Vesti
Poljoprivreda

„Neinformisanost jedan od najvećih problema poljoprivrednika“

Budžet Ministarstva poljoprivrede, ruralnog razvoja i šumarstva iznosi oko 60 miliona evra. Ministarstvo je raspisalo poziv za podršku poljoprivrednicima koji je u toku.
„Neinformisanost jedan od najvećih problema poljoprivrednika“
Dijana Živić (Foto Kim)

Ministarka poljoprivrede Dijana Živić kazala je u intervjuu RTV Kim da će deo novca iz budžeta biti namenjen za pomoć poljoprivrednicima.

„Budžet Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj iznosi 59.168.229 evra. Od toga, za program ruralnog razvoja i grantove izdvaja se 25. 527.000 evra, program za subvencije i direktno plaćanje iznosi 3.100.000, a program kapitalnih investicija 4.216.000. Ostalo je namenjeno za plate, robe i druga plaćanja“.

Konkurs za projekte

U toku je konkurs za poljoprivredne projekte koji je raspisala ova institucija, a Živićeva je naglasila da će ministarstvo finansirati do 70 posto svakog odobrenog poljoprivrednog projekta, dok će ostalih 30 posto finansirati sami poljoprivednici.

„Podrška je za kapitalna ulaganja, poboljšanje higijenskih uslova na stočarskim farmama, poboljšanje standarda voća, povrća, mesa, mleka i mlečnih proizvoda, jaja i ostalih poljoprivrednih proizvoda, povećanje površine sa voćem i povrćem na plantažama, ali i u plastenicima“, rekla je Živićeva i dodala:

„Najviše pažnje posvećujemo modernizaciji, novoj tehnici, tehnologiji, koje omugućavaju bolji i lakši rad poljoprivrednim proizvođačima, ali i za programima za navodnjavanje kako bi se prevazišao problem suše za vreme leta, a sve radi poboljšanja proizvodnje“.

Za sredstva iz programa ruralnog razvoja 2014-2020. godine mogu da konkurišu sva fizička i pravna lica, rekla je ministarka Živić. Najmanje novca je namenjeno za stočare. Zbog, kako kaže, nedovoljnog budžeta, MPŠRR može da podrži samo jednu od četiri farme koje apliciraju.

„Nažalost, nemamo dovoljno budžeta za pomoć svim farmerima, ali je velika potražnja za tim. Preko hiljadu njih se prijavilo za projekat razvoj poljoprivrede“.

Informisanje građana

Ministarka ističe da je tokom mandata posetila velik broj farmera i da je naveći problem sa kojima se suočavaju neinformisanost.

„Veliki broj farmera ima probleme sa mehanizacijom koja je zastarela, nemogućnost navodnjavanja svojih parcela, ali najveći problem je neinformisanost. Zato smo organzovali nekoliko informativnih sesija za građane, naročito u ruralnim predelima gde informacije do njih teško stižu“.

Poljoprivreda je važna grana, rast se uočava kada je pitanju prehrambena industrija pre svega u kvalitetu i bezbednosti hrane, naglasila je Živićeva.

„U ruralnim područjima se uočava rast seoskog turizama, gde se omogućava poboljšanje uslova za život, ali takođe je velika zainteresovanost mladih, a i žena“.

Polise osiguranja pokrivaju 50 odsto proizvodnje

Na pitanje "na koji način ministarstvo može da nadoknadi štetu poljoprivrednicima usled vremenskih nepogoda ili suše", ministraka je kazala:

„Kada je u pitanju poljoprivreda, vremenski faktori i biloški procesi su ti na koje poljoprivrednici ne mogu imati uticaja. Ministarstvo je obezbedilo polise osiguranja proizvoda, odnosno, 50 posto subvencionisanja prozvoda“.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja smatra da su poljoprivredni poslovi kao i svaki drugi.

„Ali, kada su u pitanju agro-biznisi postoje rizici od vremenskih nepogoda. Tu je Vlada koja mnogo više subvencioniše agro-biznise od ostalih. I ako se predano radi, može se od toga živeti“.

Izvoz poljoprivrednih proizvoda u padu

Govoreći o izvozu poljoprivrednih proizvoda, Živićeva je rekla da je on veoma mali i da nije na zadovoljavajućem nivou.

„Najveći rast poljoprivrednog izvoza zabeležen je 2017. kada je bio 35,5 posto više nego 2016. godine“, rekla je ona.

