Vesti
Poljoprivreda

Sa 36 porodičnih farmi na Kosovu uklonjena živina zbog ptičijeg gripa

Kosovska agencija za hranu i veterinu uništila je više komada živine na 36 porodičnih farmi, na različitim lokacijama širom Kosova, zbog dijagnoze virusa H5N8 ili ptičijeg gripa, prenosi Koha.
Sa 36 porodičnih farmi na Kosovu uklonjena živina zbog ptičijeg gripa
Ilustracija (Foto Koha)

Portparol Kosovske agencije za hranu i veterinu Ljamir Tači kaže da je nakon potvrde prisustva ovog virusa, krajem prošlog meseca, agencija pratila situaciju na terenu, kako bi sprečila širenje virusa i borili se protiv ove bolesti.

Tači naglašava da do sada na Kosovu nije primećen ni jedan slučaj virusa na komercijalnim farmama, čiji su proizvodi prisutni na tržištu pa zato nema sumnje ili rizika od konzumiranja proizvoda sa lokalnih farmi.

On dodaje da su potrošaćima sugerisali da ipak budu oprezni prilikom snabdevanja živinskim mesom i jajima.

"Do sada smo izvršili uništavanje na 36 farmi i primamo obaveštenja od farmera putem besplatnog kontakt broja koji smo odmah pokrenuli, takođe preko direkcije za zdravstvo sprovode sve terenske kontrole i za sada uspevamo da situaciju održimo pod kontrolom", rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, međunarodna istraživanja ukazuju da postoji rizik da se ovaj grip širi kroz proizvode.

"Prema naučnim istraživanjima međunarodnih organizacija, postoji mali rizik od mogućnosti širenja ovog gripa kroz proizvode, a ono što se preporučuje je održavanje higijene i drugih sanitarnih uslova", kaže Tači.

Virus H5N8 je smrtonosni virus za živinu uzgajanu na farmama i divlje ptice, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u toku ove godine u Rusiji je ptičijim virusom zaraženo sedam radnika na farmi.

Ovaj virus kruži farmama u raznim evropskim zemljama od 2014. Prema SZO, zaraza ljudi ovim virusom smatra se vrlo niskom.

Zaražene osobe treba nadgledati najmanje 10 dana kako bi se kontrolisali simptomi.Ostale vesti

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama
Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Naučnici najavljuju da će priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju.
  • 05.05.2023
Vremenski uslovi izazov za poljoprivrednike

Vremenski rolerkoster koji je poslednjih nedelja prisutan na centralnom Kosovu poljoprivrednicima nije dozvolio da na vreme počnu sa setvom kukuruza. Ipak, nadaju se da će ovu poljoprivrednu kulturu zasejati u predviđenom roku. Trenutni rod pšenice ocenjuju kao perfektan, ali zbog niskih jutarnjih temperatura brine ih koliko će roditi voće.

  • 13.04.2023
Ponovo produžen konkurs za poljoprivredne subvencije

Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova produžilo po drugi put rok za konkurs za poljoprivredne subvencije za 2023. godinu.

  • 06.04.2023
Gvozdić: Zima u aprilu neće umanjiti prinose
Proleće, temperaturna kolebanja, a posebno jutarnji mrazevi i sneg mogu negativno da utiču na poljoprivredne useve i rane zasade. Međutim to se ne odnosi na voćne sadnice autohtonih sorti koje se uzgajaju na našem području, jer su uglavnom cvetovi još u pupoljcima i niske temperature nemaju veliki uticaj, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica Ljiljana Gvozdić, diplomirani inženjer agronomije koja se usko bavi praćenjem voćarske proizvodnje.
  • 04.04.2023
Goraždevac: Poljoprivrednici da ne seju samo kukuruz i pšenicu
Ne treba se bazirati samo na kukuruzu i pšenici već valja pokušati i sa drugim biljnim kulturama koje bi, zbog plodne zemlje, mogle da donesu veći prihod porodicama koje se bave poljoprivredom, smatra Mladen Stevanović kojeg su novinari Radio Goraždevca zatekli na njivi dok orezuje borovnicu.
  • 30.03.2023
Produžen konkurs za poljoprivredne subvencije
Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova produžilo rok za konkurs za poljoprivredne subvencije za 2023. godinu.
  • 29.03.2023