Vesti
Poljoprivreda

„Pčelarstvo nije lak posao“

Siniša Đorđević se bavi se pčelarstvom četiri godine. Sve je počelo kao hobi, sa nekoliko košnica. Trenutno ih, na tihom i mirnom mestu, među livadama i šumarcima u Sušici kraj Gračanice, ima više od 20.
„Pčelarstvo nije lak posao“
Siniša Đorđević u svom pčelinjaku (Foto Kim)

Livadski med sa centralnog Kosova najkvalitetniji

Đorđević naglašava da pčelarstvo nije nimalo lak posao.

„Ovo je četvrta godina kao radim sa pčelama, kada sam počinjao da se bavim pčelarstvom bile su veoma loše godine, zbog loših vremenskih uslova, čestih kiša, ranih prolećnih mrazeva, sve je uticalo na prirodu da ne medi“, rekao je Siniša.

On napominje da je od ove godine počeo sa novom metodom rada i da zadovoljan, iako je godina počela veoma loše.

„Ranije su dva sprata bila plodište gde se pčele razmnožavaju, a treći sprat je bio medište, dok sam ove godine odlučio da to promenim, ubacio sam matičnu mrežu i matica je sada na donjem spratu, to sam uradio zbog našeg podneblja jer priroda zna da zakaže, a ako u sanducima budu samo pčele bez meda, treba da se nahrane, pa tek onda da bude nešto i za pčelara“, ističe Siniša.

Zbog podneblja, Siniša proizvodi livadski med koji je, kako on kaže, jedan on najboljih. Od ove sezone se nada i šumskom medu. U okolini Gračanice nema puno suncokreta, bagrema, šećerne repice, tako da nema ni tog meda.

„Košnice su spremne početkom juna, kada kreće i livada. Sve do sredine jula, livadski med je najkvaliteniji jer sadži veliki broj trava, tačnije nekatra koje su pčele pokupile. Nakon toga sledi vrcanje meda koje kreće početkom avgusta“.

Upoznajte svog prodavca

Često se polemiše koji je med pravi i kako ga prepoznati. Đorđević smatra da je nabolje doći kod prodavca meda i videti gde on drži pčele i u kakvim uslovima proizvodi med. U zavisnosti od paše pčela i vremesnkih uslova, jedan sprat u košnici donosi oko 35kg meda.

„Sve je okruženo prirodom, nema hemikalija kojima ljudi prskaju nijve, o kvalitetu meda govori i cena. Na ulici ima mesta gde se med prodaje i po 500-600 dinara, ali to nije dobar med, već šećer koji je prerađen. Tržišta ima, ali ne može da se proizvede onoliko koliko bi trebalo da se proda, cena meda je 10 evra“, rekao je Siniša Đorđevć.

Pčelarstvo je skup hobi

On ističe da je skupo baviti se pčelarstvom.

„Jedna košnica košta oko 40 evra, pčelinja zajednica oko 60 evra, vosak košta oko 12 evra, ali je najveći problem što ovde nema kvalitetnog voska, već koristimo vosak koji dolazi iz Kine, centralne Srbije, ali ipak se snalazimo“, rekao je on.

Da bi se pčela smirila kada se košnice otvaraju, kada nema paše ili kada su pčele bez hrane, koristise dim pečurke bukov trud koja raste u bukovoj šumi i koje na centralnom Kosovu nema, naveo je Siniša.

„Da bi smo nabavili pečurku, naručujemo je iz Srbije ili koristimo zamenu kao što je stara kora drveta. Koristimo sve što je prirodno, mada pčela ne voli da se dimi jer je pčela neko ko stalno radi. Pčela se rađa, hrani maticu, donosi hranu i vodu, živi 40 dana, napušta košnicu i retko koja umire u košnici, da ne bi napravila problem drugoj pčeli“.

Siniša naglašava da se prihrana pčela tokom dana kada su vremenski uslovi loši vrši šećernim sirupom. Prava pčelarska godina počinje krajem avgusta ili početkom septembra, kada se nakon vrcanja meda pčele tretiraju protiv kreplja (Varoe) i drugih bolesti. Da bi pčele bolje podnele zimu ostavi se malo meda koji su sakupile.

„Pčelinjak posećujem svakog dana, pčela ne voli da se svakog dana otvaraju košnice, ali voli da čovek i voda budu tu, u njenoj blizini“.

Udruživanje pčelarima olakšava rad

Siniša dodaje da je koristio subvencije Vlade Kosova od 15 evra po košnici. On je i član udruženja pčelara „Nukleus“ i smatra da udruživanje pčelarima otvara razne mogućnosti.

Udrženje pčelara „Nukleus“ osnovano je 2017. godine. Do tada su pčelari bili zapostaljeni, rekao nam je predsednik udruženja Mladen Đokić. Udrženje sada ima 45 pčelara.

