Vesti
Poljoprivreda

Proizvođaći pilećeg mesa na Kosovu bez podrške resornog ministarstva

Proizvodnja pilećeg mesa na Kosovu do sada nije podržana direktnim subvencijama od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR). Sudeći po nacrtu administrativnog uputstva koji je u javnoj raspravi, ni ove godine nije predviđena podrška ovom sektoru.
Proizvođaći pilećeg mesa na Kosovu bez podrške resornog ministarstva
Ilustracija (Foto Flickr/U.S. Department of Agriculture)

To je jedini sektor poljoprivrede koji nije podržan od strane MPŠRR, upozorava vlasnik firme Eko-Šar Gurselj Arifi.

Prema izveštajima Carine Kosova, u 2020. godini je uvezeno pileće meso u vrednosti od 38,9 miliona evra, dok je uvoz u 2021. godini bio vredan više od 51,5 miliona evra.

Trend rasta uvoza pilećeg mesa se povećava svake godine, pa je u periodu januar - mart 2022. uvezeno pilećeg mesa u vrednosti od oko 13 miliona evra. Prema prognozama, uvoz će ove godine premašiti 60 miliona evra. Kosovo proizvodi samo 6 odsto ukupno utrošenog pilećeg mesa.

Enormni uvoz pilećeg mesa trebalo bi da bude alarm za naše institucije da preispitaju razvojne politike i daju prioritet sektorima sa razvojnim potencijalom. Imamo potencijal i znanje za razvoj ovog sektora, ali nam trebaju institucije koje rade na podršci lokalnim proizvođačima, naveo je Arifi u svom reagovanju na nacrt administrativnog uputstva za direktna plaćanja u poljoprivredi za 2022. godinu.

Većina zemalja podržava ovaj sektor direktnim subvencijama, pa tako Severna Makedonija izdvaja za proizvođače 0,7 evra po tovnom piletu (brojleru).Ostale vesti

Raspisan konkurs za poljoprivredne subvencije za 2023. godinu

Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova otvorilo konkurs za poljoprivredne subvencije za 2023. godinu.

  • 28.02.2023
Poljoprivrednici se žale na poskupljenje sirovina i inflaciju

Inflacija na svetskom nivou dovela je do poskupljenja naftnih derivata, hrane za životinje i drugih dobara koji su potrebni za poljoprivrednu proizvodnju. Ovogodišnji prinosi su manji za 30 odsto, pa zbog toga imamo porast cena hrane, kažu sagovornici Radio Goraždevca, TV Prizreni, radija Astra i radija Peja.

  • 12.11.2022
Manji prinos kukuruza zbog suše

Poslednjih dana na poljima kukuruza vidljivi su poljoprivredne mašine i užurbani poljoprivrednici koji gledaju da završe poslove pre kiše. U toku je žetva ove poljoprivredne kulture.

  • 05.10.2022
Gornja Gušterica: Vetar lomi grane, voćar kida nerve
Nakon dugotrajne suše, nevreme koje je pre nekoliko dana pogodilo selo Gornju Guštericu nedaleko od Gračanice, polomilo je grane pune ploda na desetak šljiva u voćnjaku Živorada Slavića (71). Ovaj zemljoradnik koji se, pretežno sam, stara o više od 250 stabala raznog voća nezadovoljan je i zbog izostanka podrške od strane lokalne samouprave. Međutim, iz Opštine Gračanica poručuju da od njega nikakav zahtev za pomoć nisu primili.
  • 31.08.2022
Kosovski prerađivači mleka nezadovoljni podrškom institucija
Asocijacija mlekarske industrije Kosova (Udruženje prerađivača mleka) nije zadovoljna podrškom institucija ovom sektoru koji upošljava preko osam hiljada radnika. Nadležnima je, u pismu koje je potpisao predsednik ovog udruženja Gani Durmišaj, poručeno da su mlekari spremni na razgovore, ali i na izlazak na ulicu.
  • 09.08.2022
Poljoprivredna savetodavna služba iz KM  na Prvom sajmu jagodastog voća
Ovogodišnji prinosi pšenice i kukukuruza su sudeći po do sada požnjevenim površinama manji u odnosu na prošlogodišnji rod. Sušni period i visoke temperature su u kratkom vremenskom roku umanjili rod kukuruza za više od trideset odsto na zasadima, rekao je za Radio Mitrovica Sever agronom Ljiljana Gvozdić. Gvozdić se bavi voćarstvom, ali je prenela utiske sa terena gde zajedno sa svojim kolegama iz Poljoprivredne stručne službe u Kosovskoj Mitrovici svakodnevno prikuplja informacije od proizvođača i radi na primeni agrotehničkih mera.
  • 29.07.2022