Vesti
Poljoprivreda

Počinje realizacija projekta "Podrška i osnaživanje žena u poljoprivredi"

Na inicijativu predsednika opštine Gračanica Srđana Popovića danas je zvanično započela realizacija projekta „Podrška i osnaživanje žena u poljoprivredi“. Memorandum o saradnji su potpisali direktor opštinskog odeljenja za ekonomski razvoj Nebojša Milovanović i direktorica Agencije za regionalni razvoj Mrika Maculja.
Počinje realizacija projekta
Mrika Maculja i Nebojša Milovanović (Foto OG)

U cilju poboljšanja položaja žena i njihovog socijalnog i ekonomskog položaja predsednik opštine Gračanice Srđan Popović nedavno je sa Regionalnim razvojnim centrom i Agencijom za polnu ravnopravnost dogovorio realizaciju programa, koji bi ženama iz ruralnih sredina omogućio da putem razvoja poljoprivrede pokrenu sopstveni posao.

Ovim projektom će biti obuhvaćeno najmanje 8 žena sa teritorije opštine Gračanica, kojima će biti obezbeđena sredstva za pokretanje posla. U sklopu programa biće omogućena obuka kao i pristup subvencijama putem Direkcije za poljoprivedu.

Ženama koje budu deo projekta biće dodeljena oprema u vrednosti od 1.000 do 1.500 evra, a ukupna vrednost projekta je 15.500 evra koje zajednički finansiraju opština Gračanica i RRC kao drugi zastupnik memoranduma.

Predsednik opštine Gračanica Srđan popović kazao je da Opština Gračanica ostaje posvećena unapređenju položaja žena i da je ovo samo jedan od primera kojim to ispunjava.

„Opština Gračanica pripada opštinama koje imaju velike poljoprivredne resurse i vredne ljude kojima je poljoprivreda jedini izvor prihoda. Mi kao opština vršimo stalna ulaganja u poljoprivredu, ali ovo je idelna prilika da pomognemo i domaćicama da započnu svoj posao“, kazao je Popović.

Realizacija projekta zvanično započinje danas, a završetak je predviđen za 30. novembar ove godine.Ostale vesti

Orahovac: Jedna od najlošijih sezona berbe grožđa koju vinogradari pamte
Orahovac je kao grad sa čitavom svojom okolinom nadaleko čuven po najlepšim vinogradima, najkvalitetnijem grožđu i najukusnijem vinu. Vinogradarstvo je nešto čime se svaki stanovnik ovog područja ponosi a orahovačko vino je nadaleko čuveno. Povoljna mediteranska klima i bogato zemljište, idealan su spoj za uzgajanje ove poljoprivredne kulture. Međutim, ovogodišnja sezona berbe grožđa bila je ispod svakog proseka i jedna je od najlošijih koju orahovački vinogradi pamte.
  • 28.09.2023
Invazivne vrste globalno koštaju stotine milijardi evra
Problem invazivnih vrsta biljaka i životinja je ozbiljno potcenjen, mada godišnje izaziva štetu od više stotina milijardi evra, upozorava Globalni savet za biodiverzitet (IPBES) u novoj međunarodnoj studiji.
  • 05.09.2023
Peci: Prinosima pšenice pokriveno 70 odsto tržišta na Kosovu
Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci naveo je da je Кosovo ove godine postavilo rekord u pogledu sadnje pšenice.
  • 09.08.2023
Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska

Proizvođači i otkupljivači malina na centralnom Kosovu, ove sezone su nezadovoljni niskom cenom i kvalitetom ovog bobičastog voća, koji je usled velikih padavina i naglih visokih temperatura znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

  • 03.08.2023
Klokot: Izvršena eutanazija svinja zaraženih afričkom kugom
"Meni su uništene tri svinje prasilje, jedan vepar i 16 komada prasića. Sve svinje su bile preko 200 kilograma, a prasići preko 30 kilograma. Šteta je ogromna, preko 3.000 evra", rekao je za Kim radio Dobri Stolić iz Klokota.
  • 01.08.2023
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku - prinos slab, cena niska
Na centralnom Kosovu u toku je žetva pšenice. Zbog čestih kiša prošlog meseca koje nisu pogodovale ovoj poljoprivrednoj kulturi i žitne rđe, prinos po hektaru je manji od očekivanog, te iznosi 3,5 do 4 tone, dok je otkupna cena 20 centi po kilogramu.
  • 17.07.2023