Vesti
Poljoprivreda

’’Sneg je pravo zlato za pšenicu’’

U februaru počinje prihranjivanje pšenice  i drugih ozimih useva koji iz zime izlaze iscrpljeni. Prihranu treba završiti do kraja meseca, ukoliko vremenski uslovi to dozvoljavaju.
’’Sneg je pravo zlato za pšenicu’’
Pšenica pod snegom (Foto Kim)

Agronom Marko Kostić navodi da se prihrana pšenice ranije obavljala po kalendarskom osnovu. Kako se vremenski uslovi menjaju, prihrana se radi na svakoj parceli posebno pošto zemlja nije svuda istog kvaliteta. Crvenica ima manje vlage od smonice koja je pogodnija za biljke.

Topljenje snega „okidač“ za prihranu useva

„Najbolje bi bilo da se sa đubrenjem pšenice završi krajem februara, a da se počne nakon topljenja snega. Ovaj sneg je baš dobrodošao, svi smo ga dugo čekali, pravo zlato za pšenicu jer je štiti od hladnoće i mraza“, ističe Kostić i dodaje:

„Sneg će nadoknaditi vlagu koja je zemlji potrebna. Tako će poboljšati dalji razvoj pešenice jer smo u decembru i januaru bili bez većih padavina“, podseća on.

Kostić kaže da se đubrenjem pšenice nadoknađuje nedostatak hrane koji je potreban za njen dalji rast. Pre same prihrane, poljoprivrednici moraju znati šta usevu nedostaje, kako bi prihrana bila adekvatna, a ulaganja i finansijski troškovi opravdani.

„Kod nas se prihrana vrši ureom i kanom. Ipak, treba biti pažljiv - ako želimo jači prinos pšenice, sve ostale agrotehničke mere zajedno ne utiču na rod koliko samo đubrenje. Zato ne treba žaliti đubrivo kada se prihranjuje pšenica, bez toga nema dobrog prinosa. Odgovarajuća količina đubriva koje sadrži azot iznosi 140 kilograma po hektaru sa koga će se, u jesen, požnjeti oko 5 tona pšenice. Za prinos jedne tone pšenice po zasejanom hektaru prosečno kvalitetne zemlje treba koristiti od 22 do 27 kilograma azota, 9 do 10 kilograma fosfora i 13 do 14 kilograma kalijuma“, objasnio je Kostić.

Rano za prognozu roda

Poljoprivrednik Dejan Perić iz Gračanice posejao je oko 10 hektara pšenice prošle jeseni. Kaže da je trenutnim stanjem useva zadovoljan i da ga je obradovao sneg, pošto će pšenica imati potrebnu vlažnost za dalje napredvanje. Sa prihranom će krenuti nakon otapanja snega.

„U toku sledeće nedelje počećemo sa prihranom pšenice. Od đubriva najčešće koristim ureu koju nabavljam u lokalnim poljoprivrenim prodavnicama. Pšenicu po hektaru prihranjujem sa oko 250 kilograma uree. Sa prihranom mora da se krene na vreme, kada pšenica počne da raste tada joj je najviše potreban azot, kako bi se pripremila za dobar rod”, smatra Perić.

On ističe da je pre nekoliko godina uradio analizu zemljišta kao bi tačno znao što je potrebno prilikom prihrane.

Pre 2 godine radio sam analizu zemljišta. Na osnovu nje se upravljam, šta je potrebno prilikom prihrane pšenice. Zemljištu na kojem sam posejao pšenicu nedostaje najviše fosfora, jer je to smonica”.

Perić misli da je još je rano da se prognozira ovogodšnji rod. Nije bilo uvoznog semena, pa su poljoprivrednici uglavnom morali da koriste sopstvenu pšenicu iz ambara.

Predstoji poskupljenje đubriva?

Đubrivo za prihranu pšenice se može nabaviti u lokalnim prodavnicama na centralnom Kosovu. Cena varira od trgovine do trgovine i kreće se od 7,50 do 7,90 evra za 25 kilograma uree. Prodavci najavljuju i poskupljenje.


„Dosta ljudi se u poslednje vreme bavi poljoprivredom. Sve veći broj seje pšenicu i ječam. Stigla nam je prihrana za pšenicu, imamo dve vrste, iz Libije i Ukrajine. Najviše kupuju od prvog marta, mada ima onih koji su đubrivo već kupili. Cena je 7,70 evra za 25 kilograma uree”, kazao je za RTV Kim prodavac Fisnik Hasani.

Obilne kiše poništavaju efekte prihrane

Uvek bi trebalo imati u vidu da se azotna đubriva veoma lako ispiraju. Ukoliko nekoliko dana posle prihrane pšenice padne jaka i obilna kiša, prihrana pšenice neće imati veliki uticaj na usev. Meteorolozi najavljuju razvedravanje tokom nedelje što će svakako dobro doći da se pšenica prihrani na vreme.

U novoj poljoprivrednoj emisiji „Brazda“ pored priloga o prihrani pšenice možete pogledati i priče naših kolega sa televizija Mir, Puls, Herc, Radio Goraždevca i produkcije Medija centra iz Čaglavice.

Poljoprivredna emisija emituje se svake nedelje od 11 časova na programu TV Kim. Repriza je u ponedeljak od 10:30.Ostale vesti

Idealno vreme za prihranu i završetak orezivanja voća
Zimsko tretiranje voća trebalo je da bude urađeno u jesen, ali ko to nije završio tada, ima priliku u rano proleće koje je idealno vreme za rezidbu i prskanje, poručuje agronom Voja Dekić.
  • 01.03.2021
Hoti: Udvostručene subvencije poljoprivrednicima
Premijer Kosova u tehničkom mandatu Avdulah Hoti saopštio je da su u okviru Programa za ekonomski oporavak udvostručene subvencije poljoprivrednicima.
  • 09.02.2021
Usevi pretrpeli štetu usled poplava
Nedavne poplave na teritoriji centralonog Kosova napravile veliku štetu, ne samo u domaćinstvima, već i poljoprivrednim usevima. Zemljoradnici ističu da je najveću štetu pretprela pšenica. Direktor Odeljenja šumarstva i poljoprivrede u Opštini Gračanica Dragiša Stojanović je za RTV Kim kazao je da formirana Komisija za procenu štete.
  • 21.01.2021
Na Kosovu 704 nova slučaja
Na Kosovu je u poslednja 24 sata preminulo devet lica, pa ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 948. Inficirane su još 704 osobe.
  • 25.11.2020
Vremenski uslovi doprineli da jednorodna malina rodi dva puta
Neuobičajeno toplo vreme za ovaj period godine prija voću, ali neophodno je zahvaliti mu na plodovima koje nam je podarilo i uzvratiti mu negom, tvrdi agronom Voja Dekić. Vremenski prilike doprinele su i da jednorodna malina, kao što je Vilamet, rodi po drugi put, a to nije dobro, kazao je malinar Marko Todorović.
  • 17.11.2020
Rekordni prinosi kukuruza, ratari zadovoljni
Na centralnom Kosovu se privodi kraju berba kukuruza. Zemljoradnici sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala ističu da su ovogodišnjim prinosom kukuruza zadovoljni, te da će konačno nešto i zaraditi. Rad na njivama počinje u jutarnjim satima, a kombajneri svoje usluge naplaćuju 100 evra po hektaru.
  • 22.10.2020