Vesti
Poljoprivreda

Opština Gračanica: Završena setva pšenice

Iako je optimalno da se setva pšenice obavi u oktobru, usled nepovoljnih vremenskih uslova ratari su kasnili sa radovima, a zbog uvedene takse većina poljoprivrednika nije mogla da nabavi seme iz centralne Srbije.
Opština Gračanica: Završena setva pšenice
Završena setva pšenice (Foto Kim)

Idealan rok za setvu pšenice je period od 5. do 25. oktobra, a usled dugotrajnog sušnog perioda, ona je ove godine kasnila.

Zasejana neznatno manja površina

Direktor Zemljoradničke zadruge u Gračanici Bogić Đurović je naveo da je jesenja setva pšenice na centralnom Kosovu završena tokom prošle nedelje.

Na zemljištu koje je predviđeno za setvu jesenjih kultura na teritoriji opštine Gračanica ove godine je zasejano preko 5 hiljada hektara pšenice. U odnosu na prošlu godinu, nešto manje.

"Na osnovu informacija koje imamo, prilikom predaje dokumenata za poljoprivrednu subvenciju, u opštini Gračanica je ove godine zasejano oko 5.500 hektara pšenice, što je u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo zasejano 6.000 hektara, nešto manje. Ipak, znamo da je opština Gračanica jedna od vodećih u proizvodnji pšenice na Kosovu", rekao je Đurović.

On naglašava da su se poljoprivrednici ove godine pored suše, zbog takse uvedene na robu iz Srbije, susreli i sa problemom nabavke semena.

"Najveći problem su takse koje je Kosovo uvelo na uvoz robe, tačnije, semena iz Srbije. Pored toga, poljoprivrednici se suočavaju sa tim da cena semenskog žita iznosi 45 centi, dobija se 2 kilograma semenskog za kilogram domaće pšenice, to nikada nije bilo. Ljudi su morali da se snađu i uglavnom su posejali pšenicu iz svojih ambara, jer nisu imali šta da kupe. U prodaji su bile dve vrste semena, iz Poljske i Mađarske. One su prvi put na našem tržištu, nismo smeli da rizikujemo i posejemo ih”, kazao je direktor gračaničke zadruge, dodajući da je zadruga svima koji su tražili pomoć prilikom setve i obrade zemljišta izašla u susret u vidu iznajmljivanja mehanizacije.

U se i u svoje seme

Poljoprivrednik iz Gračanice Ratko Đurović je zasejao šest hektara pšenice. Ističe da je do semena bilo teško doći, pa je morao da koristi svoje od prošle godine.

"Tek prošle nedelje smo završili sa setvom pšenice. Zbog loših vremenskih uslova, velike suše, bilo je teško pripremiti njive za setvu. Prilikom setve pšenice koristio sam svoje seme koje sam ostavio od prošle godine, jer seme iz Srbije koje sam ranije sejao kao što su `renesansa` i `pobeda`, nisam mogao da nabavim zbog taksi, ali i visokih cena kod prodavaca. Imam svoju mehanizaciju, tako da se isplati da se poseje. Prihod je ove godine bio slabiji, iznosio je oko 4 tone po hekatru, dok je ranije bilo i do 6 tona", rekao je Đurović.

Lutrija pod kapom nebeskom

Priprema zemljišta i adekvatni uslovi za setvu jednako su važni kao i seme.

"Kada se zemlja obrađuje, ona treba da ima određeni procenat vlage, da ne bude ni previše suva, ni previše vlažna. Kada prođemo nekoliko krugova, brazdi, siđemo sa mašine i uzmemo zemlju u ruku. Ako uspemo da napravimo grudvu, zemljište je dobro za setvu jer ima dovoljnu količinu vlage. Ako, pak, ne možemo da je zgrudvamo, takvo zemljište ne treba obrađivati jer je previše suvo. Treba sačekati kišu, kako bi uslovi bili adekvatni za usev", rekao je za "Brazdu" diplomirani inženjer poljoprivrede Marko Kostić.

Neadekvatna semenska roba može uticati na smanjenje prinosa. Pri setvi takvog semena potrebno je povećati normu. Kasna setva može da utiče na količinu prinosa po hektaru, ali to zavisi od same vegetacije tokom godine.

"Treba se truditi i maksimalno poštovati optimalne rokove setve, da se do kraja oktobra završi sa setvom. To, naravno, ne zavisi samo od poljoprivrednika, nego zavisi od vremenskih uslova", podsetio je Kostić.

Kakva nas zima očekuje

Poljoprivrednici se uvek nadaju zimi sa dosta snega, da ne bi došlo do izmrzavanja površinskog sloja i stradanja pšenice.

"Taj jedan pokrivač, jorgan bi joj dobro došao. Ali i to zavisi od vremena", zaključio je Kostić.

Uprkos željama ratara, meteorolozi prognoziraju blagu zimu, pa jakog snega i formiranja snežnog pokrivača koji će se dugo zadržati nema ni na vidiku. U naredna tri meseca očekuje nas svega od sedam do 16 ledenih dana kada temperatura neće prelaziti nulu, a maksimalan broj onih sa padavinama se procenjuje na oko 40.Ostale vesti

Centralno Kosovo: Završetak berbe šljiva
Na centralnom Kosovu polako se privodi kraju berba šljiva koja je počela sredinom avgusta. Voćari su zadovoljni rodom, što samo po sebi znači da će dobar deo plodova kasnije završiti u rakijskom kazanu i slatkoj zimnici. Na veliko su se šljive prodavale za oko 20, na malo 50 centi po kilogramu.
  • 09.09.2020
Kraj pčelarske sezone, prinos meda osetno manji
Iako je na početku godine delovalo da sve protiče u najboljem redu i da će biti više meda nego prethodne sezone, pčelari na centralnom Kosovu su nezadovoljni ovogodišnjim prinosom meda od svega dva kilograma po jednom pčelinjem društvu.
  • 07.09.2020
Nema „plavog jezika“ u opštinama Gračanica i Lipljan
Pored pandemije kovid-19, Kosovo se suočava i sa bolešću životinja „plavi jezik“, koja je do sada ubila 30 ovaca, a na 15 farmi su zabeleženi pozitivni slučajevi. Na teritorijama opština Gračanica i Lipljan za sada nema slučajeva ove bolesti.
  • 07.09.2020
Produžen rok za poljoprivredne subvencije
Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je konkurs za poljoprivredne subvencije koji je raspisalo Ministarstvo poloprivrede Kosova produžen do 28. avgusta 2020. godine.
  • 12.08.2020
“Na zgarištu ništa neće uspeti”
Nakon završene žetve pšenice veliki broj zemljoradnika spaljiuje žetvene ostatke. Agronom Voja Dekić podseća da na zgarištu ništa neće uspeti, a iz Opštine Gračanica najavljuju pojačanu kontrolu i novčane kazne.
  • 10.08.2020
Poziv za subvenicije za poljoprivrednike
Odeljenje poljoprivrede opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je otvoren konkurs za podršku putem programa direktnih plaćanja za 2020. godinu.  Subvencije je obezbedilo ministarstvo poljoprivrede šumarstva i ruralnog razvoja.
  • 20.07.2020