Vesti
Poljoprivreda

Počinje realizacija projekta "Podrška i osnaživanje žena u poljoprivredi"

Na inicijativu predsednika opštine Gračanica Srđana Popovića danas je zvanično započela realizacija projekta „Podrška i osnaživanje žena u poljoprivredi“. Memorandum o saradnji su potpisali direktor opštinskog odeljenja za ekonomski razvoj Nebojša Milovanović i direktorica Agencije za regionalni razvoj Mrika Maculja.
Počinje realizacija projekta
Mrika Maculja i Nebojša Milovanović (Foto OG)

U cilju poboljšanja položaja žena i njihovog socijalnog i ekonomskog položaja predsednik opštine Gračanice Srđan Popović nedavno je sa Regionalnim razvojnim centrom i Agencijom za polnu ravnopravnost dogovorio realizaciju programa, koji bi ženama iz ruralnih sredina omogućio da putem razvoja poljoprivrede pokrenu sopstveni posao.

Ovim projektom će biti obuhvaćeno najmanje 8 žena sa teritorije opštine Gračanica, kojima će biti obezbeđena sredstva za pokretanje posla. U sklopu programa biće omogućena obuka kao i pristup subvencijama putem Direkcije za poljoprivedu.

Ženama koje budu deo projekta biće dodeljena oprema u vrednosti od 1.000 do 1.500 evra, a ukupna vrednost projekta je 15.500 evra koje zajednički finansiraju opština Gračanica i RRC kao drugi zastupnik memoranduma.

Predsednik opštine Gračanica Srđan popović kazao je da Opština Gračanica ostaje posvećena unapređenju položaja žena i da je ovo samo jedan od primera kojim to ispunjava.

„Opština Gračanica pripada opštinama koje imaju velike poljoprivredne resurse i vredne ljude kojima je poljoprivreda jedini izvor prihoda. Mi kao opština vršimo stalna ulaganja u poljoprivredu, ali ovo je idelna prilika da pomognemo i domaćicama da započnu svoj posao“, kazao je Popović.

Realizacija projekta zvanično započinje danas, a završetak je predviđen za 30. novembar ove godine.Ostale vesti

Lokalni voćari na udaru globalne krize
Sve je manje srpskih porodica koje na centralnom Kosovu gaje voće i povrće na velikoj površini. Oni koji to još uvek čine, kao dva najveća problema ističu globalnu krizu i nedostatak radne snage.
  • 06.05.2022
Raspisan konkurs za poljoprivredne subvencije
Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je konkurs za poljoprivredne subvencije za 2022. godinu, saoštilo je Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica.
  • 27.04.2022
Gračanica: Setva kukuruza počela, subvencija još nema
U aprilu počinje vegetaciona sezona biljaka, a sa njom i svi radovi u polju. Setva jarih useva je najvažniji posao poljoprivrednika u ovom mesecu. Budući da je kukuruz na centralnom Kosovu najzastupljenija kultura, njemu se posvećuje najviše pažnje. U Gračanici i okolnim selima uveliko se seje, iako u lokalnoj samoupravi još uvek nije raspisan konkurs za subvencije poljoprivrednicima.
  • 12.04.2022
Proizvođaći pilećeg mesa na Kosovu bez podrške resornog ministarstva
Proizvodnja pilećeg mesa na Kosovu do sada nije podržana direktnim subvencijama od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR). Sudeći po nacrtu administrativnog uputstva koji je u javnoj raspravi, ni ove godine nije predviđena podrška ovom sektoru.
  • 11.04.2022
Gvozdić: Jutarnji mrazevi ne smetaju voću, vegetacija kasni

Proleće i temperaturna kolebanja, a posebno jutarnji mrazevi mogu negativno da utiču na poljoprivredne useve i rane zasade. Međutim to se ne odnosi na voćne sadnice autohtonih sorti koje se uzgajaju na našem području, jer su uglavnom cvetovi još u pupoljcima i niske temperature nemaju veliki uticaj, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica Ljiljana Gvozdić, diplomirani inženjer agronomije koja se usko bavi praćenjem voćarske proizvodnje.

  • 06.04.2022
Kosovu je potrebno oko 400 hiljada tona pšenice godišnje
Rast cena osnovnih životnih proizvoda poslednjih dana naterao je građane da odlaze u prodavnice da se snabdevaju brašnom.I pored poziva Udruženja mlinova, Ministarstva finansija i Ministarstva trgovine i industrije Kosova da ne paniče jer brašna ima dovoljno, rafovi popunjeni sa paketima brašna u prodavnicama su prazni.Ali do kada će Kosovo moći da podmiri potrebe građana pšenicom?
  • 13.03.2022