Vesti
Poljoprivreda

Niske cene mleka. Mogu li najavljene subvencije pomoći stočarima?

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova raspisalo je konkurs za subvencionisanje proizvodnje mleka. Pomoć će se dodeljivati po litru mleka isporučenog licenciranim mlekarama ili punktovima za prikupljanje. Malobrojni proizvođači koji ispunjavaju uslove za učešće na konkursu nisu zadovoljni otkupnim cenama.
Niske cene mleka. Mogu li najavljene subvencije pomoći stočarima?
Farma porodice Nedeljković (Foto Kim)

Četiri puta godišnje se raspisuje konkurs za subvencije i podsticaj proizvodnje mleka. I pored niske cene, ministarstvo pokušava da tako doprinese razvoju stočarstva, rekao je za RTV Kim direktor Odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo Opštine Gračanica Dragiša Stojanović.

Da bi bili u prilici da dobiju subvencije, proizvođači moraju biti prijavljeni Agenciji za hranu i veterinu, posedovati određen broj grla stoke i predavati šest hiljada litara mleka otkupnim stanicama ili mlekarama tokom šest meseci.

"To je osnovno, uz dokumentaciju koju treba da poseduju: kopija kosovske lične karte, dokaz da su registrovani. Sve ostale informacije mogu naći na sajtu Odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo Opštine Gračanica, ali i na sajtu Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj“, rekao je on.

Stojanović je dodao da domaćinstvo mora da ima najmanje pet grla stoke, ali je naglasio da je prevashodni kriterijum količina mleka koja treba da se isporuči mlekarama.

“Imamo vrlo mali broj proizvođača koji zadovoljavaju kriterijum, dva do tri. Rok za konkurisanje je 11. februar, a svu dokumentaciju predaju u našem odeljenju“, kazao je on.

Prema Stojanovićevim rečima, na teritoriji cele opštine Gračanica ima od 1.100 do 1.150 goveda. Taj broj je, kaže on, promenljiv, ali je primetno opadanje broja grla stoke.

Sekulići iz Livađa imaju šest krava. Najstariji član ove porodice Slobodan navodi da planiraju da konkurišu za subvencije za proizvodnju mleka.

"Dnevno proizvodimo i do 70 litara mleka, nemamo ugovor ni sa jednom mlekarom. Nismo zadovoljni trenutnom otkupnom cenom mleka, litar mleka se kreće oko 0,75 centi. Registrovali smo domaćinstvo, imamo svoju zemlju, livade sa detelinom, ali sa ovom cenom se ne isplati“, rekao je on.

Dojčin Nedeljković iz istog sela ima pet krava. Mesečno, kako kaže, proizvede oko 200 litara mleka.

„Imao sam ugovor sa mlekarom, bilo je dobro u početku, ali nismo bili zadovoljni cenom. Ove godine smo u minusu, hrana je skupa. Za cenu mleka mogu da kažem da je, tu i tamo, realna. Hrana je veoma skupa, jedna bala sena košta od 2,5 do 3 evra“, kazao je on.

Nedeljković dodaje da nije upućen kako može da konkuriše za subvencije.

Podsetimo, mleko koje je prihvatljivo otkupljivačima mora spadati u ekstra, I ili II klasu. Iznos subvencije po litru na aktuelnom konkursu, u zavisnosti od kvaliteta, će iznositi 0,06, 0,04 ili 0,02 evra.Ostale vesti

Gornja Gušterica: Vetar lomi grane, voćar kida nerve
Nakon dugotrajne suše, nevreme koje je pre nekoliko dana pogodilo selo Gornju Guštericu nedaleko od Gračanice, polomilo je grane pune ploda na desetak šljiva u voćnjaku Živorada Slavića (71). Ovaj zemljoradnik koji se, pretežno sam, stara o više od 250 stabala raznog voća nezadovoljan je i zbog izostanka podrške od strane lokalne samouprave. Međutim, iz Opštine Gračanica poručuju da od njega nikakav zahtev za pomoć nisu primili.
  • 31.08.2022
Kosovski prerađivači mleka nezadovoljni podrškom institucija
Asocijacija mlekarske industrije Kosova (Udruženje prerađivača mleka) nije zadovoljna podrškom institucija ovom sektoru koji upošljava preko osam hiljada radnika. Nadležnima je, u pismu koje je potpisao predsednik ovog udruženja Gani Durmišaj, poručeno da su mlekari spremni na razgovore, ali i na izlazak na ulicu.
  • 09.08.2022
Poljoprivredna savetodavna služba iz KM  na Prvom sajmu jagodastog voća
Ovogodišnji prinosi pšenice i kukukuruza su sudeći po do sada požnjevenim površinama manji u odnosu na prošlogodišnji rod. Sušni period i visoke temperature su u kratkom vremenskom roku umanjili rod kukuruza za više od trideset odsto na zasadima, rekao je za Radio Mitrovica Sever agronom Ljiljana Gvozdić. Gvozdić se bavi voćarstvom, ali je prenela utiske sa terena gde zajedno sa svojim kolegama iz Poljoprivredne stručne službe u Kosovskoj Mitrovici svakodnevno prikuplja informacije od proizvođača i radi na primeni agrotehničkih mera.
  • 29.07.2022
Prosečni prihodi pšenice, poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom
Žetva pšenice je završena. Prihodi su prosečni, a cena malo viša u odnosu na prethodnu godinu. Neki poljoprivrednici se nadaju se da će cena pšenice porasti, pa su odlučili da je ne prodaju odmah.
  • 28.07.2022
Žetva pšenice pri kraju. Slabiji prinos ove godine
Žetva pšenice na teritoriji opštine Gračanica se privodi kraju. Agronom Voja Dekić je naveo da su pojedini poljoprivrednici na gubitku zbog slabijeg prinosa i kvaliteta pšenice.
  • 11.07.2022
Lokalni voćari na udaru globalne krize
Sve je manje srpskih porodica koje na centralnom Kosovu gaje voće i povrće na velikoj površini. Oni koji to još uvek čine, kao dva najveća problema ističu globalnu krizu i nedostatak radne snage.
  • 06.05.2022