Vesti
Poljoprivreda

Rekordni prinosi kukuruza, ratari zadovoljni

Na centralnom Kosovu se privodi kraju berba kukuruza. Zemljoradnici sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala ističu da su ovogodišnjim prinosom kukuruza zadovoljni, te da će konačno nešto i zaraditi. Rad na njivama počinje u jutarnjim satima, a kombajneri svoje usluge naplaćuju 100 evra po hektaru.
Rekordni prinosi kukuruza, ratari zadovoljni
Ilustracija (Foto Kim)

Berba kukuruza počinje krajem septembra i najčešće traje do sredine oktobra. Međutim, zbog nešto više padavina u prethodnom periodu, rad u polju se ove jeseni malo odužio.

Ekipa RTV Kim je na poljima oko Gračanice zatekla puno ratara koji žurno privode kraju berbu kukuruza.

 

Dejan Perić iz Gračanice je zasejao oko 2,5 hektara kukuruza. Kako je kazao, rodilo je i više nego što je očekivao.

„Prezadovoljni smo rodom kukuruza. Ovogodišnji prinos po hektaru je oko 7.000 kilograma pa je ova godina, što se tiče roda, duplo bolja nego prošla. Nešto smo prodali u klipu, a jedan deo smestili u ambare“, rekao je Perić.

Perić ima kombajn za berbu kukuruza. Cena rada mašine u polju, kako ističe, nije se menjala.

„Ostala je ista, 100 evra po hektaru. Mašina mora da ide, svaki red da prođe, kukuruz da oljušti, bez obzira da li je klip mali ili veliki. Posao mora da se radi, iako je težak. Na kraju se i isplati“, naveo je Perić.

Gračančanin Mićko Aritonović uzima pod zakup 6 hektara zemlje. Ove godine pod kukuruzom ima oko 2,5 hektara.

„Ne pamtim kada je ovako dobro kukurz rodio. Godina je bila odlična i za pšenicu i ječam. Vremenski uslovi su bili odgovarajući, a kišno leto je dovelo do većih prinosa“, kazao je Aritonović.

Poljoprivredom se na centralnom Kosovu, iako retko i nerado, bave i mladi.

Na jednoj od njiva zatekli smo Bogića Đurovića čija je porodica ove godine pod kukuruzom imala oko šest hektara.

„Ovogodišnji prinosi se ne pamte. Rod kukuruza je odličan, tako je bilo i sa žitom. Bilo je dosta i kiše, a odradili smo i sve agrotehničke mere, pa smo se i nadali dobrom prinosu. Bilo bi dobro da se ovakav rod kukuruza i pšenice ponovi i sledeće godine“, istakao je Đurović.

Poljoprivrednici su zadovoljni i trenutnom prodajnom cenom kukuruza od 18 centi po kilogramu, iako će ona tokom jeseni verovatno pasti. Novi rast cena očekuje se na proleće, a trenutno povoljna situacija globalno je rezultat pandemija kovida-19 i geopolitičkih nadmudrivanja velikih sila, pa su cene osnovnih poljoprivrednih kultura na svetskom tržištu generalno veće.

„Cena kukurza je dobra. Moći ćemo da pokrijemo troškove, ali i da nešto zaradimo“, kazao je Đurović.

„Najviše nam odgovara što je prinos kukuruza veći, tu je naša zarada. Inače, da je prinos bio kao prošle godine, oko 4.000 tona po hektaru i ceni od 18 centi, ne isplati se. Sad imamo dve do tri tone više po hektaru, pa se isplati. Jedan deo kukuruza ću prodati, a ostalo ću ostaviti za prehranu stoke“, rekao je Aritonović.

Nakon berbe kukuruza, ratari otpočinju pripremu zemljišta za setvu ozimih useva. Oranje i unošenje đubriva u tlo tokom jeseni su osnovne pretpostavke visokih prinosa naredne sezone.

„Mi svake godine menjamo kulturu. Po završetku berbe kukuruza, krećemo sa oranjem i pripremem zemljišta za setvu pšenice i ječma“, dodao je Mićko Aritonović.

Na teritoriji Opštini Gračanica ove godine je bilo zasejano oko 4.000 hektara kukuruza.Ostale vesti

Idealno vreme za prihranu i završetak orezivanja voća
Zimsko tretiranje voća trebalo je da bude urađeno u jesen, ali ko to nije završio tada, ima priliku u rano proleće koje je idealno vreme za rezidbu i prskanje, poručuje agronom Voja Dekić.
  • 01.03.2021
Hoti: Udvostručene subvencije poljoprivrednicima
Premijer Kosova u tehničkom mandatu Avdulah Hoti saopštio je da su u okviru Programa za ekonomski oporavak udvostručene subvencije poljoprivrednicima.
  • 09.02.2021
Usevi pretrpeli štetu usled poplava
Nedavne poplave na teritoriji centralonog Kosova napravile veliku štetu, ne samo u domaćinstvima, već i poljoprivrednim usevima. Zemljoradnici ističu da je najveću štetu pretprela pšenica. Direktor Odeljenja šumarstva i poljoprivrede u Opštini Gračanica Dragiša Stojanović je za RTV Kim kazao je da formirana Komisija za procenu štete.
  • 21.01.2021
Na Kosovu 704 nova slučaja
Na Kosovu je u poslednja 24 sata preminulo devet lica, pa ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 948. Inficirane su još 704 osobe.
  • 25.11.2020
Vremenski uslovi doprineli da jednorodna malina rodi dva puta
Neuobičajeno toplo vreme za ovaj period godine prija voću, ali neophodno je zahvaliti mu na plodovima koje nam je podarilo i uzvratiti mu negom, tvrdi agronom Voja Dekić. Vremenski prilike doprinele su i da jednorodna malina, kao što je Vilamet, rodi po drugi put, a to nije dobro, kazao je malinar Marko Todorović.
  • 17.11.2020
Centralno Kosovo: Završetak berbe šljiva
Na centralnom Kosovu polako se privodi kraju berba šljiva koja je počela sredinom avgusta. Voćari su zadovoljni rodom, što samo po sebi znači da će dobar deo plodova kasnije završiti u rakijskom kazanu i slatkoj zimnici. Na veliko su se šljive prodavale za oko 20, na malo 50 centi po kilogramu.
  • 09.09.2020