Vesti
Poljoprivreda

Proizvođaći pilećeg mesa na Kosovu bez podrške resornog ministarstva

Proizvodnja pilećeg mesa na Kosovu do sada nije podržana direktnim subvencijama od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR). Sudeći po nacrtu administrativnog uputstva koji je u javnoj raspravi, ni ove godine nije predviđena podrška ovom sektoru.
Proizvođaći pilećeg mesa na Kosovu bez podrške resornog ministarstva
Ilustracija (Foto Flickr/U.S. Department of Agriculture)

To je jedini sektor poljoprivrede koji nije podržan od strane MPŠRR, upozorava vlasnik firme Eko-Šar Gurselj Arifi.

Prema izveštajima Carine Kosova, u 2020. godini je uvezeno pileće meso u vrednosti od 38,9 miliona evra, dok je uvoz u 2021. godini bio vredan više od 51,5 miliona evra.

Trend rasta uvoza pilećeg mesa se povećava svake godine, pa je u periodu januar - mart 2022. uvezeno pilećeg mesa u vrednosti od oko 13 miliona evra. Prema prognozama, uvoz će ove godine premašiti 60 miliona evra. Kosovo proizvodi samo 6 odsto ukupno utrošenog pilećeg mesa.

Enormni uvoz pilećeg mesa trebalo bi da bude alarm za naše institucije da preispitaju razvojne politike i daju prioritet sektorima sa razvojnim potencijalom. Imamo potencijal i znanje za razvoj ovog sektora, ali nam trebaju institucije koje rade na podršci lokalnim proizvođačima, naveo je Arifi u svom reagovanju na nacrt administrativnog uputstva za direktna plaćanja u poljoprivredi za 2022. godinu.

Većina zemalja podržava ovaj sektor direktnim subvencijama, pa tako Severna Makedonija izdvaja za proizvođače 0,7 evra po tovnom piletu (brojleru).Ostale vesti

Orahovac: Jedna od najlošijih sezona berbe grožđa koju vinogradari pamte
Orahovac je kao grad sa čitavom svojom okolinom nadaleko čuven po najlepšim vinogradima, najkvalitetnijem grožđu i najukusnijem vinu. Vinogradarstvo je nešto čime se svaki stanovnik ovog područja ponosi a orahovačko vino je nadaleko čuveno. Povoljna mediteranska klima i bogato zemljište, idealan su spoj za uzgajanje ove poljoprivredne kulture. Međutim, ovogodišnja sezona berbe grožđa bila je ispod svakog proseka i jedna je od najlošijih koju orahovački vinogradi pamte.
  • 28.09.2023
Invazivne vrste globalno koštaju stotine milijardi evra
Problem invazivnih vrsta biljaka i životinja je ozbiljno potcenjen, mada godišnje izaziva štetu od više stotina milijardi evra, upozorava Globalni savet za biodiverzitet (IPBES) u novoj međunarodnoj studiji.
  • 05.09.2023
Peci: Prinosima pšenice pokriveno 70 odsto tržišta na Kosovu
Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci naveo je da je Кosovo ove godine postavilo rekord u pogledu sadnje pšenice.
  • 09.08.2023
Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska

Proizvođači i otkupljivači malina na centralnom Kosovu, ove sezone su nezadovoljni niskom cenom i kvalitetom ovog bobičastog voća, koji je usled velikih padavina i naglih visokih temperatura znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

  • 03.08.2023
Klokot: Izvršena eutanazija svinja zaraženih afričkom kugom
"Meni su uništene tri svinje prasilje, jedan vepar i 16 komada prasića. Sve svinje su bile preko 200 kilograma, a prasići preko 30 kilograma. Šteta je ogromna, preko 3.000 evra", rekao je za Kim radio Dobri Stolić iz Klokota.
  • 01.08.2023
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku - prinos slab, cena niska
Na centralnom Kosovu u toku je žetva pšenice. Zbog čestih kiša prošlog meseca koje nisu pogodovale ovoj poljoprivrednoj kulturi i žitne rđe, prinos po hektaru je manji od očekivanog, te iznosi 3,5 do 4 tone, dok je otkupna cena 20 centi po kilogramu.
  • 17.07.2023