Vesti
Poljoprivreda

Tanasković: Briga o životinjama i obrađivanje zemlje predstavlja mi zadovoljstvo

Za Novicu Tanaskovića iz Čaglavice poljoprivreda predstavlja zadovoljstvo. Pored toga što obrađuje zemlju, u njegovom dvorištu se mogu videti i raznovrsne životinje, o kojima on i njegova supruga brinu sa puno pažnje.
Tanasković: Briga o životinjama i obrađivanje zemlje predstavlja mi zadovoljstvo
Novica Tanasković iz Čaglavice (Foto Kim)

Čaglavica je nastala na ataru srednjovekovnog sela Kruševca koje se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji 1314. odnosno 1316. godine, kaže za „Brazdu“ istoričar Marko Marković.

Manastirski metoh

„Naime, u ovoj povelji su podrobno nabrojana sva sela koja su predstavljala vlastelinski posed manastira Gračanice, pa, samim tim, i srednjovekovno selo Kruševac koje se nalazilo nedaleko od Milutinove zadužbine. Kada pominjemo srednjovekovno selo Kruševac, moramo pomenuti i potok Labura, koji se takođe tada pominje. To je, inače, potok koji danas protiče središnjim delom sela Čaglavice“, objašnjava on.

Marković napominje da prvi pisani trag o Čaglavici potiče iz 1765. godine kada se meštani ovog sela pominju u Devičkom katastihu, odnosno knjizi darodavaca, pošto su meštani ovog sela u periodu od 1765. do 1772. godine bili darodavci ovog manastira.

„Ako govorimo o samom nazivu Čaglavica, on je relativno novijeg datuma i vezuje se za sam topografski položaj sela, kako je to jedan od najboljih poznavalaca ovih prilika Tanasije Urošević davno zapisao. On kaže da je Čaglavica dobila ime po svom topografskom položaju, pošto se nalazi na jednom uzvišenju, kako je on rekao „čik iza Veternika“, odnosno, uzvišenju južno od Prištine“, napominje Marković.

Termin „glavica“ (glavičica, glavčurak) koristi se u većem delu bivše Jugoslavije i najčešće označava „krševiti vrh“ prirodnog uzvišenja na terenu. U geologiji, ovaj izraz se koristi za vrstu reljefnog oblika, pa je „glavica manja uzvisina, preniska i/ili premala da bi bila smatrana brdom“.

Poljoprivreda kao sekundarno zanimanje meštana

Od samog osnivanja sela, pa sve do današnjih dana, preciznije do kraja 20. veka, meštani Čaglavice su se uglavnom bavili poljoprivredom.

„Poljoprivreda, odnosno zemljoradnja i stočarstvo sada postaju sekundarna zanimanja. Ako govorimo o periodu posle drugog svetskog rata, zemljoradnja, a pogotovo stočarstvo, bili su najzastupljeniji, iz razloga što je blizina grada činila svoje, pa su vredni meštani gotovo svakodnevno na pijace u Prištini odnosili svoje proizvode gde su imali sigurno tržište“, ističe istoričar Marković.

S obzorom da se Čaglavica nalazi na 580 do 610 metara nadmorske visine ima i odlične uslove za zemljoradnju i stočarstvo. To su meštani tokom svih proteklih vekova vešto koristili.

"Čovek za sebe uvek ima dovoljno"

Novica Tanasković iz Čaglavice kaže da nikada nije voleo grad, i da zato nikada nije ni pomišljao da napusti selo. Njemu poljoprivreda predstavlja zadovoljstvo. Ukupno obrađuje oko 23 hektara, kako svoje, tako i zemlje u zakupu.

„Ove godine imam pod pšenicom nekih 14 hektara, ječam 3 hektara, zob 2,5 hektara, kukuruz 3,4 hektara. To je težak posao, nema mnogo zarade, ali čovek uvek za sebe ima dovoljno. Pokrivaju se troškovi, mada nije realna cena. Dosta su teški uslovi. Mi trenutno ovde, zbog situacije, na Kosovu ne znamo ni šta sejemo, ne dobijamo sigurno pravo seme i ove godine nismo toliko zadovoljni prinosom. Sve što bi bilo od 24 do 25 centi po kilogramu malo je, a trenutna cena je 20 centi. Tako smo i dobili priznanice (na tu vrednost) tamo gde smo isporučivali žito“, kaže Tanasković.

On napominje da je loše vreme ove godine nepovoljno uticalo, kako na žitarice, tako i na voće i povrće.

„Bilo je kišovito i hladno. Stvarala se velika vlaga, tako da ni žito nije moglo da napreduje, nije bilo dovoljno sunca, da bi kasnije nagle promene vremene dovele i do lošijeg kvaliteta. Prinos zavisi od parcele do parcele, ali je prosek oko 4 tone po hektaru“, napominje Tanasković.

"Zemlja u Čaglavici uvek da nešto"

Novica kaže da je Čaglavica izuzetno područje za bavljenje poljoprivredom.

