Vesti
Poljoprivreda

Proizvođaći pilećeg mesa na Kosovu bez podrške resornog ministarstva

Proizvodnja pilećeg mesa na Kosovu do sada nije podržana direktnim subvencijama od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR). Sudeći po nacrtu administrativnog uputstva koji je u javnoj raspravi, ni ove godine nije predviđena podrška ovom sektoru.
Proizvođaći pilećeg mesa na Kosovu bez podrške resornog ministarstva
Ilustracija (Foto Flickr/U.S. Department of Agriculture)

To je jedini sektor poljoprivrede koji nije podržan od strane MPŠRR, upozorava vlasnik firme Eko-Šar Gurselj Arifi.

Prema izveštajima Carine Kosova, u 2020. godini je uvezeno pileće meso u vrednosti od 38,9 miliona evra, dok je uvoz u 2021. godini bio vredan više od 51,5 miliona evra.

Trend rasta uvoza pilećeg mesa se povećava svake godine, pa je u periodu januar - mart 2022. uvezeno pilećeg mesa u vrednosti od oko 13 miliona evra. Prema prognozama, uvoz će ove godine premašiti 60 miliona evra. Kosovo proizvodi samo 6 odsto ukupno utrošenog pilećeg mesa.

Enormni uvoz pilećeg mesa trebalo bi da bude alarm za naše institucije da preispitaju razvojne politike i daju prioritet sektorima sa razvojnim potencijalom. Imamo potencijal i znanje za razvoj ovog sektora, ali nam trebaju institucije koje rade na podršci lokalnim proizvođačima, naveo je Arifi u svom reagovanju na nacrt administrativnog uputstva za direktna plaćanja u poljoprivredi za 2022. godinu.

Većina zemalja podržava ovaj sektor direktnim subvencijama, pa tako Severna Makedonija izdvaja za proizvođače 0,7 evra po tovnom piletu (brojleru).Ostale vesti

Lokalni voćari na udaru globalne krize
Sve je manje srpskih porodica koje na centralnom Kosovu gaje voće i povrće na velikoj površini. Oni koji to još uvek čine, kao dva najveća problema ističu globalnu krizu i nedostatak radne snage.
  • 06.05.2022
Raspisan konkurs za poljoprivredne subvencije
Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je konkurs za poljoprivredne subvencije za 2022. godinu, saoštilo je Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica.
  • 27.04.2022
Gračanica: Setva kukuruza počela, subvencija još nema
U aprilu počinje vegetaciona sezona biljaka, a sa njom i svi radovi u polju. Setva jarih useva je najvažniji posao poljoprivrednika u ovom mesecu. Budući da je kukuruz na centralnom Kosovu najzastupljenija kultura, njemu se posvećuje najviše pažnje. U Gračanici i okolnim selima uveliko se seje, iako u lokalnoj samoupravi još uvek nije raspisan konkurs za subvencije poljoprivrednicima.
  • 12.04.2022
Gvozdić: Jutarnji mrazevi ne smetaju voću, vegetacija kasni

Proleće i temperaturna kolebanja, a posebno jutarnji mrazevi mogu negativno da utiču na poljoprivredne useve i rane zasade. Međutim to se ne odnosi na voćne sadnice autohtonih sorti koje se uzgajaju na našem području, jer su uglavnom cvetovi još u pupoljcima i niske temperature nemaju veliki uticaj, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica Ljiljana Gvozdić, diplomirani inženjer agronomije koja se usko bavi praćenjem voćarske proizvodnje.

  • 06.04.2022
Kosovu je potrebno oko 400 hiljada tona pšenice godišnje
Rast cena osnovnih životnih proizvoda poslednjih dana naterao je građane da odlaze u prodavnice da se snabdevaju brašnom.I pored poziva Udruženja mlinova, Ministarstva finansija i Ministarstva trgovine i industrije Kosova da ne paniče jer brašna ima dovoljno, rafovi popunjeni sa paketima brašna u prodavnicama su prazni.Ali do kada će Kosovo moći da podmiri potrebe građana pšenicom?
  • 13.03.2022
Niske cene mleka. Mogu li najavljene subvencije pomoći stočarima?
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova raspisalo je konkurs za subvencionisanje proizvodnje mleka. Pomoć će se dodeljivati po litru mleka isporučenog licenciranim mlekarama ili punktovima za prikupljanje. Malobrojni proizvođači koji ispunjavaju uslove za učešće na konkursu nisu zadovoljni otkupnim cenama.
  • 27.01.2022