Vesti
Poljoprivreda

Ministarstvo poljoprivrede prvi put subvencioniše na osnovu prinosa

Poljoprivrednici sa Kosova od srede, 8. septembra, mogu da konkurišu za subvencije u poljoprivredi u okviru programa direktnih plaćanja za 2021. godinu.
Ministarstvo poljoprivrede prvi put subvencioniše na osnovu prinosa
Ilustracija (Foto Pixabay)

Prilikom najave ovog programa, kosovski ministar poljoprivrede Faton Peci je na konferenciji za medije rekao da će ukupna podrška poljoprivrednicima ove godine iznositi preko 50 miliona evra, iako trenutno, kako je naglasio, u budžetu imaju 21 milion.

Novost programa ove godine, kako je rekao ministar Peci, je dodela subvencija na osnovu prinosa - produktivnosti i proizvodnje.

"U fazi smo u kojoj to omogućava novi oglas za subvencije. Za program direktnih plaćanja za 2021. imamo na raspolaganju 21 milion evra, dok će ukupna podrška poljoprivrednicima tokom ove fiskalne godine dostići cifru od preko 50 miliona evra. Pozivam sve poljoprivrednike da se prijave od srede, kada će novo administrativno uputstvo za 2021. stupiti na snagu", rekao je on.

Peci je na konferenciji za medije rekao da će proizvođačima pšenice biti pružena podrška od 50 odsto po hektaru i 50 odsto po prinosu, kako bi se "sprečila zloupotreba fiktivnog zemljišta".

"Postoji znatan broj inovacija u okviru novog programa i novog administrativnog uputstva. Kod useva pšenice, odlučili smo da imamo aspekt podrške 50-50 Šta ovo znači znači? Podrška od 50 odsto biće obezbeđena na osnovu površine koju poljoprivrednik poseduje, a 50 odsto na osnovu prinosa koji nudi. Ovo je, između ostalog, dobra prilika za kontrolu stvarnog zemljišta, jer je u prošlosti, na osnovu nalaza revizora i mehanizama pravosuđa i policije, bilo zaključaka da su fiktivna zemljišta subvencionisana", naveo je on.

Ministar Peci je govorio i o načinu subvencionisanja uzgajivača.

"Kategorija koja je najmanje podržavana proteklih godina je povrće, a na osnovu izveštaja o trgovinskom bilansu pokazalo se da imamo najveći uvoz povrtarskih kultura. Povećali smo podršku za povrtarske kulture", kazao je on.

Peci je takođe rekao da je Ministarstvo poljoprivrede, uprkos tome što je suočeno sa 40 miliona evra obaveza prema poljoprivrednicima "rešilo ovu prepreku", te uspelo da stvori neophodne uslove za objavljivanje novog programa.Ostale vesti

Lokalni voćari na udaru globalne krize
Sve je manje srpskih porodica koje na centralnom Kosovu gaje voće i povrće na velikoj površini. Oni koji to još uvek čine, kao dva najveća problema ističu globalnu krizu i nedostatak radne snage.
  • 06.05.2022
Raspisan konkurs za poljoprivredne subvencije
Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je konkurs za poljoprivredne subvencije za 2022. godinu, saoštilo je Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica.
  • 27.04.2022
Gračanica: Setva kukuruza počela, subvencija još nema
U aprilu počinje vegetaciona sezona biljaka, a sa njom i svi radovi u polju. Setva jarih useva je najvažniji posao poljoprivrednika u ovom mesecu. Budući da je kukuruz na centralnom Kosovu najzastupljenija kultura, njemu se posvećuje najviše pažnje. U Gračanici i okolnim selima uveliko se seje, iako u lokalnoj samoupravi još uvek nije raspisan konkurs za subvencije poljoprivrednicima.
  • 12.04.2022
Proizvođaći pilećeg mesa na Kosovu bez podrške resornog ministarstva
Proizvodnja pilećeg mesa na Kosovu do sada nije podržana direktnim subvencijama od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR). Sudeći po nacrtu administrativnog uputstva koji je u javnoj raspravi, ni ove godine nije predviđena podrška ovom sektoru.
  • 11.04.2022
Gvozdić: Jutarnji mrazevi ne smetaju voću, vegetacija kasni

Proleće i temperaturna kolebanja, a posebno jutarnji mrazevi mogu negativno da utiču na poljoprivredne useve i rane zasade. Međutim to se ne odnosi na voćne sadnice autohtonih sorti koje se uzgajaju na našem području, jer su uglavnom cvetovi još u pupoljcima i niske temperature nemaju veliki uticaj, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica Ljiljana Gvozdić, diplomirani inženjer agronomije koja se usko bavi praćenjem voćarske proizvodnje.

  • 06.04.2022
Kosovu je potrebno oko 400 hiljada tona pšenice godišnje
Rast cena osnovnih životnih proizvoda poslednjih dana naterao je građane da odlaze u prodavnice da se snabdevaju brašnom.I pored poziva Udruženja mlinova, Ministarstva finansija i Ministarstva trgovine i industrije Kosova da ne paniče jer brašna ima dovoljno, rafovi popunjeni sa paketima brašna u prodavnicama su prazni.Ali do kada će Kosovo moći da podmiri potrebe građana pšenicom?
  • 13.03.2022