Vesti
Poljoprivreda

Vremenski uslovi doprineli da jednorodna malina rodi dva puta

Neuobičajeno toplo vreme za ovaj period godine prija voću, ali neophodno je zahvaliti mu na plodovima koje nam je podarilo i uzvratiti mu negom, tvrdi agronom Voja Dekić. Vremenski prilike doprinele su i da jednorodna malina, kao što je Vilamet, rodi po drugi put, a to nije dobro, kazao je malinar Marko Todorović.
Vremenski uslovi doprineli da jednorodna malina rodi dva puta
Malinjak (Foto Kim)

Lepo vreme je produžilo vegetaciju, kada su u pitanju malinjaci, rekao nam je malinar Marko Todorović. Vremenske prilike doprinele su da zeleno lišće ostane na stablima malina, a to nije dobro, kazao je on.

„Ovim se odlaže zimsko prskanje koje treba da se obavi prvo kada 70 odsto opadne lišće, a zatim kada ono opadne 100 odsto. To je već trebalo biti odrađeno, međutim zbog lepog vremena imamo još zelene mase i moramo da čekamo. Biljka će nespremna da uđe u zimu, jer neće na vreme povući svoje sokove u koren“, rekao je Todorović.

Uverili smo se da u malinjaku ima plodova maline i u novembru mesecu, što kako tvrdi Todorović, nije pogodno kada je u pitanju jednorodna sorta, kao što je Vilamet.

„Ti vrhovi, na kojiam sada ima malina, će se osušiti. Ona na proleće neće moći da krene sa rastom i ti vrhovi će biti posečeni. Nije dobro da jednorodna sorta maline po drugi put rodi u toku godine“, rekao je Todorović.

Agronoma Voju Dekića zatekli smo kako sa suprugom skuplja lišće opalo sa voća. On ističe da su sve voćne vrste trenutno u fazi mirovanja, te da je sada potez na nama, „da mu uzvratimo negom“.

„Voću sada treba dodatna hrana, a naša zemljišta su slaba hranljivim elementima i imaju nedostatak fosfora, kalijuma, azota... svih elemenata, a posebno humus (gornji sloj zemlje). Mi naše voćnjake ne đubrimo organskim đubrivima, već dodajemo samo mineralna đubriva, retko ko dodaje organsko đubrivo, a ono je dobro, dodavanjem njega oko voća obezbeđuje se toplina biljkama preko zime i zemlja ispod tog sloja ne mrzne“, kazao je Dekić.

Dovoljno je, navodi Dekić dodati mešana kompleksna đubriva, koja sadrže azot, fosfor i kalijum. Ta đubriva treba uneti u sloj zemljišta, u nivou korenovog sistema.

„Treba iskoristiti ovo lepo vreme, kada lišće opadne, da se voće tretira nekim od fungicida, plavim ili crvenim uljem, te da se voće dobro istretira, zaštiti od patogena. Najbolje je to uraditi u jesen, jer ako patogene prekinemo sada, oni uginu, a biljka će na proleće biti zdrava“, rekao je Dekić, i dodao da je korisno još jednom tretirati voće fungicidom u proleće.

Dekić savetuje voćarima da opalo lišće i polomljene obolele grane uklone sa voćnih površina, dok vremenski uslovi to dozvoljavaju, a da se pre prvog snega obavi neophodna nega, kako bi nam voće naredne godine uzvratilo na sebi svojsten način, krošnjama punim zdravih plodova. Ostale vesti

Idealno vreme za prihranu i završetak orezivanja voća
Zimsko tretiranje voća trebalo je da bude urađeno u jesen, ali ko to nije završio tada, ima priliku u rano proleće koje je idealno vreme za rezidbu i prskanje, poručuje agronom Voja Dekić.
  • 01.03.2021
Hoti: Udvostručene subvencije poljoprivrednicima
Premijer Kosova u tehničkom mandatu Avdulah Hoti saopštio je da su u okviru Programa za ekonomski oporavak udvostručene subvencije poljoprivrednicima.
  • 09.02.2021
Usevi pretrpeli štetu usled poplava
Nedavne poplave na teritoriji centralonog Kosova napravile veliku štetu, ne samo u domaćinstvima, već i poljoprivrednim usevima. Zemljoradnici ističu da je najveću štetu pretprela pšenica. Direktor Odeljenja šumarstva i poljoprivrede u Opštini Gračanica Dragiša Stojanović je za RTV Kim kazao je da formirana Komisija za procenu štete.
  • 21.01.2021
Na Kosovu 704 nova slučaja
Na Kosovu je u poslednja 24 sata preminulo devet lica, pa ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 948. Inficirane su još 704 osobe.
  • 25.11.2020
Rekordni prinosi kukuruza, ratari zadovoljni
Na centralnom Kosovu se privodi kraju berba kukuruza. Zemljoradnici sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala ističu da su ovogodišnjim prinosom kukuruza zadovoljni, te da će konačno nešto i zaraditi. Rad na njivama počinje u jutarnjim satima, a kombajneri svoje usluge naplaćuju 100 evra po hektaru.
  • 22.10.2020
Centralno Kosovo: Završetak berbe šljiva
Na centralnom Kosovu polako se privodi kraju berba šljiva koja je počela sredinom avgusta. Voćari su zadovoljni rodom, što samo po sebi znači da će dobar deo plodova kasnije završiti u rakijskom kazanu i slatkoj zimnici. Na veliko su se šljive prodavale za oko 20, na malo 50 centi po kilogramu.
  • 09.09.2020