Vesti
Poljoprivreda

Ministarstvo poljoprivrede prvi put subvencioniše na osnovu prinosa

Poljoprivrednici sa Kosova od srede, 8. septembra, mogu da konkurišu za subvencije u poljoprivredi u okviru programa direktnih plaćanja za 2021. godinu.
Ministarstvo poljoprivrede prvi put subvencioniše na osnovu prinosa
Ilustracija (Foto Pixabay)

Prilikom najave ovog programa, kosovski ministar poljoprivrede Faton Peci je na konferenciji za medije rekao da će ukupna podrška poljoprivrednicima ove godine iznositi preko 50 miliona evra, iako trenutno, kako je naglasio, u budžetu imaju 21 milion.

Novost programa ove godine, kako je rekao ministar Peci, je dodela subvencija na osnovu prinosa - produktivnosti i proizvodnje.

"U fazi smo u kojoj to omogućava novi oglas za subvencije. Za program direktnih plaćanja za 2021. imamo na raspolaganju 21 milion evra, dok će ukupna podrška poljoprivrednicima tokom ove fiskalne godine dostići cifru od preko 50 miliona evra. Pozivam sve poljoprivrednike da se prijave od srede, kada će novo administrativno uputstvo za 2021. stupiti na snagu", rekao je on.

Peci je na konferenciji za medije rekao da će proizvođačima pšenice biti pružena podrška od 50 odsto po hektaru i 50 odsto po prinosu, kako bi se "sprečila zloupotreba fiktivnog zemljišta".

"Postoji znatan broj inovacija u okviru novog programa i novog administrativnog uputstva. Kod useva pšenice, odlučili smo da imamo aspekt podrške 50-50 Šta ovo znači znači? Podrška od 50 odsto biće obezbeđena na osnovu površine koju poljoprivrednik poseduje, a 50 odsto na osnovu prinosa koji nudi. Ovo je, između ostalog, dobra prilika za kontrolu stvarnog zemljišta, jer je u prošlosti, na osnovu nalaza revizora i mehanizama pravosuđa i policije, bilo zaključaka da su fiktivna zemljišta subvencionisana", naveo je on.

Ministar Peci je govorio i o načinu subvencionisanja uzgajivača.

"Kategorija koja je najmanje podržavana proteklih godina je povrće, a na osnovu izveštaja o trgovinskom bilansu pokazalo se da imamo najveći uvoz povrtarskih kultura. Povećali smo podršku za povrtarske kulture", kazao je on.

Peci je takođe rekao da je Ministarstvo poljoprivrede, uprkos tome što je suočeno sa 40 miliona evra obaveza prema poljoprivrednicima "rešilo ovu prepreku", te uspelo da stvori neophodne uslove za objavljivanje novog programa.Ostale vesti

Gornja Gušterica: Vetar lomi grane, voćar kida nerve
Nakon dugotrajne suše, nevreme koje je pre nekoliko dana pogodilo selo Gornju Guštericu nedaleko od Gračanice, polomilo je grane pune ploda na desetak šljiva u voćnjaku Živorada Slavića (71). Ovaj zemljoradnik koji se, pretežno sam, stara o više od 250 stabala raznog voća nezadovoljan je i zbog izostanka podrške od strane lokalne samouprave. Međutim, iz Opštine Gračanica poručuju da od njega nikakav zahtev za pomoć nisu primili.
  • 31.08.2022
Kosovski prerađivači mleka nezadovoljni podrškom institucija
Asocijacija mlekarske industrije Kosova (Udruženje prerađivača mleka) nije zadovoljna podrškom institucija ovom sektoru koji upošljava preko osam hiljada radnika. Nadležnima je, u pismu koje je potpisao predsednik ovog udruženja Gani Durmišaj, poručeno da su mlekari spremni na razgovore, ali i na izlazak na ulicu.
  • 09.08.2022
Poljoprivredna savetodavna služba iz KM  na Prvom sajmu jagodastog voća
Ovogodišnji prinosi pšenice i kukukuruza su sudeći po do sada požnjevenim površinama manji u odnosu na prošlogodišnji rod. Sušni period i visoke temperature su u kratkom vremenskom roku umanjili rod kukuruza za više od trideset odsto na zasadima, rekao je za Radio Mitrovica Sever agronom Ljiljana Gvozdić. Gvozdić se bavi voćarstvom, ali je prenela utiske sa terena gde zajedno sa svojim kolegama iz Poljoprivredne stručne službe u Kosovskoj Mitrovici svakodnevno prikuplja informacije od proizvođača i radi na primeni agrotehničkih mera.
  • 29.07.2022
Prosečni prihodi pšenice, poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom
Žetva pšenice je završena. Prihodi su prosečni, a cena malo viša u odnosu na prethodnu godinu. Neki poljoprivrednici se nadaju se da će cena pšenice porasti, pa su odlučili da je ne prodaju odmah.
  • 28.07.2022
Žetva pšenice pri kraju. Slabiji prinos ove godine
Žetva pšenice na teritoriji opštine Gračanica se privodi kraju. Agronom Voja Dekić je naveo da su pojedini poljoprivrednici na gubitku zbog slabijeg prinosa i kvaliteta pšenice.
  • 11.07.2022
Lokalni voćari na udaru globalne krize
Sve je manje srpskih porodica koje na centralnom Kosovu gaje voće i povrće na velikoj površini. Oni koji to još uvek čine, kao dva najveća problema ističu globalnu krizu i nedostatak radne snage.
  • 06.05.2022