Vesti
Poljoprivreda

Poljoprivredna savetodavna služba iz KM na Prvom sajmu jagodastog voća

Ovogodišnji prinosi pšenice i kukukuruza su sudeći po do sada požnjevenim površinama manji u odnosu na prošlogodišnji rod. Sušni period i visoke temperature su u kratkom vremenskom roku umanjili rod kukuruza za više od trideset odsto na zasadima, rekao je za Radio Mitrovica Sever agronom Ljiljana Gvozdić. Gvozdić se bavi voćarstvom, ali je prenela utiske sa terena gde zajedno sa svojim kolegama iz Poljoprivredne stručne službe u Kosovskoj Mitrovici svakodnevno prikuplja informacije od proizvođača i radi na primeni agrotehničkih mera.
Poljoprivredna savetodavna služba iz KM  na Prvom sajmu jagodastog voća
Berba malina u planinskom selu iznad 1000m nadmorske visine Borčane u opštini Leposavić (Foto Radio Mitrovica sever )

"Vidi se da su prinosi manji iako žetva nije svuda privedena kraju, čeka se na kombajne da iz ravničarskih pređu u brdsko-planinske predele... Ima proizvođača koji se pohvale dobrim prinosom, ali su retki", kazala je Gvozdić.

Navela je da suša uslovljava slab rod žita i da to odmah utiče na stočni fond, jer hrana poskupljuje.

"Kukuruz je u jako lošem stanju. Ono što se do skoro držalo, za svega nedelju vrelih dana toliko je stradalo, da kiša nije mnogo pomogla... I povrtari su imali isti problem - paprika koja je do pre nedelju dana izgledala veoma dobro, naglo je propala i polegla od vreline. Voćnjaci su pretrpeli štetu, ostali su sitniji plodovi sa manje soka, prevremeno kreću sa zrenjem i ukus je drugačiji, prvenstveno mislim na šljivu koja je najzastupljenija i tu će za 20-30% biti niži prinosi", pojasnila je Gvozdić.

Poljoprivredna stručna savetodavna služba sutra na Prvom sajmu jagodastog voća u Arilju

Opština Arilje domaćin je Sajma jagodastog voća i proizvoda zaštićenog geografskog porekla, prvog po redu, koji se održava danas u Hali sportova i parku ispred nje.

Na sajmu će učestvovati više od 100 najznačajnijih proizvođača poljoprivredne mehanizacije i opreme, predstavnici Udruženja proizvođača i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Bićemo u Arilju zajedno sa svojim kolegama iz ostalih krajeva Srbije. Predstavićemo rad sa malinarima kroz subvencionisane programe i promovisati proizvode iz našeg kraja", naglasila je Gvozdić.

Dodala je da sve češći toplotni talasi i duži sušni periodi, navode proizvođače u našem kraju na primenu mera za navodnjavanje zemljišta, pa se u skorije vreme sve češće informišu o subvencijama za nabavku i montažu pomenutih sistema.

 Ostale vesti

Prosečni prihodi pšenice, poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom
Žetva pšenice je završena. Prihodi su prosečni, a cena malo viša u odnosu na prethodnu godinu. Neki poljoprivrednici se nadaju se da će cena pšenice porasti, pa su odlučili da je ne prodaju odmah.
  • 28.07.2022
Žetva pšenice pri kraju. Slabiji prinos ove godine
Žetva pšenice na teritoriji opštine Gračanica se privodi kraju. Agronom Voja Dekić je naveo da su pojedini poljoprivrednici na gubitku zbog slabijeg prinosa i kvaliteta pšenice.
  • 11.07.2022
Lokalni voćari na udaru globalne krize
Sve je manje srpskih porodica koje na centralnom Kosovu gaje voće i povrće na velikoj površini. Oni koji to još uvek čine, kao dva najveća problema ističu globalnu krizu i nedostatak radne snage.
  • 06.05.2022
Raspisan konkurs za poljoprivredne subvencije
Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je konkurs za poljoprivredne subvencije za 2022. godinu, saoštilo je Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica.
  • 27.04.2022
Gračanica: Setva kukuruza počela, subvencija još nema
U aprilu počinje vegetaciona sezona biljaka, a sa njom i svi radovi u polju. Setva jarih useva je najvažniji posao poljoprivrednika u ovom mesecu. Budući da je kukuruz na centralnom Kosovu najzastupljenija kultura, njemu se posvećuje najviše pažnje. U Gračanici i okolnim selima uveliko se seje, iako u lokalnoj samoupravi još uvek nije raspisan konkurs za subvencije poljoprivrednicima.
  • 12.04.2022
Proizvođaći pilećeg mesa na Kosovu bez podrške resornog ministarstva
Proizvodnja pilećeg mesa na Kosovu do sada nije podržana direktnim subvencijama od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR). Sudeći po nacrtu administrativnog uputstva koji je u javnoj raspravi, ni ove godine nije predviđena podrška ovom sektoru.
  • 11.04.2022