Vesti
Poljoprivreda

Ministarstvo poljoprivrede prvi put subvencioniše na osnovu prinosa

Poljoprivrednici sa Kosova od srede, 8. septembra, mogu da konkurišu za subvencije u poljoprivredi u okviru programa direktnih plaćanja za 2021. godinu.
Ministarstvo poljoprivrede prvi put subvencioniše na osnovu prinosa
Ilustracija (Foto Pixabay)

Prilikom najave ovog programa, kosovski ministar poljoprivrede Faton Peci je na konferenciji za medije rekao da će ukupna podrška poljoprivrednicima ove godine iznositi preko 50 miliona evra, iako trenutno, kako je naglasio, u budžetu imaju 21 milion.

Novost programa ove godine, kako je rekao ministar Peci, je dodela subvencija na osnovu prinosa - produktivnosti i proizvodnje.

"U fazi smo u kojoj to omogućava novi oglas za subvencije. Za program direktnih plaćanja za 2021. imamo na raspolaganju 21 milion evra, dok će ukupna podrška poljoprivrednicima tokom ove fiskalne godine dostići cifru od preko 50 miliona evra. Pozivam sve poljoprivrednike da se prijave od srede, kada će novo administrativno uputstvo za 2021. stupiti na snagu", rekao je on.

Peci je na konferenciji za medije rekao da će proizvođačima pšenice biti pružena podrška od 50 odsto po hektaru i 50 odsto po prinosu, kako bi se "sprečila zloupotreba fiktivnog zemljišta".

"Postoji znatan broj inovacija u okviru novog programa i novog administrativnog uputstva. Kod useva pšenice, odlučili smo da imamo aspekt podrške 50-50 Šta ovo znači znači? Podrška od 50 odsto biće obezbeđena na osnovu površine koju poljoprivrednik poseduje, a 50 odsto na osnovu prinosa koji nudi. Ovo je, između ostalog, dobra prilika za kontrolu stvarnog zemljišta, jer je u prošlosti, na osnovu nalaza revizora i mehanizama pravosuđa i policije, bilo zaključaka da su fiktivna zemljišta subvencionisana", naveo je on.

Ministar Peci je govorio i o načinu subvencionisanja uzgajivača.

"Kategorija koja je najmanje podržavana proteklih godina je povrće, a na osnovu izveštaja o trgovinskom bilansu pokazalo se da imamo najveći uvoz povrtarskih kultura. Povećali smo podršku za povrtarske kulture", kazao je on.

Peci je takođe rekao da je Ministarstvo poljoprivrede, uprkos tome što je suočeno sa 40 miliona evra obaveza prema poljoprivrednicima "rešilo ovu prepreku", te uspelo da stvori neophodne uslove za objavljivanje novog programa.Ostale vesti

Kosovo: Proizvođači mleka traže pomoć od institucija
Udruženje proizvođača mleka zbog višestrukog povećanja cena poljoprivrednih repromaterijala i izuzetno visokih troškova proizvodnje stočne hrane, zahteva od Vlade Kosova i Ministarstva poljoprivrede da hitno primeni dodatne podsticajne mere i izvrši isplatu zaostalih, neisplaćenih subvencija poljoprivrednicima.
  • 18.01.2022
Setva pšenice na centralnom Kosovu
Iako je prethodnih godina gotovo četiri petine zemljišta na centralnom Kosovu bilo zasejano pšenicom, zbog loše otkupne cene i poskupljenja repromaterijala poljoprivrednci sve ređe seju ovu žitaricu. 
  • 26.10.2021
Produžen konkurs za poljoprivredne subvencije
Konkus za poljoprivredne subvencije produžen je do 11. oktobra 2021. godine, saopšteno je iz Odeljenja za poljoprivredu Opštine Gračanica. 
  • 05.10.2021
Кonkurs za poljoprivredne subvencije produžen do 5. oktobra

Konkurs za poljoprivredne subvencije produžen je do utorka, 5. oktobra 2021. godine, saopšteno je iz Odeljenja za poljoprivredu opštine Gračanica.

  • 28.09.2021
Otvoren konkurs za poljoprivredne subvencije
Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je otvoren konkurs za poljoprivredne subvencije za 2021. godinu.
  • 10.09.2021
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku
Žetva pšenice je na teritoriji opštine Gračanica počela pre nekoliko dana. Agronom Voja Dekić je naveo da su pojedini poljoprivrednici na velikom gubitku zbog slabijeg i kvaliteta zrna pšenice, kao i zbog prodajne cene od 18 centi. 
  • 14.07.2021