Vesti
Poljoprivreda

Setva pšenice na centralnom Kosovu

Iako je prethodnih godina gotovo četiri petine zemljišta na centralnom Kosovu bilo zasejano pšenicom, zbog loše otkupne cene i poskupljenja repromaterijala poljoprivrednci sve ređe seju ovu žitaricu. 
Setva pšenice na centralnom Kosovu
Setva pšenice (Foto Kim)

Mineralna đubriva trenutno najskuplja u ovoj ekonomskoj godini

Cene veštačkih đubriva neprekidno rastu zbog potresa izazvanih skokom cena nafte i gasa na svetskom i evropskom tržištu, pa se tako džak uree od 25 kilograma na centralnom Kosovu može kupiti za 23 do 25 evra, a ista količina tri petnaestice u rasponu od 15 do 18 evra.

Prema podacima Kosovske agencije za statistiku u 2020. godini na Kosovu je najviše gajeno krmno bilje (25,3%), zatim žitarice (24,3%), te povrće i baštenski proizvodi (22,8%). Kada su u pitanju žitarice, daleko se najviše proizvode pšenica i kukruz, a potom slede ječam, ovas, raž i ostalo.

Mnogo poljoprivrednika svake godine seje uvek iste količine semena pšenice po jedinici površine, ne uzimajući u obzir njegova fizička svojstva, sortiment, rok setve, klimatske uslove i predsetvenu pripremu.

Na teritoriji opštine Gračanica do pre oko pet godina više od 80 odsto zemljišta je bilo zasejano pšenicom. Međutim, zbog loše otkupne cene, površine koje su bile pod pšenicom se smanjuju, pa se više seje kukuruz, kazao je za RTV Kim agronom Voja Dekić.

„Pošto je stočni fond uništen, pšenica se prozvodi smanjeno jer cena diriguje sve. Mi nemamo ljude koji će nam garantovati otkup nakon proizvodnje po odgovarajućoj ceni. Zemljoradnici seju pšenicu i kukuruz po rutini. Iako je kukuruz bio težak za plasman do pre dve godine, ove godine, ali i prošle, poljoprivrednici su bolje prošli sa njim, jer je cena bila veća. Otkupna cena kukuruza bila je 28 centi po kilogramu, dok je pšenica bila 18 centi“, naglasio je on.

Raspodela useva u ukupnoj biljnoj proizvodnji 2020. na Kosovu (Izvor Kosovska agencija za statistiku)

      Raspodela useva u ukupnoj biljnoj proizvodnji 2020. na Kosovu (Izvor Kosovska agencija za statistiku)

Dekić je dodao da ove godine poljoprivrednici uglavnom seju svoje žito, jer  prodajna cena pšenice za setvu iznosi više od 40 centi po kilogramu.

„Mi sejemo oko 200 do 220 kilograma pšenice po hektaru, kako žito ne bi ostalo retko tokom vegetacije. U današnje vreme sejemo zvezdanu, zvezdu, pobedu, dok smo ranije sejali kavkaz, auroru, kragujevku, ukrajinku, skopljanku“, rekao je agronom.

Na centralnom Kosovu se i dalje seju različite vrste visokorodne pšenice. Međutim, bez primene svih agrotehničkih mera teško se mogu postići rekordni prinosi. Prosek prinosa pšenice ove godine po hektaru bio je od tri do tri i po tone. Godinu dana ranije, prinos se po istoj površini kretao od 5.500 do 7.000 kilograma.

Nebojša Lekić iz Preoca obrađuje 22 hektara zemlje. Kako ističe, ove sezone će zasejati pšenicom 13 hektara.

„Poljoprivrednici sve više odustaju od sejanja pšenice, jer je cena repromaterijala poskupela, a cena pšenice u poslednjih pet godina nije drastično varirala, ona se kreće od 16 do 20 centi. Ove godine su poljoprivrednici tradicionalno posle žetve prodali pšenicu mlinarima i ona je bila 18 centi. Sada je ta otkupna cena poskupela, tako da su oni prilikom setve pšenice u startu na gubitku“, kazao je on.

