Vesti
Poljoprivreda

Sa 36 porodičnih farmi na Kosovu uklonjena živina zbog ptičijeg gripa

Kosovska agencija za hranu i veterinu uništila je više komada živine na 36 porodičnih farmi, na različitim lokacijama širom Kosova, zbog dijagnoze virusa H5N8 ili ptičijeg gripa, prenosi Koha.
Sa 36 porodičnih farmi na Kosovu uklonjena živina zbog ptičijeg gripa
Ilustracija (Foto Koha)

Portparol Kosovske agencije za hranu i veterinu Ljamir Tači kaže da je nakon potvrde prisustva ovog virusa, krajem prošlog meseca, agencija pratila situaciju na terenu, kako bi sprečila širenje virusa i borili se protiv ove bolesti.

Tači naglašava da do sada na Kosovu nije primećen ni jedan slučaj virusa na komercijalnim farmama, čiji su proizvodi prisutni na tržištu pa zato nema sumnje ili rizika od konzumiranja proizvoda sa lokalnih farmi.

On dodaje da su potrošaćima sugerisali da ipak budu oprezni prilikom snabdevanja živinskim mesom i jajima.

"Do sada smo izvršili uništavanje na 36 farmi i primamo obaveštenja od farmera putem besplatnog kontakt broja koji smo odmah pokrenuli, takođe preko direkcije za zdravstvo sprovode sve terenske kontrole i za sada uspevamo da situaciju održimo pod kontrolom", rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, međunarodna istraživanja ukazuju da postoji rizik da se ovaj grip širi kroz proizvode.

"Prema naučnim istraživanjima međunarodnih organizacija, postoji mali rizik od mogućnosti širenja ovog gripa kroz proizvode, a ono što se preporučuje je održavanje higijene i drugih sanitarnih uslova", kaže Tači.

Virus H5N8 je smrtonosni virus za živinu uzgajanu na farmama i divlje ptice, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u toku ove godine u Rusiji je ptičijim virusom zaraženo sedam radnika na farmi.

Ovaj virus kruži farmama u raznim evropskim zemljama od 2014. Prema SZO, zaraza ljudi ovim virusom smatra se vrlo niskom.

Zaražene osobe treba nadgledati najmanje 10 dana kako bi se kontrolisali simptomi.



Ostale vesti

Lokalni voćari na udaru globalne krize
Sve je manje srpskih porodica koje na centralnom Kosovu gaje voće i povrće na velikoj površini. Oni koji to još uvek čine, kao dva najveća problema ističu globalnu krizu i nedostatak radne snage.
  • 06.05.2022
Raspisan konkurs za poljoprivredne subvencije
Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je konkurs za poljoprivredne subvencije za 2022. godinu, saoštilo je Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica.
  • 27.04.2022
Gračanica: Setva kukuruza počela, subvencija još nema
U aprilu počinje vegetaciona sezona biljaka, a sa njom i svi radovi u polju. Setva jarih useva je najvažniji posao poljoprivrednika u ovom mesecu. Budući da je kukuruz na centralnom Kosovu najzastupljenija kultura, njemu se posvećuje najviše pažnje. U Gračanici i okolnim selima uveliko se seje, iako u lokalnoj samoupravi još uvek nije raspisan konkurs za subvencije poljoprivrednicima.
  • 12.04.2022
Proizvođaći pilećeg mesa na Kosovu bez podrške resornog ministarstva
Proizvodnja pilećeg mesa na Kosovu do sada nije podržana direktnim subvencijama od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR). Sudeći po nacrtu administrativnog uputstva koji je u javnoj raspravi, ni ove godine nije predviđena podrška ovom sektoru.
  • 11.04.2022
Gvozdić: Jutarnji mrazevi ne smetaju voću, vegetacija kasni

Proleće i temperaturna kolebanja, a posebno jutarnji mrazevi mogu negativno da utiču na poljoprivredne useve i rane zasade. Međutim to se ne odnosi na voćne sadnice autohtonih sorti koje se uzgajaju na našem području, jer su uglavnom cvetovi još u pupoljcima i niske temperature nemaju veliki uticaj, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica Ljiljana Gvozdić, diplomirani inženjer agronomije koja se usko bavi praćenjem voćarske proizvodnje.

  • 06.04.2022
Kosovu je potrebno oko 400 hiljada tona pšenice godišnje
Rast cena osnovnih životnih proizvoda poslednjih dana naterao je građane da odlaze u prodavnice da se snabdevaju brašnom.I pored poziva Udruženja mlinova, Ministarstva finansija i Ministarstva trgovine i industrije Kosova da ne paniče jer brašna ima dovoljno, rafovi popunjeni sa paketima brašna u prodavnicama su prazni.Ali do kada će Kosovo moći da podmiri potrebe građana pšenicom?
  • 13.03.2022