Ministarka nepoznata široj javnosti

Poljoprivednici u opštini Gračanica nisu dovoljno upoznati sa mogućnostima koje ministarsvo pruža, kao ni sa tim ko je na čelu Ministrastva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja.

„Već 40 godina se bavim poljoprivredom, obrađujem 32 hektara. Imam svojih 8, pod zakup uzimam ostala 24 hektara. Držim 6 krava, 6 bikova i oko 120 svinja i prasića. Uvek sam konkurisao za subvenicije, ali ove godine nisam, jer nikada ništa nisam dobio. Neko dobije sve, a neko ništa“, rekao nam je Milorad Stojanović iz Čaglavice i dodao da na čelu ministarstva treba da bude osoba koja poznaje poljoprivredu.

„Bavim se poljoprivredom u manjoj meri, čuo sam da ministrastvo daje subvencije na određenu površinu zemljišta koje se obrađuje, ali ne znam baš tačno koliko, ne znam ko je ministraka poljoprivrede“, rekao je Marjan Radovanović iz Gračanice.

„Do prošle godine obrađivao sam oko 30 hektara, ali sam ove godine smanjio i sada obrađujem 10 hektara zemljišta, zbog loše prodajne cene i loše zarade. Koristim subvencije koje Ministrastvo poljoprivrede pruža, za pšenicu, kukuruz, mada sa novim projektom gde ministarstvo pomaže poljoprivrednicima 70 posto nisam upoznat. Sada ne znam ko je na čelu ministrastva“, rekao je Dejan Perić iz Gračanice.

Na teritoriji opštine Gračanica trenutno je u registru Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Kosova oko 630 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava .

U novoj emisiji “Brazda” pored priloga o MPŠRR možete pogledati i priloge o porodici Denić iz Gornjeg Kusca koja uzgaja tri vrste paradajza, Veljku Radiću iz Štrpca koji gaji maline i prilog o formiranju poljoprivrednih zadruga i njihovom značaju.

Emisiju „Brazda“ zajednički proizvode Mir, Herc, Puls i Kim.

Emisiju možete pratiti svake nedelje od 11:00. Ukoliko propustite premijeru, možete pogledati reprizu ponedeljkom od 10:30 na TV Kim.Ostale vesti

Znanje i iskustvo kao pretpostavka za uzgoj pilića
Za uspešan uzgoj pilića i druge živine neophodni su adekvatan prostor, kvalitetna hrana i visok nivo higijene, kazao je Miloš Popović iz Gračanice koji se poslednje tri godine bavi živinarstvom.
  • 15.03.2020
Zemljoradnička zadruga je prošle nedelje u saradnji sa poljoprivrednim apotekama iz opštine Gračanica organizovala predavanje za poljoprivrednike iz oblasti proizvodnje pšenice i kukuruza.
  • 08.03.2020
’’Stočari se teško odlučuju da potraže stručnu pomoć’’
Na teritoriji opštine Gračanica sve je manje ljudi koji imaju više od jedne krave. U slučaju bolesti stoke, vlasnici uglavnom sami rešavaju probleme. "Kada bolest odmakne, zovu nas", kazao je za RTV Kim veterinarski tehničar Nebojša Morača.
  • 01.03.2020
’’Kvalitetan rasad je tamno zelene boje’’
Proizvodnja rasada zahteva znanje, prostor, optimalne uslove, kvalitetno seme, vreme i posvećen rad proizvođača. Radi se o izuzetno kompleksnom procesu jer od kvaliteta rasada zavisi prinos i kvalitet povrća.
  • 23.02.2020
Počinje sezona radova u voćnjaku
Dragan Kukureković iz Donje Gušterice na 40 ari uzgaja šljive. Kako napominje, zadovoljan je rodom od koga sprema rakiju, džem, slatko i kompot. On smatra da je voćarstvo unosan posao od koga se može dobro zaraditi.
  • 16.02.2020
Zvečan: Zbog pojave bruceloze kod stoke, neophodna prevencija
Opština Zvečan saopštila je danas da su pojedina grla krupne stoke u selima Lipa i Boljetin obolela od bruceloze, i da su u saradnji sa Agencijom za veterinu preduzete neophodne aktivnosti i mere u cilju sprečavanja i širenja ove zarazne bolesti.
  • 13.02.2020