Vesti
Poljoprivreda

Počinje realizacija projekta "Podrška i osnaživanje žena u poljoprivredi"

Na inicijativu predsednika opštine Gračanica Srđana Popovića danas je zvanično započela realizacija projekta „Podrška i osnaživanje žena u poljoprivredi“. Memorandum o saradnji su potpisali direktor opštinskog odeljenja za ekonomski razvoj Nebojša Milovanović i direktorica Agencije za regionalni razvoj Mrika Maculja.
Počinje realizacija projekta
Mrika Maculja i Nebojša Milovanović (Foto OG)

U cilju poboljšanja položaja žena i njihovog socijalnog i ekonomskog položaja predsednik opštine Gračanice Srđan Popović nedavno je sa Regionalnim razvojnim centrom i Agencijom za polnu ravnopravnost dogovorio realizaciju programa, koji bi ženama iz ruralnih sredina omogućio da putem razvoja poljoprivrede pokrenu sopstveni posao.

Ovim projektom će biti obuhvaćeno najmanje 8 žena sa teritorije opštine Gračanica, kojima će biti obezbeđena sredstva za pokretanje posla. U sklopu programa biće omogućena obuka kao i pristup subvencijama putem Direkcije za poljoprivedu.

Ženama koje budu deo projekta biće dodeljena oprema u vrednosti od 1.000 do 1.500 evra, a ukupna vrednost projekta je 15.500 evra koje zajednički finansiraju opština Gračanica i RRC kao drugi zastupnik memoranduma.

Predsednik opštine Gračanica Srđan popović kazao je da Opština Gračanica ostaje posvećena unapređenju položaja žena i da je ovo samo jedan od primera kojim to ispunjava.

„Opština Gračanica pripada opštinama koje imaju velike poljoprivredne resurse i vredne ljude kojima je poljoprivreda jedini izvor prihoda. Mi kao opština vršimo stalna ulaganja u poljoprivredu, ali ovo je idelna prilika da pomognemo i domaćicama da započnu svoj posao“, kazao je Popović.

Realizacija projekta zvanično započinje danas, a završetak je predviđen za 30. novembar ove godine.Ostale vesti

Kosovo: Proizvođači mleka traže pomoć od institucija
Udruženje proizvođača mleka zbog višestrukog povećanja cena poljoprivrednih repromaterijala i izuzetno visokih troškova proizvodnje stočne hrane, zahteva od Vlade Kosova i Ministarstva poljoprivrede da hitno primeni dodatne podsticajne mere i izvrši isplatu zaostalih, neisplaćenih subvencija poljoprivrednicima.
  • 18.01.2022
Setva pšenice na centralnom Kosovu
Iako je prethodnih godina gotovo četiri petine zemljišta na centralnom Kosovu bilo zasejano pšenicom, zbog loše otkupne cene i poskupljenja repromaterijala poljoprivrednci sve ređe seju ovu žitaricu. 
  • 26.10.2021
Produžen konkurs za poljoprivredne subvencije
Konkus za poljoprivredne subvencije produžen je do 11. oktobra 2021. godine, saopšteno je iz Odeljenja za poljoprivredu Opštine Gračanica. 
  • 05.10.2021
Кonkurs za poljoprivredne subvencije produžen do 5. oktobra

Konkurs za poljoprivredne subvencije produžen je do utorka, 5. oktobra 2021. godine, saopšteno je iz Odeljenja za poljoprivredu opštine Gračanica.

  • 28.09.2021
Otvoren konkurs za poljoprivredne subvencije
Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je otvoren konkurs za poljoprivredne subvencije za 2021. godinu.
  • 10.09.2021
Ministarstvo poljoprivrede prvi put subvencioniše na osnovu prinosa
Poljoprivrednici sa Kosova od srede, 8. septembra, mogu da konkurišu za subvencije u poljoprivredi u okviru programa direktnih plaćanja za 2021. godinu.
  • 07.09.2021