Vesti
Poljoprivreda

Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska

Proizvođači i otkupljivači malina na centralnom Kosovu, ove sezone su nezadovoljni niskom cenom i kvalitetom ovog bobičastog voća, koji je usled velikih padavina i naglih visokih temperatura znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska
Goran Miladinović sa unukom u malinjaku (Foto Kim)

Porodica Miladinović iz Gornje Gušterice već godinama unazad bavi se proizvodnjom maline. Vlasnik gazdinstva smatra da je isplativije baviti se uzgajanjem bobičastog voća, nego gajenjem žita i kukuruza.

„Na mom imanju od oko 25 ari, zasejana je malina vrste ’polka’. Prošle godine je kvalitet maline bio bolji nego ove. Velike vrućine su ove godine loše  uticale na malinu“, kazao je Goran.

Miladinovići porodično rade maline, u berbu su uključeni gotovo svi članovi porodice.

„Berba maline je počela sad, a trajaće u zavisnosti od vremena do oktobra – novembra meseca. S obzirom na nisku otkupnu cenu maline ne isplati se da plaćamo radnike, tako da se snalazimo i porodično radimo na imanju, pomažu mi bratanci i bratanice“, rekao je Miladinović.

Cena ove godine u odnosu na prošlu manja za tri puta

Otkupna cena malina ove godine je tri puta manja u odnosu na prethodnu, i kreće se oko 1.30 evra. Goran Miladinović za uzgoj ovog bobičastog voća ove sezone ne dobija nikakve subvencije od Opštine Gračanica.

„Prošle godine je cena maline bila 4.20 evra, ove godine 1.30 evra s tim što su preparati za zaštitu maline ove godine znatno skuplji nego ranijih godina. Malinu nosimo u hladnjaču u Mramor. Verovatno subvencije dobijaju oni što poznaju nekog u Ministarstvu. Ove godine nisam dobio subvencije od opštine, pa  sam konkurisao u Ministarstvu za zajednice i povratak u Kosovu Polju, međutim ne polažem velike nade da ću to i da dobijem“, naveo je on.

Redakcija Kim radija je posetila i glavnog otkupljivača malina na Kosovu firmu EuroFruti iz Mramora. Vlasnik Bejtuš Gaši rekao je da je kvalitet lošiji u odnosu na prethodne godine.

„Ove godine se vidi da je kvalitet lošiji u odnosu na prošlu godinu i godine ranije, zato što je bilo loše vreme, kiša je padala tri meseca bez prekida, malinama ne odgovara takvo vreme. Nakon tog perioda prešli smo na jake vrućine koja dodatno škodi malinama, kod nas još nema neka zaštita ili mreža koja može da zaštiti od sunca“ kazao je on.

Cena maline ne zavisi od kvaliteta, već od velike ponude na tržištu dodao je Gaši.

„Kad se uporedi sa godinama ranije mnogo je niža cena, i to nije zato što je loš kvalitet već zbog toga što velike zemlje nude velike količine, na primer Poljska i Ukrajna one su nam oborile cenu. Ove godine ni mi nismo zadovoljni kao ni proizvođači, ne mogu da pokriju svoje troškove. Mi smo tražili od Vlade Kosova da povećaju subvencije bar na 50 centi da bar proizvođači mogu troškove da pokriju“, naveo je Bejtuš.

„Mi već mesec dana otkupljujemo maline, prvo smo počeli u Gračanici gde imamo otkupnu stanicu, hteli mo da budemo u blizini proizvođača, znači Laplje Selo, Gušterica, Čaglavica i otkupljujemo maline, kupine sve što ima tu. Imamo otkupnu stanicu i u Štrpcu. Veću količinu koju sada uzimamo je između tri i četiri tone dnevno, koja dolazi sa Brezovice. Uglavnom su sorte ’miker’, ’vilamet’, sada kreće ’polka’ i nova sorta ’delniva’ za koju se nadamo ako bude malo kišovito vreme da se malo osveži onda će biti proizvoda, ako ovako nastavi sa ovom vrućinom onda je problem da se sakupi ta količina“, dodao je on.

Firma EuroFruti iz Mramora izvozi maline širom Evrope.

„Naša firma izvozi robu, glavno tržište nam je Nemačka, Mađarska, Austrija, Švajcarska, uglavnom izvozimo u 12 zemalja. Ne izvozimo samo malinu već i kupinu, šumsku borovnicu, šumku kupinu, pečurku i tako dalje. Mi kupujemo svežu malinu, zamrzavamo, pakujemo po narudžbini ali uglavnom zamrznutu radimo“, istakao je vlasnik.

I pored niskih cena proizvođači malina ne odustaju od ovog ovog sezonskog posla, u nadi da će sledeće godine kvalitet i cena biti zadovoljavajući.Ostale vesti

Invazivne vrste globalno koštaju stotine milijardi evra
Problem invazivnih vrsta biljaka i životinja je ozbiljno potcenjen, mada godišnje izaziva štetu od više stotina milijardi evra, upozorava Globalni savet za biodiverzitet (IPBES) u novoj međunarodnoj studiji.
  • 05.09.2023
Peci: Prinosima pšenice pokriveno 70 odsto tržišta na Kosovu
Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci naveo je da je Кosovo ove godine postavilo rekord u pogledu sadnje pšenice.
  • 09.08.2023
Klokot: Izvršena eutanazija svinja zaraženih afričkom kugom
"Meni su uništene tri svinje prasilje, jedan vepar i 16 komada prasića. Sve svinje su bile preko 200 kilograma, a prasići preko 30 kilograma. Šteta je ogromna, preko 3.000 evra", rekao je za Kim radio Dobri Stolić iz Klokota.
  • 01.08.2023
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku - prinos slab, cena niska
Na centralnom Kosovu u toku je žetva pšenice. Zbog čestih kiša prošlog meseca koje nisu pogodovale ovoj poljoprivrednoj kulturi i žitne rđe, prinos po hektaru je manji od očekivanog, te iznosi 3,5 do 4 tone, dok je otkupna cena 20 centi po kilogramu.
  • 17.07.2023
Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama
Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Naučnici najavljuju da će priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju.
  • 05.05.2023
Vremenski uslovi izazov za poljoprivrednike

Vremenski rolerkoster koji je poslednjih nedelja prisutan na centralnom Kosovu poljoprivrednicima nije dozvolio da na vreme počnu sa setvom kukuruza. Ipak, nadaju se da će ovu poljoprivrednu kulturu zasejati u predviđenom roku. Trenutni rod pšenice ocenjuju kao perfektan, ali zbog niskih jutarnjih temperatura brine ih koliko će roditi voće.

  • 13.04.2023