Vesti
Poljoprivreda

Vremenski uslovi doprineli da jednorodna malina rodi dva puta

Neuobičajeno toplo vreme za ovaj period godine prija voću, ali neophodno je zahvaliti mu na plodovima koje nam je podarilo i uzvratiti mu negom, tvrdi agronom Voja Dekić. Vremenski prilike doprinele su i da jednorodna malina, kao što je Vilamet, rodi po drugi put, a to nije dobro, kazao je malinar Marko Todorović.
Vremenski uslovi doprineli da jednorodna malina rodi dva puta
Malinjak (Foto Kim)

Lepo vreme je produžilo vegetaciju, kada su u pitanju malinjaci, rekao nam je malinar Marko Todorović. Vremenske prilike doprinele su da zeleno lišće ostane na stablima malina, a to nije dobro, kazao je on.

„Ovim se odlaže zimsko prskanje koje treba da se obavi prvo kada 70 odsto opadne lišće, a zatim kada ono opadne 100 odsto. To je već trebalo biti odrađeno, međutim zbog lepog vremena imamo još zelene mase i moramo da čekamo. Biljka će nespremna da uđe u zimu, jer neće na vreme povući svoje sokove u koren“, rekao je Todorović.

Uverili smo se da u malinjaku ima plodova maline i u novembru mesecu, što kako tvrdi Todorović, nije pogodno kada je u pitanju jednorodna sorta, kao što je Vilamet.

„Ti vrhovi, na kojiam sada ima malina, će se osušiti. Ona na proleće neće moći da krene sa rastom i ti vrhovi će biti posečeni. Nije dobro da jednorodna sorta maline po drugi put rodi u toku godine“, rekao je Todorović.

Agronoma Voju Dekića zatekli smo kako sa suprugom skuplja lišće opalo sa voća. On ističe da su sve voćne vrste trenutno u fazi mirovanja, te da je sada potez na nama, „da mu uzvratimo negom“.

„Voću sada treba dodatna hrana, a naša zemljišta su slaba hranljivim elementima i imaju nedostatak fosfora, kalijuma, azota... svih elemenata, a posebno humus (gornji sloj zemlje). Mi naše voćnjake ne đubrimo organskim đubrivima, već dodajemo samo mineralna đubriva, retko ko dodaje organsko đubrivo, a ono je dobro, dodavanjem njega oko voća obezbeđuje se toplina biljkama preko zime i zemlja ispod tog sloja ne mrzne“, kazao je Dekić.

Dovoljno je, navodi Dekić dodati mešana kompleksna đubriva, koja sadrže azot, fosfor i kalijum. Ta đubriva treba uneti u sloj zemljišta, u nivou korenovog sistema.

„Treba iskoristiti ovo lepo vreme, kada lišće opadne, da se voće tretira nekim od fungicida, plavim ili crvenim uljem, te da se voće dobro istretira, zaštiti od patogena. Najbolje je to uraditi u jesen, jer ako patogene prekinemo sada, oni uginu, a biljka će na proleće biti zdrava“, rekao je Dekić, i dodao da je korisno još jednom tretirati voće fungicidom u proleće.

Dekić savetuje voćarima da opalo lišće i polomljene obolele grane uklone sa voćnih površina, dok vremenski uslovi to dozvoljavaju, a da se pre prvog snega obavi neophodna nega, kako bi nam voće naredne godine uzvratilo na sebi svojsten način, krošnjama punim zdravih plodova. Ostale vesti

Poljoprivrednici se žale na poskupljenje sirovina i inflaciju

Inflacija na svetskom nivou dovela je do poskupljenja naftnih derivata, hrane za životinje i drugih dobara koji su potrebni za poljoprivrednu proizvodnju. Ovogodišnji prinosi su manji za 30 odsto, pa zbog toga imamo porast cena hrane, kažu sagovornici Radio Goraždevca, TV Prizreni, radija Astra i radija Peja.

  • 12.11.2022
Manji prinos kukuruza zbog suše

Poslednjih dana na poljima kukuruza vidljivi su poljoprivredne mašine i užurbani poljoprivrednici koji gledaju da završe poslove pre kiše. U toku je žetva ove poljoprivredne kulture.

  • 05.10.2022
Gornja Gušterica: Vetar lomi grane, voćar kida nerve
Nakon dugotrajne suše, nevreme koje je pre nekoliko dana pogodilo selo Gornju Guštericu nedaleko od Gračanice, polomilo je grane pune ploda na desetak šljiva u voćnjaku Živorada Slavića (71). Ovaj zemljoradnik koji se, pretežno sam, stara o više od 250 stabala raznog voća nezadovoljan je i zbog izostanka podrške od strane lokalne samouprave. Međutim, iz Opštine Gračanica poručuju da od njega nikakav zahtev za pomoć nisu primili.
  • 31.08.2022
Kosovski prerađivači mleka nezadovoljni podrškom institucija
Asocijacija mlekarske industrije Kosova (Udruženje prerađivača mleka) nije zadovoljna podrškom institucija ovom sektoru koji upošljava preko osam hiljada radnika. Nadležnima je, u pismu koje je potpisao predsednik ovog udruženja Gani Durmišaj, poručeno da su mlekari spremni na razgovore, ali i na izlazak na ulicu.
  • 09.08.2022
Poljoprivredna savetodavna služba iz KM  na Prvom sajmu jagodastog voća
Ovogodišnji prinosi pšenice i kukukuruza su sudeći po do sada požnjevenim površinama manji u odnosu na prošlogodišnji rod. Sušni period i visoke temperature su u kratkom vremenskom roku umanjili rod kukuruza za više od trideset odsto na zasadima, rekao je za Radio Mitrovica Sever agronom Ljiljana Gvozdić. Gvozdić se bavi voćarstvom, ali je prenela utiske sa terena gde zajedno sa svojim kolegama iz Poljoprivredne stručne službe u Kosovskoj Mitrovici svakodnevno prikuplja informacije od proizvođača i radi na primeni agrotehničkih mera.
  • 29.07.2022
Prosečni prihodi pšenice, poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom
Žetva pšenice je završena. Prihodi su prosečni, a cena malo viša u odnosu na prethodnu godinu. Neki poljoprivrednici se nadaju se da će cena pšenice porasti, pa su odlučili da je ne prodaju odmah.
  • 28.07.2022