Vesti
Poljoprivreda

Poljoprivredna savetodavna služba iz KM na Prvom sajmu jagodastog voća

Ovogodišnji prinosi pšenice i kukukuruza su sudeći po do sada požnjevenim površinama manji u odnosu na prošlogodišnji rod. Sušni period i visoke temperature su u kratkom vremenskom roku umanjili rod kukuruza za više od trideset odsto na zasadima, rekao je za Radio Mitrovica Sever agronom Ljiljana Gvozdić. Gvozdić se bavi voćarstvom, ali je prenela utiske sa terena gde zajedno sa svojim kolegama iz Poljoprivredne stručne službe u Kosovskoj Mitrovici svakodnevno prikuplja informacije od proizvođača i radi na primeni agrotehničkih mera.
Poljoprivredna savetodavna služba iz KM  na Prvom sajmu jagodastog voća
Berba malina u planinskom selu iznad 1000m nadmorske visine Borčane u opštini Leposavić (Foto Radio Mitrovica sever )

"Vidi se da su prinosi manji iako žetva nije svuda privedena kraju, čeka se na kombajne da iz ravničarskih pređu u brdsko-planinske predele... Ima proizvođača koji se pohvale dobrim prinosom, ali su retki", kazala je Gvozdić.

Navela je da suša uslovljava slab rod žita i da to odmah utiče na stočni fond, jer hrana poskupljuje.

"Kukuruz je u jako lošem stanju. Ono što se do skoro držalo, za svega nedelju vrelih dana toliko je stradalo, da kiša nije mnogo pomogla... I povrtari su imali isti problem - paprika koja je do pre nedelju dana izgledala veoma dobro, naglo je propala i polegla od vreline. Voćnjaci su pretrpeli štetu, ostali su sitniji plodovi sa manje soka, prevremeno kreću sa zrenjem i ukus je drugačiji, prvenstveno mislim na šljivu koja je najzastupljenija i tu će za 20-30% biti niži prinosi", pojasnila je Gvozdić.

Poljoprivredna stručna savetodavna služba sutra na Prvom sajmu jagodastog voća u Arilju

Opština Arilje domaćin je Sajma jagodastog voća i proizvoda zaštićenog geografskog porekla, prvog po redu, koji se održava danas u Hali sportova i parku ispred nje.

Na sajmu će učestvovati više od 100 najznačajnijih proizvođača poljoprivredne mehanizacije i opreme, predstavnici Udruženja proizvođača i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Bićemo u Arilju zajedno sa svojim kolegama iz ostalih krajeva Srbije. Predstavićemo rad sa malinarima kroz subvencionisane programe i promovisati proizvode iz našeg kraja", naglasila je Gvozdić.

Dodala je da sve češći toplotni talasi i duži sušni periodi, navode proizvođače u našem kraju na primenu mera za navodnjavanje zemljišta, pa se u skorije vreme sve češće informišu o subvencijama za nabavku i montažu pomenutih sistema.

 Ostale vesti

Poljoprivrednici se žale na poskupljenje sirovina i inflaciju

Inflacija na svetskom nivou dovela je do poskupljenja naftnih derivata, hrane za životinje i drugih dobara koji su potrebni za poljoprivrednu proizvodnju. Ovogodišnji prinosi su manji za 30 odsto, pa zbog toga imamo porast cena hrane, kažu sagovornici Radio Goraždevca, TV Prizreni, radija Astra i radija Peja.

  • 12.11.2022
Manji prinos kukuruza zbog suše

Poslednjih dana na poljima kukuruza vidljivi su poljoprivredne mašine i užurbani poljoprivrednici koji gledaju da završe poslove pre kiše. U toku je žetva ove poljoprivredne kulture.

  • 05.10.2022
Gornja Gušterica: Vetar lomi grane, voćar kida nerve
Nakon dugotrajne suše, nevreme koje je pre nekoliko dana pogodilo selo Gornju Guštericu nedaleko od Gračanice, polomilo je grane pune ploda na desetak šljiva u voćnjaku Živorada Slavića (71). Ovaj zemljoradnik koji se, pretežno sam, stara o više od 250 stabala raznog voća nezadovoljan je i zbog izostanka podrške od strane lokalne samouprave. Međutim, iz Opštine Gračanica poručuju da od njega nikakav zahtev za pomoć nisu primili.
  • 31.08.2022
Kosovski prerađivači mleka nezadovoljni podrškom institucija
Asocijacija mlekarske industrije Kosova (Udruženje prerađivača mleka) nije zadovoljna podrškom institucija ovom sektoru koji upošljava preko osam hiljada radnika. Nadležnima je, u pismu koje je potpisao predsednik ovog udruženja Gani Durmišaj, poručeno da su mlekari spremni na razgovore, ali i na izlazak na ulicu.
  • 09.08.2022
Prosečni prihodi pšenice, poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom
Žetva pšenice je završena. Prihodi su prosečni, a cena malo viša u odnosu na prethodnu godinu. Neki poljoprivrednici se nadaju se da će cena pšenice porasti, pa su odlučili da je ne prodaju odmah.
  • 28.07.2022
Žetva pšenice pri kraju. Slabiji prinos ove godine
Žetva pšenice na teritoriji opštine Gračanica se privodi kraju. Agronom Voja Dekić je naveo da su pojedini poljoprivrednici na gubitku zbog slabijeg prinosa i kvaliteta pšenice.
  • 11.07.2022