Vesti
Poljoprivreda

Otvoren konkurs za poljoprivredne subvencije

Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je otvoren konkurs za poljoprivredne subvencije za 2021. godinu.
Otvoren konkurs za poljoprivredne subvencije
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, rok za konkurisanje za ovogodišnje subvencije otvoren je 21 dan, odnosno do 28. septembra 2021. godine.

Poljoprivrednici sa teritorije opštine Gračanica mogu aplicirati u opštinskoj Kancelariji za poljoprivredu na drugom spratu Tržnog centra u Gračanici, gde mogu saznati ovogodišnje kriterijume, navodi se na opštinskom sajtu.

Direktor Odeljenja poljoprivrede u Opštini Gračanica Dragiša Stojanović kaže da je ove godine došlo do promene za koji konkuršu po hektaru pšenice.

"Poljoprivrednik je u obavezi da ima zasejana dva hektara pod pšenicom i da je u nekoj otkupnoj stanici predao najmanje šest tona žita za dva hektara zasejane pšenice. Mlinovi i otkupne stanice su u obavezi da svakom poljoprivrednom proizvođaču koji je predao proizvod izdaju potvrdu za pšenicu koja je predata mlinu. Na osnovu toga uz posedovni list, potvrdu iz banke da ima aktivan žiro račun i fotokopijom lične karte dolaze ovde kod nas i konkurišu za subvencije" rekao je Stojanović u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Konkurs Ministarstva poljoprivrede možete pogledati OVDE. Ostale vesti

Orahovac: Jedna od najlošijih sezona berbe grožđa koju vinogradari pamte
Orahovac je kao grad sa čitavom svojom okolinom nadaleko čuven po najlepšim vinogradima, najkvalitetnijem grožđu i najukusnijem vinu. Vinogradarstvo je nešto čime se svaki stanovnik ovog područja ponosi a orahovačko vino je nadaleko čuveno. Povoljna mediteranska klima i bogato zemljište, idealan su spoj za uzgajanje ove poljoprivredne kulture. Međutim, ovogodišnja sezona berbe grožđa bila je ispod svakog proseka i jedna je od najlošijih koju orahovački vinogradi pamte.
  • 28.09.2023
Invazivne vrste globalno koštaju stotine milijardi evra
Problem invazivnih vrsta biljaka i životinja je ozbiljno potcenjen, mada godišnje izaziva štetu od više stotina milijardi evra, upozorava Globalni savet za biodiverzitet (IPBES) u novoj međunarodnoj studiji.
  • 05.09.2023
Peci: Prinosima pšenice pokriveno 70 odsto tržišta na Kosovu
Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci naveo je da je Кosovo ove godine postavilo rekord u pogledu sadnje pšenice.
  • 09.08.2023
Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska

Proizvođači i otkupljivači malina na centralnom Kosovu, ove sezone su nezadovoljni niskom cenom i kvalitetom ovog bobičastog voća, koji je usled velikih padavina i naglih visokih temperatura znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

  • 03.08.2023
Klokot: Izvršena eutanazija svinja zaraženih afričkom kugom
"Meni su uništene tri svinje prasilje, jedan vepar i 16 komada prasića. Sve svinje su bile preko 200 kilograma, a prasići preko 30 kilograma. Šteta je ogromna, preko 3.000 evra", rekao je za Kim radio Dobri Stolić iz Klokota.
  • 01.08.2023
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku - prinos slab, cena niska
Na centralnom Kosovu u toku je žetva pšenice. Zbog čestih kiša prošlog meseca koje nisu pogodovale ovoj poljoprivrednoj kulturi i žitne rđe, prinos po hektaru je manji od očekivanog, te iznosi 3,5 do 4 tone, dok je otkupna cena 20 centi po kilogramu.
  • 17.07.2023