Poljoprivrednici uvek „gledaju u nebo“, neizvesnost je ono što ih određuje. Preprodavci njihovu muku ne vide, cena pšenice varira, a poljoprivrednici gube i novac i vreme.

„Kada smo prodavali našu pšenicu mlinarima, davali su nam cenu od 18 centi, a sad je ta cena i do 28 i 30 centi. Veštačko đubrivo je takođe poskupelo. Ne znam kolika bi cena pšenice trebalo da bude da bismo mi pokrili svoje troškove. Poskupelo je i gorivo, mi poljoprivrednici moramo da promišljamo i kalkulišemo da bismo održali balans, kako ne bismo bili na gubitku“, kazao je Neško Ristić iz Čaglavice.

Pšenica je kultura kontinetalne klime. Najpovoljnija temperatura za njeno klijanje i nicanje je od 14 do 20 stepeni, pa pri njoj pšenica niče za pet do sedam dana. Kada ima dva do tri lista, ako je dobro ukorenjena i ishranjena, može podneti minuse i do 20 stepeni, a prekrivena snežnim pokrivačem čak i niže temperature.

Vreme setve ozime pšenice važan je faktor u njenoj otpornosti na mraz. Vrlo rana i vrlo kasna setva nisu dobre, jer biljke često budu oštećene od mraza. Idealan rok za setvu pšenice u ovom delu Kosova je period od 5. do 25. oktobra.Ostale vesti

Orahovac: Jedna od najlošijih sezona berbe grožđa koju vinogradari pamte
Orahovac je kao grad sa čitavom svojom okolinom nadaleko čuven po najlepšim vinogradima, najkvalitetnijem grožđu i najukusnijem vinu. Vinogradarstvo je nešto čime se svaki stanovnik ovog područja ponosi a orahovačko vino je nadaleko čuveno. Povoljna mediteranska klima i bogato zemljište, idealan su spoj za uzgajanje ove poljoprivredne kulture. Međutim, ovogodišnja sezona berbe grožđa bila je ispod svakog proseka i jedna je od najlošijih koju orahovački vinogradi pamte.
  • 28.09.2023
Invazivne vrste globalno koštaju stotine milijardi evra
Problem invazivnih vrsta biljaka i životinja je ozbiljno potcenjen, mada godišnje izaziva štetu od više stotina milijardi evra, upozorava Globalni savet za biodiverzitet (IPBES) u novoj međunarodnoj studiji.
  • 05.09.2023
Peci: Prinosima pšenice pokriveno 70 odsto tržišta na Kosovu
Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci naveo je da je Кosovo ove godine postavilo rekord u pogledu sadnje pšenice.
  • 09.08.2023
Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska

Proizvođači i otkupljivači malina na centralnom Kosovu, ove sezone su nezadovoljni niskom cenom i kvalitetom ovog bobičastog voća, koji je usled velikih padavina i naglih visokih temperatura znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

  • 03.08.2023
Klokot: Izvršena eutanazija svinja zaraženih afričkom kugom
"Meni su uništene tri svinje prasilje, jedan vepar i 16 komada prasića. Sve svinje su bile preko 200 kilograma, a prasići preko 30 kilograma. Šteta je ogromna, preko 3.000 evra", rekao je za Kim radio Dobri Stolić iz Klokota.
  • 01.08.2023
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku - prinos slab, cena niska
Na centralnom Kosovu u toku je žetva pšenice. Zbog čestih kiša prošlog meseca koje nisu pogodovale ovoj poljoprivrednoj kulturi i žitne rđe, prinos po hektaru je manji od očekivanog, te iznosi 3,5 do 4 tone, dok je otkupna cena 20 centi po kilogramu.
  • 17.07.2023