Vesti
Poljoprivreda

Ministarstvo poljoprivrede prvi put subvencioniše na osnovu prinosa

Poljoprivrednici sa Kosova od srede, 8. septembra, mogu da konkurišu za subvencije u poljoprivredi u okviru programa direktnih plaćanja za 2021. godinu.
Ministarstvo poljoprivrede prvi put subvencioniše na osnovu prinosa
Ilustracija (Foto Pixabay)

Prilikom najave ovog programa, kosovski ministar poljoprivrede Faton Peci je na konferenciji za medije rekao da će ukupna podrška poljoprivrednicima ove godine iznositi preko 50 miliona evra, iako trenutno, kako je naglasio, u budžetu imaju 21 milion.

Novost programa ove godine, kako je rekao ministar Peci, je dodela subvencija na osnovu prinosa - produktivnosti i proizvodnje.

"U fazi smo u kojoj to omogućava novi oglas za subvencije. Za program direktnih plaćanja za 2021. imamo na raspolaganju 21 milion evra, dok će ukupna podrška poljoprivrednicima tokom ove fiskalne godine dostići cifru od preko 50 miliona evra. Pozivam sve poljoprivrednike da se prijave od srede, kada će novo administrativno uputstvo za 2021. stupiti na snagu", rekao je on.

Peci je na konferenciji za medije rekao da će proizvođačima pšenice biti pružena podrška od 50 odsto po hektaru i 50 odsto po prinosu, kako bi se "sprečila zloupotreba fiktivnog zemljišta".

"Postoji znatan broj inovacija u okviru novog programa i novog administrativnog uputstva. Kod useva pšenice, odlučili smo da imamo aspekt podrške 50-50 Šta ovo znači znači? Podrška od 50 odsto biće obezbeđena na osnovu površine koju poljoprivrednik poseduje, a 50 odsto na osnovu prinosa koji nudi. Ovo je, između ostalog, dobra prilika za kontrolu stvarnog zemljišta, jer je u prošlosti, na osnovu nalaza revizora i mehanizama pravosuđa i policije, bilo zaključaka da su fiktivna zemljišta subvencionisana", naveo je on.

Ministar Peci je govorio i o načinu subvencionisanja uzgajivača.

"Kategorija koja je najmanje podržavana proteklih godina je povrće, a na osnovu izveštaja o trgovinskom bilansu pokazalo se da imamo najveći uvoz povrtarskih kultura. Povećali smo podršku za povrtarske kulture", kazao je on.

Peci je takođe rekao da je Ministarstvo poljoprivrede, uprkos tome što je suočeno sa 40 miliona evra obaveza prema poljoprivrednicima "rešilo ovu prepreku", te uspelo da stvori neophodne uslove za objavljivanje novog programa.Ostale vesti

Orahovac: Jedna od najlošijih sezona berbe grožđa koju vinogradari pamte
Orahovac je kao grad sa čitavom svojom okolinom nadaleko čuven po najlepšim vinogradima, najkvalitetnijem grožđu i najukusnijem vinu. Vinogradarstvo je nešto čime se svaki stanovnik ovog područja ponosi a orahovačko vino je nadaleko čuveno. Povoljna mediteranska klima i bogato zemljište, idealan su spoj za uzgajanje ove poljoprivredne kulture. Međutim, ovogodišnja sezona berbe grožđa bila je ispod svakog proseka i jedna je od najlošijih koju orahovački vinogradi pamte.
  • 28.09.2023
Invazivne vrste globalno koštaju stotine milijardi evra
Problem invazivnih vrsta biljaka i životinja je ozbiljno potcenjen, mada godišnje izaziva štetu od više stotina milijardi evra, upozorava Globalni savet za biodiverzitet (IPBES) u novoj međunarodnoj studiji.
  • 05.09.2023
Peci: Prinosima pšenice pokriveno 70 odsto tržišta na Kosovu
Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci naveo je da je Кosovo ove godine postavilo rekord u pogledu sadnje pšenice.
  • 09.08.2023
Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska

Proizvođači i otkupljivači malina na centralnom Kosovu, ove sezone su nezadovoljni niskom cenom i kvalitetom ovog bobičastog voća, koji je usled velikih padavina i naglih visokih temperatura znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

  • 03.08.2023
Klokot: Izvršena eutanazija svinja zaraženih afričkom kugom
"Meni su uništene tri svinje prasilje, jedan vepar i 16 komada prasića. Sve svinje su bile preko 200 kilograma, a prasići preko 30 kilograma. Šteta je ogromna, preko 3.000 evra", rekao je za Kim radio Dobri Stolić iz Klokota.
  • 01.08.2023
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku - prinos slab, cena niska
Na centralnom Kosovu u toku je žetva pšenice. Zbog čestih kiša prošlog meseca koje nisu pogodovale ovoj poljoprivrednoj kulturi i žitne rđe, prinos po hektaru je manji od očekivanog, te iznosi 3,5 do 4 tone, dok je otkupna cena 20 centi po kilogramu.
  • 17.07.2023