Vesti
Poljoprivreda

Poljoprivredna savetodavna služba iz KM na Prvom sajmu jagodastog voća

Ovogodišnji prinosi pšenice i kukukuruza su sudeći po do sada požnjevenim površinama manji u odnosu na prošlogodišnji rod. Sušni period i visoke temperature su u kratkom vremenskom roku umanjili rod kukuruza za više od trideset odsto na zasadima, rekao je za Radio Mitrovica Sever agronom Ljiljana Gvozdić. Gvozdić se bavi voćarstvom, ali je prenela utiske sa terena gde zajedno sa svojim kolegama iz Poljoprivredne stručne službe u Kosovskoj Mitrovici svakodnevno prikuplja informacije od proizvođača i radi na primeni agrotehničkih mera.
Poljoprivredna savetodavna služba iz KM  na Prvom sajmu jagodastog voća
Berba malina u planinskom selu iznad 1000m nadmorske visine Borčane u opštini Leposavić (Foto Radio Mitrovica sever )

"Vidi se da su prinosi manji iako žetva nije svuda privedena kraju, čeka se na kombajne da iz ravničarskih pređu u brdsko-planinske predele... Ima proizvođača koji se pohvale dobrim prinosom, ali su retki", kazala je Gvozdić.

Navela je da suša uslovljava slab rod žita i da to odmah utiče na stočni fond, jer hrana poskupljuje.

"Kukuruz je u jako lošem stanju. Ono što se do skoro držalo, za svega nedelju vrelih dana toliko je stradalo, da kiša nije mnogo pomogla... I povrtari su imali isti problem - paprika koja je do pre nedelju dana izgledala veoma dobro, naglo je propala i polegla od vreline. Voćnjaci su pretrpeli štetu, ostali su sitniji plodovi sa manje soka, prevremeno kreću sa zrenjem i ukus je drugačiji, prvenstveno mislim na šljivu koja je najzastupljenija i tu će za 20-30% biti niži prinosi", pojasnila je Gvozdić.

Poljoprivredna stručna savetodavna služba sutra na Prvom sajmu jagodastog voća u Arilju

Opština Arilje domaćin je Sajma jagodastog voća i proizvoda zaštićenog geografskog porekla, prvog po redu, koji se održava danas u Hali sportova i parku ispred nje.

Na sajmu će učestvovati više od 100 najznačajnijih proizvođača poljoprivredne mehanizacije i opreme, predstavnici Udruženja proizvođača i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Bićemo u Arilju zajedno sa svojim kolegama iz ostalih krajeva Srbije. Predstavićemo rad sa malinarima kroz subvencionisane programe i promovisati proizvode iz našeg kraja", naglasila je Gvozdić.

Dodala je da sve češći toplotni talasi i duži sušni periodi, navode proizvođače u našem kraju na primenu mera za navodnjavanje zemljišta, pa se u skorije vreme sve češće informišu o subvencijama za nabavku i montažu pomenutih sistema.

 Ostale vesti

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama
Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Naučnici najavljuju da će priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju.
  • 05.05.2023
Vremenski uslovi izazov za poljoprivrednike

Vremenski rolerkoster koji je poslednjih nedelja prisutan na centralnom Kosovu poljoprivrednicima nije dozvolio da na vreme počnu sa setvom kukuruza. Ipak, nadaju se da će ovu poljoprivrednu kulturu zasejati u predviđenom roku. Trenutni rod pšenice ocenjuju kao perfektan, ali zbog niskih jutarnjih temperatura brine ih koliko će roditi voće.

  • 13.04.2023
Ponovo produžen konkurs za poljoprivredne subvencije

Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova produžilo po drugi put rok za konkurs za poljoprivredne subvencije za 2023. godinu.

  • 06.04.2023
Gvozdić: Zima u aprilu neće umanjiti prinose
Proleće, temperaturna kolebanja, a posebno jutarnji mrazevi i sneg mogu negativno da utiču na poljoprivredne useve i rane zasade. Međutim to se ne odnosi na voćne sadnice autohtonih sorti koje se uzgajaju na našem području, jer su uglavnom cvetovi još u pupoljcima i niske temperature nemaju veliki uticaj, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica Ljiljana Gvozdić, diplomirani inženjer agronomije koja se usko bavi praćenjem voćarske proizvodnje.
  • 04.04.2023
Goraždevac: Poljoprivrednici da ne seju samo kukuruz i pšenicu
Ne treba se bazirati samo na kukuruzu i pšenici već valja pokušati i sa drugim biljnim kulturama koje bi, zbog plodne zemlje, mogle da donesu veći prihod porodicama koje se bave poljoprivredom, smatra Mladen Stevanović kojeg su novinari Radio Goraždevca zatekli na njivi dok orezuje borovnicu.
  • 30.03.2023
Produžen konkurs za poljoprivredne subvencije
Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova produžilo rok za konkurs za poljoprivredne subvencije za 2023. godinu.
  • 29.03.2023