doprineli da jednorodna malina rodi dva puta
Malinjak (Foto Kim)

Lepo vreme je produžilo vegetaciju, kada su u pitanju malinjaci, rekao nam je malinar Marko Todorović. Vremenske prilike doprinele su da zeleno lišće ostane na stablima malina, a to nije dobro, kazao je on.

„Ovim se odlaže zimsko prskanje koje treba da se obavi prvo kada 70 odsto opadne lišće, a zatim kada ono opadne 100 odsto. To je već trebalo biti odrađeno, međutim zbog lepog vremena imamo još zelene mase i moramo da čekamo. Biljka će nespremna da uđe u zimu, jer neće na vreme povući svoje sokove u koren“, rekao je Todorović.

Uverili smo se da u malinjaku ima plodova maline i u novembru mesecu, što kako tvrdi Todorović, nije pogodno kada je u pitanju jednorodna sorta, kao što je Vilamet.

„Ti vrhovi, na kojiam sada ima malina, će se osušiti. Ona na proleće neće moći da krene sa rastom i ti vrhovi će biti posečeni. Nije dobro da jednorodna sorta maline po drugi put rodi u toku godine“, rekao je Todorović.

Agronoma Voju Dekića zatekli smo kako sa suprugom skuplja lišće opalo sa voća. On ističe da su sve voćne vrste trenutno u fazi mirovanja, te da je sada potez na nama, „da mu uzvratimo negom“.

„Voću sada treba dodatna hrana, a naša zemljišta su slaba hranljivim elementima i imaju nedostatak fosfora, kalijuma, azota... svih elemenata, a posebno humus (gornji sloj zemlje). Mi naše voćnjake ne đubrimo organskim đubrivima, već dodajemo samo mineralna đubriva, retko ko dodaje organsko đubrivo, a ono je dobro, dodavanjem njega oko voća obezbeđuje se toplina biljkama preko zime i zemlja ispod tog sloja ne mrzne“, kazao je Dekić.

Dovoljno je, navodi Dekić dodati mešana kompleksna đubriva, koja sadrže azot, fosfor i kalijum. Ta đubriva treba uneti u sloj zemljišta, u nivou korenovog sistema.

„Treba iskoristiti ovo lepo vreme, kada lišće opadne, da se voće tretira nekim od fungicida, plavim ili crvenim uljem, te da se voće dobro istretira, zaštiti od patogena. Najbolje je to uraditi u jesen, jer ako patogene prekinemo sada, oni uginu, a biljka će na proleće biti zdrava“, rekao je Dekić, i dodao da je korisno još jednom tretirati voće fungicidom u proleće.

Dekić savetuje voćarima da opalo lišće i polomljene obolele grane uklone sa voćnih površina, dok vremenski uslovi to dozvoljavaju, a da se pre prvog snega obavi neophodna nega, kako bi nam voće naredne godine uzvratilo na sebi svojsten način, krošnjama punim zdravih plodova. Ostale vesti

Kosovo: Proizvođači mleka traže pomoć od institucija
Udruženje proizvođača mleka zbog višestrukog povećanja cena poljoprivrednih repromaterijala i izuzetno visokih troškova proizvodnje stočne hrane, zahteva od Vlade Kosova i Ministarstva poljoprivrede da hitno primeni dodatne podsticajne mere i izvrši isplatu zaostalih, neisplaćenih subvencija poljoprivrednicima.
  • 18.01.2022
Setva pšenice na centralnom Kosovu
Iako je prethodnih godina gotovo četiri petine zemljišta na centralnom Kosovu bilo zasejano pšenicom, zbog loše otkupne cene i poskupljenja repromaterijala poljoprivrednci sve ređe seju ovu žitaricu. 
  • 26.10.2021
Produžen konkurs za poljoprivredne subvencije
Konkus za poljoprivredne subvencije produžen je do 11. oktobra 2021. godine, saopšteno je iz Odeljenja za poljoprivredu Opštine Gračanica. 
  • 05.10.2021
Кonkurs za poljoprivredne subvencije produžen do 5. oktobra

Konkurs za poljoprivredne subvencije produžen je do utorka, 5. oktobra 2021. godine, saopšteno je iz Odeljenja za poljoprivredu opštine Gračanica.

  • 28.09.2021
Otvoren konkurs za poljoprivredne subvencije
Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je otvoren konkurs za poljoprivredne subvencije za 2021. godinu.
  • 10.09.2021
Ministarstvo poljoprivrede prvi put subvencioniše na osnovu prinosa
Poljoprivrednici sa Kosova od srede, 8. septembra, mogu da konkurišu za subvencije u poljoprivredi u okviru programa direktnih plaćanja za 2021. godinu.
  • 07.09.2021