Vesti
Poljoprivreda

Sa 36 porodičnih farmi na Kosovu uklonjena živina zbog ptičijeg gripa

Kosovska agencija za hranu i veterinu uništila je više komada živine na 36 porodičnih farmi, na različitim lokacijama širom Kosova, zbog dijagnoze virusa H5N8 ili ptičijeg gripa, prenosi Koha.
Sa 36 porodičnih farmi na Kosovu uklonjena živina zbog ptičijeg gripa
Ilustracija (Foto Koha)

Portparol Kosovske agencije za hranu i veterinu Ljamir Tači kaže da je nakon potvrde prisustva ovog virusa, krajem prošlog meseca, agencija pratila situaciju na terenu, kako bi sprečila širenje virusa i borili se protiv ove bolesti.

Tači naglašava da do sada na Kosovu nije primećen ni jedan slučaj virusa na komercijalnim farmama, čiji su proizvodi prisutni na tržištu pa zato nema sumnje ili rizika od konzumiranja proizvoda sa lokalnih farmi.

On dodaje da su potrošaćima sugerisali da ipak budu oprezni prilikom snabdevanja živinskim mesom i jajima.

"Do sada smo izvršili uništavanje na 36 farmi i primamo obaveštenja od farmera putem besplatnog kontakt broja koji smo odmah pokrenuli, takođe preko direkcije za zdravstvo sprovode sve terenske kontrole i za sada uspevamo da situaciju održimo pod kontrolom", rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, međunarodna istraživanja ukazuju da postoji rizik da se ovaj grip širi kroz proizvode.

"Prema naučnim istraživanjima međunarodnih organizacija, postoji mali rizik od mogućnosti širenja ovog gripa kroz proizvode, a ono što se preporučuje je održavanje higijene i drugih sanitarnih uslova", kaže Tači.

Virus H5N8 je smrtonosni virus za živinu uzgajanu na farmama i divlje ptice, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u toku ove godine u Rusiji je ptičijim virusom zaraženo sedam radnika na farmi.

Ovaj virus kruži farmama u raznim evropskim zemljama od 2014. Prema SZO, zaraza ljudi ovim virusom smatra se vrlo niskom.

Zaražene osobe treba nadgledati najmanje 10 dana kako bi se kontrolisali simptomi.Ostale vesti

Setva pšenice na centralnom Kosovu
Iako je prethodnih godina gotovo četiri petine zemljišta na centralnom Kosovu bilo zasejano pšenicom, zbog loše otkupne cene i poskupljenja repromaterijala poljoprivrednci sve ređe seju ovu žitaricu. 
  • 26.10.2021
Produžen konkurs za poljoprivredne subvencije
Konkus za poljoprivredne subvencije produžen je do 11. oktobra 2021. godine, saopšteno je iz Odeljenja za poljoprivredu Opštine Gračanica. 
  • 05.10.2021
Кonkurs za poljoprivredne subvencije produžen do 5. oktobra

Konkurs za poljoprivredne subvencije produžen je do utorka, 5. oktobra 2021. godine, saopšteno je iz Odeljenja za poljoprivredu opštine Gračanica.

  • 28.09.2021
Otvoren konkurs za poljoprivredne subvencije
Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je otvoren konkurs za poljoprivredne subvencije za 2021. godinu.
  • 10.09.2021
Ministarstvo poljoprivrede prvi put subvencioniše na osnovu prinosa
Poljoprivrednici sa Kosova od srede, 8. septembra, mogu da konkurišu za subvencije u poljoprivredi u okviru programa direktnih plaćanja za 2021. godinu.
  • 07.09.2021
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku
Žetva pšenice je na teritoriji opštine Gračanica počela pre nekoliko dana. Agronom Voja Dekić je naveo da su pojedini poljoprivrednici na velikom gubitku zbog slabijeg i kvaliteta zrna pšenice, kao i zbog prodajne cene od 18 centi. 
  • 14.07.2021