„Naša zemlja je smonica, ona uvek da makar nešto, bilo kakvi da su uslovi, za razliku od crvenice, smonica će uvek (dati) barem 50 posto, ako ne 100 posto kvaliteta. Danas bez hemije nema ništa. Ako upotrebljavamo hemiju, dobijamo veći prinos. Ako bismo hteli organsku hranu, onda bi kilogram pšenice bio 50 centi, a to niko ne bi platio jer bi prinos po hektaru bio 2 tone“, objašnjava on.

Ljubav prema životinjama

Pored zemlje koju obrađuje, Novica i njegova supruga Dragica poznati su i po tome da svoju ljubav nesebično poklanjaju životinjama.

„Od malena sam zavoleo (životinje). Držao sam konje, zečeve. Trenutno imam dve krave i jednu junicu, svinju, prasiće, golubove. U slobodno vreme se sa njima zanimam. Usredsredim se na te poslove i meni to čini zadovoljstvo“, kaže Tanasković.

"Roba ne ide na pijacu"

Ističe da nikada na pijaci nisu prodavali svoje mlečne proizvode, jer su njihove mušterije, koje dolaze kod njih kući, prepoznale kvalitet. Napominje da se onaj ko jednom proba njihove proizvode uvek ponovo vrati.

„Imamo kvalitetan sir i mleko. Danas, od jedne krave koja u proseku ima 20 litara mleka dobijamo 300 evra. Kod nas je 70 centi litar mleka, a kilogram sira 350 dinara“, kaže Tanasković.

Golubovi zarad zadovoljstva

U njihovom dvorištu posebnu pažnju privlače golubovi.

„Imam više vrsta golubova. Uglavnom su to Đulije, Prevrtači, koji su poreklom iz Turske. Potrebna im je pažnja, jer ne vredi ako sa njima ne radite. Ujutru ih rano pustim da lete kako bi održavali kondiciju, jer nije rešenje da se drže samo zatvoreni. Sada imam oko 35 komada golubova, nekad i poklonim, a sve mi to predstavlja zadovoljstvo“, napominje sedamdesetdvogodišnji Novica.

U Čaglavici, tačno preko puta porodičnog doma Tanaskovića, na dimnjaku Doma kulture, treću godinu zaredom svoje gnezdo su svile i rode.

Pored ove priče, u najnovijem izdanju emisije o poljoprivredi "Brazda" možete pogledati i prilog o porodici Jaćimović iz Kmetovca koja se više od dve decenije bavi proizvodnjom povrća, prilog o Sajmu seoskog turizma u selu Rudno u opštini Kraljevo, kao i priču iz opštine Štrpce, gde je protekle nedelje pala jaka kiša praćena vetrom i gradom, nanevši veliku štetu poljoprivrednim kulturama.

Emisiju „Brazda“ realizuju televizije Mir, Herc, Puls i Kim.

„Brazdu“ možete pratiti svake nedelje u 11:00, a ako nešto propustite pogledajte reprizu u ponedeljak od 10:30 minuta na TV Kim.Ostale vesti

Produžen rok za poljoprivredne subvencije
Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je konkurs za poljoprivredne subvencije koji je raspisalo Ministarstvo poloprivrede Kosova produžen do 28. avgusta 2020. godine.
  • 12.08.2020
“Na zgarištu ništa neće uspeti”
Nakon završene žetve pšenice veliki broj zemljoradnika spaljiuje žetvene ostatke. Agronom Voja Dekić podseća da na zgarištu ništa neće uspeti, a iz Opštine Gračanica najavljuju pojačanu kontrolu i novčane kazne.
  • 10.08.2020
Poziv za subvenicije za poljoprivrednike
Odeljenje poljoprivrede opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je otvoren konkurs za podršku putem programa direktnih plaćanja za 2020. godinu.  Subvencije je obezbedilo ministarstvo poljoprivrede šumarstva i ruralnog razvoja.
  • 20.07.2020
Žetva će kasniti zbog obilnih padavina
Učestale padavine proteklih nedelja uticale su na žito i njegovo sazrevanje, pa će i žetva ove godine kasniti, smatra agronom Voja Dekić. Profesor meteorologije na Univerzitetu Priština Sulj Tahirsuljaj navodi da je kiša dobrodošla zbog vodosnabdevanja.
  • 23.06.2020
Jagoda siguran izvor prihoda za meštane Goraždevca i Brestovika
Sedam srpskih porodica iz regiona Peći koje su uz finansijsku podršku grada Šapca podigle zasade jagoda u Goraždevcu i povratničkom selu Brestovik, ostvarilo je prihod od preko 30 hiljada evra.
  • 15.06.2020
Kosovo bez sistema protivgradne zaštite
Tokom letnjih meseci postoji povećana opasnost od nevremena praćenog gradom, pa trud poljoprivrednika može biti uništen za kratko vreme. Olujno nevreme praćeno gradom je u par navrata, prošlog i početkom ovog meseca, zadesilo Kosovo.
  • 15.06.2020