„Odmah nakon osnivanja uspeli smo da organizujemo pet stručnih predavanja iz oblasti pčelarstva, doveli smo edukovane pčelare, profesore, organizovali smo javne debate, tribine. Prošle godine smo naše proizvode od meda izlagali u Sirinićkoj Župi, na Sajmu preduzetnika u Leposaviću, ove godine na sajmu u Beogradu, što je za sve pčelare sa Kosova predstavljalo veliki uspeh“, naveo je Đokić.

On ističe da članovi ovog udruženja planiraju da na zapuštenim javnim površinama zasade mlade medonosne sadnice i smatra da će od toga korist imati i pčelari i sami građani.

Članarina u udruženju „Nukleus“ iznosi 20 evra na godišnjem nivou. Pretpostavka za članstvo u udruženju su tri košnice u vlasništvu.

„Manastir spreman da ustupi parcelu“

Đokić poručuje da će 28. avgusta u Gračanici biti održan sajam meda, kome će prisustvovati i gosti iz centralne Srbije, a očekuje oko 30 izlagača. Napominje da će se uskoro izgraditi i „Pčelarski dom“. Očekuje od Kancelarije za KiM da odobri sredstva, a objekat će biti izgrađen na manastirskom zemljištu, budući da je Manastir Gračanica spreman da ustupi parcelu između Gračanice i Novog Badovca.

„To neće biti običan pčelarski dom, planiramo da napravimo ceo školski pčelinjak, gde će biti tridesetak košnica, očekujemo da nakon toga da nas TO Gračanice uvrsti u svoj program, biće i prodavnice gde će se probati domaći proizvodi, med, saće u medu, propolis kapi, ali i da se kupi domaći vosak koji ćemo sami praviti, pomoću mašine koju nam je obezbedila Švajcarska organizacija, i koja košta oko 15.000 evra, a koja će biti smeštena u učionici na Poljoprovrednom fakuteltu u Lapljem Selu“, rekao je Đokić.

Pored toga što je super-hrana, med je uživanje za nepca i efikasan lek. Prepun je vitamina i minerala, enzima i antioksidanata, ugljenih hidrata u obliku šećera, ali i nekih aminokiselina. Zabluda je da ga treba uvek konzumirati drvenom ili plastičnom kašikom, pošto metal navodno neutrališe njegovo lekovito dejstvo. Pčelari širom sveta koriste nerđajuću burad, kante i vrcaljke za rad sa medom shodno pravilnicima za taj posao. Prehrambeni rostfraj ni u kom slučaju ne menja svojstvo meda, ni njegov ukus.

U novom izdanju „Brazde“ pored priloga o pčelarstvu, možete pogledati i priče naših kolega sa televizija Herc, Mir i Puls.

Emisiju možete pratiti svake nedelje u 11:00. Ukoliko je propustite u premijernom terminu, pogledajte reprizu „Brazde“ ponedeljkom od 10:30 minuta na TV Kim.Ostale vesti

„Bez pčela bi stao svet“
Danas se obeležava Svetski dan pčela. Pčelari iz Gračanice podsećaju koliko su pčele kao glavni oprašivači biljaka značajne, ali i upozoravaju na nekontrolisanu upotrebu pesticida, jednog od glavnih uzročnika njihovog uginuća.
  • 20.05.2020
Problemi poljoprivrednika u doba koronavirusa
Iako su zbog pandemije koronavirusa poljoprivrednici u srpskim sredinama na Kosovu suočeni sa brojnim problemima, ovih dana ipak uspešno privode kraju sve poljoprivredne radove na  svojim njivama.
  • 04.05.2020
Subvencije poljoprivrednicima nakon završetka epidemije koronavirusa
Za subvenicije koje poljoprivrednici svake godine dobijaju od kosovskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja konkurs još nije otvoren, kazao je za RTV Kim direktor Odeljenja šumarstva i poljoprivrede u Opštini Gračanica Dragiša Stojanović.
  • 16.04.2020
„Poljoprivreda ne može da trpi“
Prema novoj odluci o zabrani kretanja poljoprivrednicima je dozvoljen rad na imanju od 6:00 do 20:00 časova. Sekertar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Bekim Hodža je za RTV Kim istakao da oni kojima je dozvola potrebna obrazac za registraciju mogu pronaći na sajtu ministarstva. Poljoprivrednici ističu da poljoprivredni poslovi moraju da se završavaju.
  • 15.04.2020
Znanje i iskustvo kao pretpostavka za uzgoj pilića
Za uspešan uzgoj pilića i druge živine neophodni su adekvatan prostor, kvalitetna hrana i visok nivo higijene, kazao je Miloš Popović iz Gračanice koji se poslednje tri godine bavi živinarstvom.
  • 15.03.2020
Zemljoradnička zadruga je prošle nedelje u saradnji sa poljoprivrednim apotekama iz opštine Gračanica organizovala predavanje za poljoprivrednike iz oblasti proizvodnje pšenice i kukuruza.
  • 08.03.2020