Vesti
Poljoprivreda

’’Sneg je pravo zlato za pšenicu’’

U februaru počinje prihranjivanje pšenice  i drugih ozimih useva koji iz zime izlaze iscrpljeni. Prihranu treba završiti do kraja meseca, ukoliko vremenski uslovi to dozvoljavaju.
’’Sneg je pravo zlato za pšenicu’’
Pšenica pod snegom (Foto Kim)

Agronom Marko Kostić navodi da se prihrana pšenice ranije obavljala po kalendarskom osnovu. Kako se vremenski uslovi menjaju, prihrana se radi na svakoj parceli posebno pošto zemlja nije svuda istog kvaliteta. Crvenica ima manje vlage od smonice koja je pogodnija za biljke.

Topljenje snega „okidač“ za prihranu useva

„Najbolje bi bilo da se sa đubrenjem pšenice završi krajem februara, a da se počne nakon topljenja snega. Ovaj sneg je baš dobrodošao, svi smo ga dugo čekali, pravo zlato za pšenicu jer je štiti od hladnoće i mraza“, ističe Kostić i dodaje:

„Sneg će nadoknaditi vlagu koja je zemlji potrebna. Tako će poboljšati dalji razvoj pešenice jer smo u decembru i januaru bili bez većih padavina“, podseća on.

Kostić kaže da se đubrenjem pšenice nadoknađuje nedostatak hrane koji je potreban za njen dalji rast. Pre same prihrane, poljoprivrednici moraju znati šta usevu nedostaje, kako bi prihrana bila adekvatna, a ulaganja i finansijski troškovi opravdani.

„Kod nas se prihrana vrši ureom i kanom. Ipak, treba biti pažljiv - ako želimo jači prinos pšenice, sve ostale agrotehničke mere zajedno ne utiču na rod koliko samo đubrenje. Zato ne treba žaliti đubrivo kada se prihranjuje pšenica, bez toga nema dobrog prinosa. Odgovarajuća količina đubriva koje sadrži azot iznosi 140 kilograma po hektaru sa koga će se, u jesen, požnjeti oko 5 tona pšenice. Za prinos jedne tone pšenice po zasejanom hektaru prosečno kvalitetne zemlje treba koristiti od 22 do 27 kilograma azota, 9 do 10 kilograma fosfora i 13 do 14 kilograma kalijuma“, objasnio je Kostić.

Rano za prognozu roda

Poljoprivrednik Dejan Perić iz Gračanice posejao je oko 10 hektara pšenice prošle jeseni. Kaže da je trenutnim stanjem useva zadovoljan i da ga je obradovao sneg, pošto će pšenica imati potrebnu vlažnost za dalje napredvanje. Sa prihranom će krenuti nakon otapanja snega.

„U toku sledeće nedelje počećemo sa prihranom pšenice. Od đubriva najčešće koristim ureu koju nabavljam u lokalnim poljoprivrenim prodavnicama. Pšenicu po hektaru prihranjujem sa oko 250 kilograma uree. Sa prihranom mora da se krene na vreme, kada pšenica počne da raste tada joj je najviše potreban azot, kako bi se pripremila za dobar rod”, smatra Perić.

On ističe da je pre nekoliko godina uradio analizu zemljišta kao bi tačno znao što je potrebno prilikom prihrane.

Pre 2 godine radio sam analizu zemljišta. Na osnovu nje se upravljam, šta je potrebno prilikom prihrane pšenice. Zemljištu na kojem sam posejao pšenicu nedostaje najviše fosfora, jer je to smonica”.

Perić misli da je još je rano da se prognozira ovogodšnji rod. Nije bilo uvoznog semena, pa su poljoprivrednici uglavnom morali da koriste sopstvenu pšenicu iz ambara.

Predstoji poskupljenje đubriva?

Đubrivo za prihranu pšenice se može nabaviti u lokalnim prodavnicama na centralnom Kosovu. Cena varira od trgovine do trgovine i kreće se od 7,50 do 7,90 evra za 25 kilograma uree. Prodavci najavljuju i poskupljenje.


„Dosta ljudi se u poslednje vreme bavi poljoprivredom. Sve veći broj seje pšenicu i ječam. Stigla nam je prihrana za pšenicu, imamo dve vrste, iz Libije i Ukrajine. Najviše kupuju od prvog marta, mada ima onih koji su đubrivo već kupili. Cena je 7,70 evra za 25 kilograma uree”, kazao je za RTV Kim prodavac Fisnik Hasani.

Obilne kiše poništavaju efekte prihrane

Uvek bi trebalo imati u vidu da se azotna đubriva veoma lako ispiraju. Ukoliko nekoliko dana posle prihrane pšenice padne jaka i obilna kiša, prihrana pšenice neće imati veliki uticaj na usev. Meteorolozi najavljuju razvedravanje tokom nedelje što će svakako dobro doći da se pšenica prihrani na vreme.

U novoj poljoprivrednoj emisiji „Brazda“ pored priloga o prihrani pšenice možete pogledati i priče naših kolega sa televizija Mir, Puls, Herc, Radio Goraždevca i produkcije Medija centra iz Čaglavice.

Poljoprivredna emisija emituje se svake nedelje od 11 časova na programu TV Kim. Repriza je u ponedeljak od 10:30.Ostale vesti

Kosovo: Proizvođači mleka traže pomoć od institucija
Udruženje proizvođača mleka zbog višestrukog povećanja cena poljoprivrednih repromaterijala i izuzetno visokih troškova proizvodnje stočne hrane, zahteva od Vlade Kosova i Ministarstva poljoprivrede da hitno primeni dodatne podsticajne mere i izvrši isplatu zaostalih, neisplaćenih subvencija poljoprivrednicima.
  • 18.01.2022
Setva pšenice na centralnom Kosovu
Iako je prethodnih godina gotovo četiri petine zemljišta na centralnom Kosovu bilo zasejano pšenicom, zbog loše otkupne cene i poskupljenja repromaterijala poljoprivrednci sve ređe seju ovu žitaricu. 
  • 26.10.2021
Produžen konkurs za poljoprivredne subvencije
Konkus za poljoprivredne subvencije produžen je do 11. oktobra 2021. godine, saopšteno je iz Odeljenja za poljoprivredu Opštine Gračanica. 
  • 05.10.2021
Кonkurs za poljoprivredne subvencije produžen do 5. oktobra

Konkurs za poljoprivredne subvencije produžen je do utorka, 5. oktobra 2021. godine, saopšteno je iz Odeljenja za poljoprivredu opštine Gračanica.

  • 28.09.2021
Otvoren konkurs za poljoprivredne subvencije
Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je otvoren konkurs za poljoprivredne subvencije za 2021. godinu.
  • 10.09.2021
Ministarstvo poljoprivrede prvi put subvencioniše na osnovu prinosa
Poljoprivrednici sa Kosova od srede, 8. septembra, mogu da konkurišu za subvencije u poljoprivredi u okviru programa direktnih plaćanja za 2021. godinu.
  • 07.09.2021