Vesti
Poljoprivreda

Rekordni prinosi kukuruza, ratari zadovoljni

Na centralnom Kosovu se privodi kraju berba kukuruza. Zemljoradnici sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala ističu da su ovogodišnjim prinosom kukuruza zadovoljni, te da će konačno nešto i zaraditi. Rad na njivama počinje u jutarnjim satima, a kombajneri svoje usluge naplaćuju 100 evra po hektaru.
Rekordni prinosi kukuruza, ratari zadovoljni
Ilustracija (Foto Kim)

Berba kukuruza počinje krajem septembra i najčešće traje do sredine oktobra. Međutim, zbog nešto više padavina u prethodnom periodu, rad u polju se ove jeseni malo odužio.

Ekipa RTV Kim je na poljima oko Gračanice zatekla puno ratara koji žurno privode kraju berbu kukuruza.

 

Dejan Perić iz Gračanice je zasejao oko 2,5 hektara kukuruza. Kako je kazao, rodilo je i više nego što je očekivao.

„Prezadovoljni smo rodom kukuruza. Ovogodišnji prinos po hektaru je oko 7.000 kilograma pa je ova godina, što se tiče roda, duplo bolja nego prošla. Nešto smo prodali u klipu, a jedan deo smestili u ambare“, rekao je Perić.

Perić ima kombajn za berbu kukuruza. Cena rada mašine u polju, kako ističe, nije se menjala.

„Ostala je ista, 100 evra po hektaru. Mašina mora da ide, svaki red da prođe, kukuruz da oljušti, bez obzira da li je klip mali ili veliki. Posao mora da se radi, iako je težak. Na kraju se i isplati“, naveo je Perić.

Gračančanin Mićko Aritonović uzima pod zakup 6 hektara zemlje. Ove godine pod kukuruzom ima oko 2,5 hektara.

„Ne pamtim kada je ovako dobro kukurz rodio. Godina je bila odlična i za pšenicu i ječam. Vremenski uslovi su bili odgovarajući, a kišno leto je dovelo do većih prinosa“, kazao je Aritonović.

Poljoprivredom se na centralnom Kosovu, iako retko i nerado, bave i mladi.

Na jednoj od njiva zatekli smo Bogića Đurovića čija je porodica ove godine pod kukuruzom imala oko šest hektara.

„Ovogodišnji prinosi se ne pamte. Rod kukuruza je odličan, tako je bilo i sa žitom. Bilo je dosta i kiše, a odradili smo i sve agrotehničke mere, pa smo se i nadali dobrom prinosu. Bilo bi dobro da se ovakav rod kukuruza i pšenice ponovi i sledeće godine“, istakao je Đurović.

Poljoprivrednici su zadovoljni i trenutnom prodajnom cenom kukuruza od 18 centi po kilogramu, iako će ona tokom jeseni verovatno pasti. Novi rast cena očekuje se na proleće, a trenutno povoljna situacija globalno je rezultat pandemija kovida-19 i geopolitičkih nadmudrivanja velikih sila, pa su cene osnovnih poljoprivrednih kultura na svetskom tržištu generalno veće.

„Cena kukurza je dobra. Moći ćemo da pokrijemo troškove, ali i da nešto zaradimo“, kazao je Đurović.

„Najviše nam odgovara što je prinos kukuruza veći, tu je naša zarada. Inače, da je prinos bio kao prošle godine, oko 4.000 tona po hektaru i ceni od 18 centi, ne isplati se. Sad imamo dve do tri tone više po hektaru, pa se isplati. Jedan deo kukuruza ću prodati, a ostalo ću ostaviti za prehranu stoke“, rekao je Aritonović.

Nakon berbe kukuruza, ratari otpočinju pripremu zemljišta za setvu ozimih useva. Oranje i unošenje đubriva u tlo tokom jeseni su osnovne pretpostavke visokih prinosa naredne sezone.

„Mi svake godine menjamo kulturu. Po završetku berbe kukuruza, krećemo sa oranjem i pripremem zemljišta za setvu pšenice i ječma“, dodao je Mićko Aritonović.

Na teritoriji Opštini Gračanica ove godine je bilo zasejano oko 4.000 hektara kukuruza.Ostale vesti

Poljoprivrednici se žale na poskupljenje sirovina i inflaciju

Inflacija na svetskom nivou dovela je do poskupljenja naftnih derivata, hrane za životinje i drugih dobara koji su potrebni za poljoprivrednu proizvodnju. Ovogodišnji prinosi su manji za 30 odsto, pa zbog toga imamo porast cena hrane, kažu sagovornici Radio Goraždevca, TV Prizreni, radija Astra i radija Peja.

  • 12.11.2022
Manji prinos kukuruza zbog suše

Poslednjih dana na poljima kukuruza vidljivi su poljoprivredne mašine i užurbani poljoprivrednici koji gledaju da završe poslove pre kiše. U toku je žetva ove poljoprivredne kulture.

  • 05.10.2022
Gornja Gušterica: Vetar lomi grane, voćar kida nerve
Nakon dugotrajne suše, nevreme koje je pre nekoliko dana pogodilo selo Gornju Guštericu nedaleko od Gračanice, polomilo je grane pune ploda na desetak šljiva u voćnjaku Živorada Slavića (71). Ovaj zemljoradnik koji se, pretežno sam, stara o više od 250 stabala raznog voća nezadovoljan je i zbog izostanka podrške od strane lokalne samouprave. Međutim, iz Opštine Gračanica poručuju da od njega nikakav zahtev za pomoć nisu primili.
  • 31.08.2022
Kosovski prerađivači mleka nezadovoljni podrškom institucija
Asocijacija mlekarske industrije Kosova (Udruženje prerađivača mleka) nije zadovoljna podrškom institucija ovom sektoru koji upošljava preko osam hiljada radnika. Nadležnima je, u pismu koje je potpisao predsednik ovog udruženja Gani Durmišaj, poručeno da su mlekari spremni na razgovore, ali i na izlazak na ulicu.
  • 09.08.2022
Poljoprivredna savetodavna služba iz KM  na Prvom sajmu jagodastog voća
Ovogodišnji prinosi pšenice i kukukuruza su sudeći po do sada požnjevenim površinama manji u odnosu na prošlogodišnji rod. Sušni period i visoke temperature su u kratkom vremenskom roku umanjili rod kukuruza za više od trideset odsto na zasadima, rekao je za Radio Mitrovica Sever agronom Ljiljana Gvozdić. Gvozdić se bavi voćarstvom, ali je prenela utiske sa terena gde zajedno sa svojim kolegama iz Poljoprivredne stručne službe u Kosovskoj Mitrovici svakodnevno prikuplja informacije od proizvođača i radi na primeni agrotehničkih mera.
  • 29.07.2022
Prosečni prihodi pšenice, poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom
Žetva pšenice je završena. Prihodi su prosečni, a cena malo viša u odnosu na prethodnu godinu. Neki poljoprivrednici se nadaju se da će cena pšenice porasti, pa su odlučili da je ne prodaju odmah.
  • 28.07.2022