Vesti
Poljoprivreda

Prosečni prihodi pšenice, poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom

Žetva pšenice je završena. Prihodi su prosečni, a cena malo viša u odnosu na prethodnu godinu. Neki poljoprivrednici se nadaju se da će cena pšenice porasti, pa su odlučili da je ne prodaju odmah.
Prosečni prihodi pšenice, poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom
Ilustracija (Foto Radio Goraždevac)

Srbo Dakić, jedan od poljoprivrenika iz Goraždevca, kaže da je on lično zadovoljan prinosima.

"Vremenski uslovi su uticali na to da prinosi ne budu dobri, onda i to nekvalitetno djubre koje smo kupili, iako je bilo papreno skupo. Ja lično, za sebe, zadovoljan sam sa prinosom ove godine, ali u većini slučajeva gde smo privatno žnjeli prinos je od tone i po do tri tone", kaže on.

Dakić dodaje da je otpkupna cena veoma niska.

"Trenutna cena je 31-32 centa, ali to je sasvim malo. Sa takvom cenom se ne isplati raditi", kaže Dakić.

Prihodi od pšenice onih koji su je odmah prodavali su bili skromni, jer je prodajna cena niska u odnosu na porast cena goriva, veštačkog đubriva i ostalih troškova koje su poljoprivrednici imali.Ostale vesti

Invazivne vrste globalno koštaju stotine milijardi evra
Problem invazivnih vrsta biljaka i životinja je ozbiljno potcenjen, mada godišnje izaziva štetu od više stotina milijardi evra, upozorava Globalni savet za biodiverzitet (IPBES) u novoj međunarodnoj studiji.
  • 05.09.2023
Peci: Prinosima pšenice pokriveno 70 odsto tržišta na Kosovu
Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci naveo je da je Кosovo ove godine postavilo rekord u pogledu sadnje pšenice.
  • 09.08.2023
Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska

Proizvođači i otkupljivači malina na centralnom Kosovu, ove sezone su nezadovoljni niskom cenom i kvalitetom ovog bobičastog voća, koji je usled velikih padavina i naglih visokih temperatura znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

  • 03.08.2023
Klokot: Izvršena eutanazija svinja zaraženih afričkom kugom
"Meni su uništene tri svinje prasilje, jedan vepar i 16 komada prasića. Sve svinje su bile preko 200 kilograma, a prasići preko 30 kilograma. Šteta je ogromna, preko 3.000 evra", rekao je za Kim radio Dobri Stolić iz Klokota.
  • 01.08.2023
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku - prinos slab, cena niska
Na centralnom Kosovu u toku je žetva pšenice. Zbog čestih kiša prošlog meseca koje nisu pogodovale ovoj poljoprivrednoj kulturi i žitne rđe, prinos po hektaru je manji od očekivanog, te iznosi 3,5 do 4 tone, dok je otkupna cena 20 centi po kilogramu.
  • 17.07.2023
Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama
Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Naučnici najavljuju da će priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju.
  • 05.05.2023