Vesti
Poljoprivreda

Niske cene mleka. Mogu li najavljene subvencije pomoći stočarima?

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova raspisalo je konkurs za subvencionisanje proizvodnje mleka. Pomoć će se dodeljivati po litru mleka isporučenog licenciranim mlekarama ili punktovima za prikupljanje. Malobrojni proizvođači koji ispunjavaju uslove za učešće na konkursu nisu zadovoljni otkupnim cenama.
Niske cene mleka. Mogu li najavljene subvencije pomoći stočarima?
Farma porodice Nedeljković (Foto Kim)

Četiri puta godišnje se raspisuje konkurs za subvencije i podsticaj proizvodnje mleka. I pored niske cene, ministarstvo pokušava da tako doprinese razvoju stočarstva, rekao je za RTV Kim direktor Odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo Opštine Gračanica Dragiša Stojanović.

Da bi bili u prilici da dobiju subvencije, proizvođači moraju biti prijavljeni Agenciji za hranu i veterinu, posedovati određen broj grla stoke i predavati šest hiljada litara mleka otkupnim stanicama ili mlekarama tokom šest meseci.

"To je osnovno, uz dokumentaciju koju treba da poseduju: kopija kosovske lične karte, dokaz da su registrovani. Sve ostale informacije mogu naći na sajtu Odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo Opštine Gračanica, ali i na sajtu Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj“, rekao je on.

Stojanović je dodao da domaćinstvo mora da ima najmanje pet grla stoke, ali je naglasio da je prevashodni kriterijum količina mleka koja treba da se isporuči mlekarama.

“Imamo vrlo mali broj proizvođača koji zadovoljavaju kriterijum, dva do tri. Rok za konkurisanje je 11. februar, a svu dokumentaciju predaju u našem odeljenju“, kazao je on.

Prema Stojanovićevim rečima, na teritoriji cele opštine Gračanica ima od 1.100 do 1.150 goveda. Taj broj je, kaže on, promenljiv, ali je primetno opadanje broja grla stoke.

Sekulići iz Livađa imaju šest krava. Najstariji član ove porodice Slobodan navodi da planiraju da konkurišu za subvencije za proizvodnju mleka.

"Dnevno proizvodimo i do 70 litara mleka, nemamo ugovor ni sa jednom mlekarom. Nismo zadovoljni trenutnom otkupnom cenom mleka, litar mleka se kreće oko 0,75 centi. Registrovali smo domaćinstvo, imamo svoju zemlju, livade sa detelinom, ali sa ovom cenom se ne isplati“, rekao je on.

Dojčin Nedeljković iz istog sela ima pet krava. Mesečno, kako kaže, proizvede oko 200 litara mleka.

„Imao sam ugovor sa mlekarom, bilo je dobro u početku, ali nismo bili zadovoljni cenom. Ove godine smo u minusu, hrana je skupa. Za cenu mleka mogu da kažem da je, tu i tamo, realna. Hrana je veoma skupa, jedna bala sena košta od 2,5 do 3 evra“, kazao je on.

Nedeljković dodaje da nije upućen kako može da konkuriše za subvencije.

Podsetimo, mleko koje je prihvatljivo otkupljivačima mora spadati u ekstra, I ili II klasu. Iznos subvencije po litru na aktuelnom konkursu, u zavisnosti od kvaliteta, će iznositi 0,06, 0,04 ili 0,02 evra.Ostale vesti

Orahovac: Jedna od najlošijih sezona berbe grožđa koju vinogradari pamte
Orahovac je kao grad sa čitavom svojom okolinom nadaleko čuven po najlepšim vinogradima, najkvalitetnijem grožđu i najukusnijem vinu. Vinogradarstvo je nešto čime se svaki stanovnik ovog područja ponosi a orahovačko vino je nadaleko čuveno. Povoljna mediteranska klima i bogato zemljište, idealan su spoj za uzgajanje ove poljoprivredne kulture. Međutim, ovogodišnja sezona berbe grožđa bila je ispod svakog proseka i jedna je od najlošijih koju orahovački vinogradi pamte.
  • 28.09.2023
Invazivne vrste globalno koštaju stotine milijardi evra
Problem invazivnih vrsta biljaka i životinja je ozbiljno potcenjen, mada godišnje izaziva štetu od više stotina milijardi evra, upozorava Globalni savet za biodiverzitet (IPBES) u novoj međunarodnoj studiji.
  • 05.09.2023
Peci: Prinosima pšenice pokriveno 70 odsto tržišta na Kosovu
Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci naveo je da je Кosovo ove godine postavilo rekord u pogledu sadnje pšenice.
  • 09.08.2023
Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska

Proizvođači i otkupljivači malina na centralnom Kosovu, ove sezone su nezadovoljni niskom cenom i kvalitetom ovog bobičastog voća, koji je usled velikih padavina i naglih visokih temperatura znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

  • 03.08.2023
Klokot: Izvršena eutanazija svinja zaraženih afričkom kugom
"Meni su uništene tri svinje prasilje, jedan vepar i 16 komada prasića. Sve svinje su bile preko 200 kilograma, a prasići preko 30 kilograma. Šteta je ogromna, preko 3.000 evra", rekao je za Kim radio Dobri Stolić iz Klokota.
  • 01.08.2023
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku - prinos slab, cena niska
Na centralnom Kosovu u toku je žetva pšenice. Zbog čestih kiša prošlog meseca koje nisu pogodovale ovoj poljoprivrednoj kulturi i žitne rđe, prinos po hektaru je manji od očekivanog, te iznosi 3,5 do 4 tone, dok je otkupna cena 20 centi po kilogramu.
  • 17.07.2023