Vesti
Poljoprivreda

Peci: Prinosima pšenice pokriveno 70 odsto tržišta na Kosovu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci naveo je da je Кosovo ove godine postavilo rekord u pogledu sadnje pšenice.
Peci: Prinosima pšenice pokriveno 70 odsto tržišta na Kosovu
Žetva pšenice na centralnom Kosovu (Foto Kim)

Prema prvim podacima, Kosovo ima mogućnost da pšenicom pokrije 70 odsto potreba. Peci je naveo da je kvalitet pšenice dobar i da nema mesta za brigu.

"Sezona žetve je završena, nalazimo se u finalnoj fazi. Pšenicom je zasejano preko 66.000 hektara, prinos je brizu četiri tone po hektaru. Kosovo ima.rekord u sektoru zitarica, nivo prinosa je oko četiri tone po hektaru. Imamo oko 70 odsto pokrivenosti tržišta, nema mesta za brigu, sada imamo stabilizaciju i na međunarodnom tržištu", dodao je on.

Vlada Kosova je na održanom sastanku usvojila Nacrt zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Кosovo i Giza, za Projekat podrške održivom razvoju poljoprivrednog sektora u ruralnim područjima kroz diverzifikacija aktivnosti.

Ministar poljoprivrede Faton Peci rekao je da je za ovaj sporazum nemačko savezno ministarstvo izdvojilo više od 10 miliona evra, a Ministarstvo prosvete i kulture 10 miliona evra.

Podsetimo, na području opštine Gračanica pod pšenicom je ove godine bilo oko 3.800 hektara. Poljoprivrednici koji su prošlog meseca govorili za Radio Kim nisu zadovoljni prinosom po hektaru, kao ni otkupnom cenom od 20 evrocenti po kilogramu.Ostale vesti

Invazivne vrste globalno koštaju stotine milijardi evra
Problem invazivnih vrsta biljaka i životinja je ozbiljno potcenjen, mada godišnje izaziva štetu od više stotina milijardi evra, upozorava Globalni savet za biodiverzitet (IPBES) u novoj međunarodnoj studiji.
  • 05.09.2023
Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska

Proizvođači i otkupljivači malina na centralnom Kosovu, ove sezone su nezadovoljni niskom cenom i kvalitetom ovog bobičastog voća, koji je usled velikih padavina i naglih visokih temperatura znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

  • 03.08.2023
Klokot: Izvršena eutanazija svinja zaraženih afričkom kugom
"Meni su uništene tri svinje prasilje, jedan vepar i 16 komada prasića. Sve svinje su bile preko 200 kilograma, a prasići preko 30 kilograma. Šteta je ogromna, preko 3.000 evra", rekao je za Kim radio Dobri Stolić iz Klokota.
  • 01.08.2023
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku - prinos slab, cena niska
Na centralnom Kosovu u toku je žetva pšenice. Zbog čestih kiša prošlog meseca koje nisu pogodovale ovoj poljoprivrednoj kulturi i žitne rđe, prinos po hektaru je manji od očekivanog, te iznosi 3,5 do 4 tone, dok je otkupna cena 20 centi po kilogramu.
  • 17.07.2023
Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama
Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Naučnici najavljuju da će priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju.
  • 05.05.2023
Vremenski uslovi izazov za poljoprivrednike

Vremenski rolerkoster koji je poslednjih nedelja prisutan na centralnom Kosovu poljoprivrednicima nije dozvolio da na vreme počnu sa setvom kukuruza. Ipak, nadaju se da će ovu poljoprivrednu kulturu zasejati u predviđenom roku. Trenutni rod pšenice ocenjuju kao perfektan, ali zbog niskih jutarnjih temperatura brine ih koliko će roditi voće.

  • 13.04.2023