Vesti
Poljoprivreda

Niske cene mleka. Mogu li najavljene subvencije pomoći stočarima?

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova raspisalo je konkurs za subvencionisanje proizvodnje mleka. Pomoć će se dodeljivati po litru mleka isporučenog licenciranim mlekarama ili punktovima za prikupljanje. Malobrojni proizvođači koji ispunjavaju uslove za učešće na konkursu nisu zadovoljni otkupnim cenama.
Niske cene mleka. Mogu li najavljene subvencije pomoći stočarima?
Farma porodice Nedeljković (Foto Kim)

Četiri puta godišnje se raspisuje konkurs za subvencije i podsticaj proizvodnje mleka. I pored niske cene, ministarstvo pokušava da tako doprinese razvoju stočarstva, rekao je za RTV Kim direktor Odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo Opštine Gračanica Dragiša Stojanović.

Da bi bili u prilici da dobiju subvencije, proizvođači moraju biti prijavljeni Agenciji za hranu i veterinu, posedovati određen broj grla stoke i predavati šest hiljada litara mleka otkupnim stanicama ili mlekarama tokom šest meseci.

"To je osnovno, uz dokumentaciju koju treba da poseduju: kopija kosovske lične karte, dokaz da su registrovani. Sve ostale informacije mogu naći na sajtu Odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo Opštine Gračanica, ali i na sajtu Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj“, rekao je on.

Stojanović je dodao da domaćinstvo mora da ima najmanje pet grla stoke, ali je naglasio da je prevashodni kriterijum količina mleka koja treba da se isporuči mlekarama.

“Imamo vrlo mali broj proizvođača koji zadovoljavaju kriterijum, dva do tri. Rok za konkurisanje je 11. februar, a svu dokumentaciju predaju u našem odeljenju“, kazao je on.

Prema Stojanovićevim rečima, na teritoriji cele opštine Gračanica ima od 1.100 do 1.150 goveda. Taj broj je, kaže on, promenljiv, ali je primetno opadanje broja grla stoke.

Sekulići iz Livađa imaju šest krava. Najstariji član ove porodice Slobodan navodi da planiraju da konkurišu za subvencije za proizvodnju mleka.

"Dnevno proizvodimo i do 70 litara mleka, nemamo ugovor ni sa jednom mlekarom. Nismo zadovoljni trenutnom otkupnom cenom mleka, litar mleka se kreće oko 0,75 centi. Registrovali smo domaćinstvo, imamo svoju zemlju, livade sa detelinom, ali sa ovom cenom se ne isplati“, rekao je on.

Dojčin Nedeljković iz istog sela ima pet krava. Mesečno, kako kaže, proizvede oko 200 litara mleka.

„Imao sam ugovor sa mlekarom, bilo je dobro u početku, ali nismo bili zadovoljni cenom. Ove godine smo u minusu, hrana je skupa. Za cenu mleka mogu da kažem da je, tu i tamo, realna. Hrana je veoma skupa, jedna bala sena košta od 2,5 do 3 evra“, kazao je on.

Nedeljković dodaje da nije upućen kako može da konkuriše za subvencije.

Podsetimo, mleko koje je prihvatljivo otkupljivačima mora spadati u ekstra, I ili II klasu. Iznos subvencije po litru na aktuelnom konkursu, u zavisnosti od kvaliteta, će iznositi 0,06, 0,04 ili 0,02 evra.Ostale vesti

Lokalni voćari na udaru globalne krize
Sve je manje srpskih porodica koje na centralnom Kosovu gaje voće i povrće na velikoj površini. Oni koji to još uvek čine, kao dva najveća problema ističu globalnu krizu i nedostatak radne snage.
  • 06.05.2022
Raspisan konkurs za poljoprivredne subvencije
Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je konkurs za poljoprivredne subvencije za 2022. godinu, saoštilo je Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica.
  • 27.04.2022
Gračanica: Setva kukuruza počela, subvencija još nema
U aprilu počinje vegetaciona sezona biljaka, a sa njom i svi radovi u polju. Setva jarih useva je najvažniji posao poljoprivrednika u ovom mesecu. Budući da je kukuruz na centralnom Kosovu najzastupljenija kultura, njemu se posvećuje najviše pažnje. U Gračanici i okolnim selima uveliko se seje, iako u lokalnoj samoupravi još uvek nije raspisan konkurs za subvencije poljoprivrednicima.
  • 12.04.2022
Proizvođaći pilećeg mesa na Kosovu bez podrške resornog ministarstva
Proizvodnja pilećeg mesa na Kosovu do sada nije podržana direktnim subvencijama od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR). Sudeći po nacrtu administrativnog uputstva koji je u javnoj raspravi, ni ove godine nije predviđena podrška ovom sektoru.
  • 11.04.2022
Gvozdić: Jutarnji mrazevi ne smetaju voću, vegetacija kasni

Proleće i temperaturna kolebanja, a posebno jutarnji mrazevi mogu negativno da utiču na poljoprivredne useve i rane zasade. Međutim to se ne odnosi na voćne sadnice autohtonih sorti koje se uzgajaju na našem području, jer su uglavnom cvetovi još u pupoljcima i niske temperature nemaju veliki uticaj, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica Ljiljana Gvozdić, diplomirani inženjer agronomije koja se usko bavi praćenjem voćarske proizvodnje.

  • 06.04.2022
Kosovu je potrebno oko 400 hiljada tona pšenice godišnje
Rast cena osnovnih životnih proizvoda poslednjih dana naterao je građane da odlaze u prodavnice da se snabdevaju brašnom.I pored poziva Udruženja mlinova, Ministarstva finansija i Ministarstva trgovine i industrije Kosova da ne paniče jer brašna ima dovoljno, rafovi popunjeni sa paketima brašna u prodavnicama su prazni.Ali do kada će Kosovo moći da podmiri potrebe građana pšenicom?
  • 13.03.2022