Vesti
Poljoprivreda

Sa 36 porodičnih farmi na Kosovu uklonjena živina zbog ptičijeg gripa

Kosovska agencija za hranu i veterinu uništila je više komada živine na 36 porodičnih farmi, na različitim lokacijama širom Kosova, zbog dijagnoze virusa H5N8 ili ptičijeg gripa, prenosi Koha.
Sa 36 porodičnih farmi na Kosovu uklonjena živina zbog ptičijeg gripa
Ilustracija (Foto Koha)

Portparol Kosovske agencije za hranu i veterinu Ljamir Tači kaže da je nakon potvrde prisustva ovog virusa, krajem prošlog meseca, agencija pratila situaciju na terenu, kako bi sprečila širenje virusa i borili se protiv ove bolesti.

Tači naglašava da do sada na Kosovu nije primećen ni jedan slučaj virusa na komercijalnim farmama, čiji su proizvodi prisutni na tržištu pa zato nema sumnje ili rizika od konzumiranja proizvoda sa lokalnih farmi.

On dodaje da su potrošaćima sugerisali da ipak budu oprezni prilikom snabdevanja živinskim mesom i jajima.

"Do sada smo izvršili uništavanje na 36 farmi i primamo obaveštenja od farmera putem besplatnog kontakt broja koji smo odmah pokrenuli, takođe preko direkcije za zdravstvo sprovode sve terenske kontrole i za sada uspevamo da situaciju održimo pod kontrolom", rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, međunarodna istraživanja ukazuju da postoji rizik da se ovaj grip širi kroz proizvode.

"Prema naučnim istraživanjima međunarodnih organizacija, postoji mali rizik od mogućnosti širenja ovog gripa kroz proizvode, a ono što se preporučuje je održavanje higijene i drugih sanitarnih uslova", kaže Tači.

Virus H5N8 je smrtonosni virus za živinu uzgajanu na farmama i divlje ptice, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u toku ove godine u Rusiji je ptičijim virusom zaraženo sedam radnika na farmi.

Ovaj virus kruži farmama u raznim evropskim zemljama od 2014. Prema SZO, zaraza ljudi ovim virusom smatra se vrlo niskom.

Zaražene osobe treba nadgledati najmanje 10 dana kako bi se kontrolisali simptomi.Ostale vesti

Poljoprivrednici se žale na poskupljenje sirovina i inflaciju

Inflacija na svetskom nivou dovela je do poskupljenja naftnih derivata, hrane za životinje i drugih dobara koji su potrebni za poljoprivrednu proizvodnju. Ovogodišnji prinosi su manji za 30 odsto, pa zbog toga imamo porast cena hrane, kažu sagovornici Radio Goraždevca, TV Prizreni, radija Astra i radija Peja.

  • 12.11.2022
Manji prinos kukuruza zbog suše

Poslednjih dana na poljima kukuruza vidljivi su poljoprivredne mašine i užurbani poljoprivrednici koji gledaju da završe poslove pre kiše. U toku je žetva ove poljoprivredne kulture.

  • 05.10.2022
Gornja Gušterica: Vetar lomi grane, voćar kida nerve
Nakon dugotrajne suše, nevreme koje je pre nekoliko dana pogodilo selo Gornju Guštericu nedaleko od Gračanice, polomilo je grane pune ploda na desetak šljiva u voćnjaku Živorada Slavića (71). Ovaj zemljoradnik koji se, pretežno sam, stara o više od 250 stabala raznog voća nezadovoljan je i zbog izostanka podrške od strane lokalne samouprave. Međutim, iz Opštine Gračanica poručuju da od njega nikakav zahtev za pomoć nisu primili.
  • 31.08.2022
Kosovski prerađivači mleka nezadovoljni podrškom institucija
Asocijacija mlekarske industrije Kosova (Udruženje prerađivača mleka) nije zadovoljna podrškom institucija ovom sektoru koji upošljava preko osam hiljada radnika. Nadležnima je, u pismu koje je potpisao predsednik ovog udruženja Gani Durmišaj, poručeno da su mlekari spremni na razgovore, ali i na izlazak na ulicu.
  • 09.08.2022
Poljoprivredna savetodavna služba iz KM  na Prvom sajmu jagodastog voća
Ovogodišnji prinosi pšenice i kukukuruza su sudeći po do sada požnjevenim površinama manji u odnosu na prošlogodišnji rod. Sušni period i visoke temperature su u kratkom vremenskom roku umanjili rod kukuruza za više od trideset odsto na zasadima, rekao je za Radio Mitrovica Sever agronom Ljiljana Gvozdić. Gvozdić se bavi voćarstvom, ali je prenela utiske sa terena gde zajedno sa svojim kolegama iz Poljoprivredne stručne službe u Kosovskoj Mitrovici svakodnevno prikuplja informacije od proizvođača i radi na primeni agrotehničkih mera.
  • 29.07.2022
Prosečni prihodi pšenice, poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom
Žetva pšenice je završena. Prihodi su prosečni, a cena malo viša u odnosu na prethodnu godinu. Neki poljoprivrednici se nadaju se da će cena pšenice porasti, pa su odlučili da je ne prodaju odmah.
  • 28.07.2022