Vesti
Poljoprivreda

’’Sneg je pravo zlato za pšenicu’’

U februaru počinje prihranjivanje pšenice  i drugih ozimih useva koji iz zime izlaze iscrpljeni. Prihranu treba završiti do kraja meseca, ukoliko vremenski uslovi to dozvoljavaju.
’’Sneg je pravo zlato za pšenicu’’
Pšenica pod snegom (Foto Kim)

Agronom Marko Kostić navodi da se prihrana pšenice ranije obavljala po kalendarskom osnovu. Kako se vremenski uslovi menjaju, prihrana se radi na svakoj parceli posebno pošto zemlja nije svuda istog kvaliteta. Crvenica ima manje vlage od smonice koja je pogodnija za biljke.

Topljenje snega „okidač“ za prihranu useva

„Najbolje bi bilo da se sa đubrenjem pšenice završi krajem februara, a da se počne nakon topljenja snega. Ovaj sneg je baš dobrodošao, svi smo ga dugo čekali, pravo zlato za pšenicu jer je štiti od hladnoće i mraza“, ističe Kostić i dodaje:

„Sneg će nadoknaditi vlagu koja je zemlji potrebna. Tako će poboljšati dalji razvoj pešenice jer smo u decembru i januaru bili bez većih padavina“, podseća on.

Kostić kaže da se đubrenjem pšenice nadoknađuje nedostatak hrane koji je potreban za njen dalji rast. Pre same prihrane, poljoprivrednici moraju znati šta usevu nedostaje, kako bi prihrana bila adekvatna, a ulaganja i finansijski troškovi opravdani.

„Kod nas se prihrana vrši ureom i kanom. Ipak, treba biti pažljiv - ako želimo jači prinos pšenice, sve ostale agrotehničke mere zajedno ne utiču na rod koliko samo đubrenje. Zato ne treba žaliti đubrivo kada se prihranjuje pšenica, bez toga nema dobrog prinosa. Odgovarajuća količina đubriva koje sadrži azot iznosi 140 kilograma po hektaru sa koga će se, u jesen, požnjeti oko 5 tona pšenice. Za prinos jedne tone pšenice po zasejanom hektaru prosečno kvalitetne zemlje treba koristiti od 22 do 27 kilograma azota, 9 do 10 kilograma fosfora i 13 do 14 kilograma kalijuma“, objasnio je Kostić.

Rano za prognozu roda

Poljoprivrednik Dejan Perić iz Gračanice posejao je oko 10 hektara pšenice prošle jeseni. Kaže da je trenutnim stanjem useva zadovoljan i da ga je obradovao sneg, pošto će pšenica imati potrebnu vlažnost za dalje napredvanje. Sa prihranom će krenuti nakon otapanja snega.

„U toku sledeće nedelje počećemo sa prihranom pšenice. Od đubriva najčešće koristim ureu koju nabavljam u lokalnim poljoprivrenim prodavnicama. Pšenicu po hektaru prihranjujem sa oko 250 kilograma uree. Sa prihranom mora da se krene na vreme, kada pšenica počne da raste tada joj je najviše potreban azot, kako bi se pripremila za dobar rod”, smatra Perić.

On ističe da je pre nekoliko godina uradio analizu zemljišta kao bi tačno znao što je potrebno prilikom prihrane.

Pre 2 godine radio sam analizu zemljišta. Na osnovu nje se upravljam, šta je potrebno prilikom prihrane pšenice. Zemljištu na kojem sam posejao pšenicu nedostaje najviše fosfora, jer je to smonica”.

Perić misli da je još je rano da se prognozira ovogodšnji rod. Nije bilo uvoznog semena, pa su poljoprivrednici uglavnom morali da koriste sopstvenu pšenicu iz ambara.

Predstoji poskupljenje đubriva?

Đubrivo za prihranu pšenice se može nabaviti u lokalnim prodavnicama na centralnom Kosovu. Cena varira od trgovine do trgovine i kreće se od 7,50 do 7,90 evra za 25 kilograma uree. Prodavci najavljuju i poskupljenje.


„Dosta ljudi se u poslednje vreme bavi poljoprivredom. Sve veći broj seje pšenicu i ječam. Stigla nam je prihrana za pšenicu, imamo dve vrste, iz Libije i Ukrajine. Najviše kupuju od prvog marta, mada ima onih koji su đubrivo već kupili. Cena je 7,70 evra za 25 kilograma uree”, kazao je za RTV Kim prodavac Fisnik Hasani.

Obilne kiše poništavaju efekte prihrane

Uvek bi trebalo imati u vidu da se azotna đubriva veoma lako ispiraju. Ukoliko nekoliko dana posle prihrane pšenice padne jaka i obilna kiša, prihrana pšenice neće imati veliki uticaj na usev. Meteorolozi najavljuju razvedravanje tokom nedelje što će svakako dobro doći da se pšenica prihrani na vreme.

U novoj poljoprivrednoj emisiji „Brazda“ pored priloga o prihrani pšenice možete pogledati i priče naših kolega sa televizija Mir, Puls, Herc, Radio Goraždevca i produkcije Medija centra iz Čaglavice.

Poljoprivredna emisija emituje se svake nedelje od 11 časova na programu TV Kim. Repriza je u ponedeljak od 10:30.Ostale vesti

Žetva će kasniti zbog obilnih padavina
Učestale padavine proteklih nedelja uticale su na žito i njegovo sazrevanje, pa će i žetva ove godine kasniti, smatra agronom Voja Dekić. Profesor meteorologije na Univerzitetu Priština Sulj Tahirsuljaj navodi da je kiša dobrodošla zbog vodosnabdevanja.
  • 23.06.2020
Jagoda siguran izvor prihoda za meštane Goraždevca i Brestovika
Sedam srpskih porodica iz regiona Peći koje su uz finansijsku podršku grada Šapca podigle zasade jagoda u Goraždevcu i povratničkom selu Brestovik, ostvarilo je prihod od preko 30 hiljada evra.
  • 15.06.2020
Kosovo bez sistema protivgradne zaštite
Tokom letnjih meseci postoji povećana opasnost od nevremena praćenog gradom, pa trud poljoprivrednika može biti uništen za kratko vreme. Olujno nevreme praćeno gradom je u par navrata, prošlog i početkom ovog meseca, zadesilo Kosovo.
  • 15.06.2020
„Bez pčela bi stao svet“
Danas se obeležava Svetski dan pčela. Pčelari iz Gračanice podsećaju koliko su pčele kao glavni oprašivači biljaka značajne, ali i upozoravaju na nekontrolisanu upotrebu pesticida, jednog od glavnih uzročnika njihovog uginuća.
  • 20.05.2020
Problemi poljoprivrednika u doba koronavirusa
Iako su zbog pandemije koronavirusa poljoprivrednici u srpskim sredinama na Kosovu suočeni sa brojnim problemima, ovih dana ipak uspešno privode kraju sve poljoprivredne radove na  svojim njivama.
  • 04.05.2020
Subvencije poljoprivrednicima nakon završetka epidemije koronavirusa
Za subvenicije koje poljoprivrednici svake godine dobijaju od kosovskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja konkurs još nije otvoren, kazao je za RTV Kim direktor Odeljenja šumarstva i poljoprivrede u Opštini Gračanica Dragiša Stojanović.
  • 16.04.2020