Vesti
Poljoprivreda

Manji prinos kukuruza zbog suše

Poslednjih dana na poljima kukuruza vidljivi su poljoprivredne mašine i užurbani poljoprivrednici koji gledaju da završe poslove pre kiše. U toku je žetva ove poljoprivredne kulture.

Manji prinos kukuruza zbog suše
Žetva kukuruza (Foto Kim)

Prema podacima opštinskog Odeljenja za poljoprivredu, na teritoriji ove lokalne samoupave ove godine je zasejano 1.177 hektara kukuruza.

Zemljoradnici koje je ekipa RTV Kim zatekla na njivama kažu da nisu zadovoljni ovogodišnjim prinosom kukuruza.

Novica Kostić poljoprivrednik iz Sušice ove godine je kukuruzom zasejao hektar svog zemljišta.

“Ova godina je u odnosu na druge godine mnogo lošija zbog suše i skupe setve. Priprema zemljišta je skupa, gorivo, mazivo, đubriva. Mnogo je skuplje obraditi jedan hektar nego ranijih godina”, naveo je Kostić.

Nažalost, nepovoljni vremenski uslovi uticali su na prinos.

“Mi smo čekali kišu. Kada je trebala da pada, ona nije padala, ali imam kukuruta za svoje potrebe, nemam za prodaju ili za nesto više. U mojoj njivi ne postoje uslovi zalivanja, ali da je bilo moguće zalivati sigurno bi bili bolji prinosi”, kazao je on.

Kostić je dodao da je poljoprivreda veoma težak posao u koji je potrebno uložiti mnogo vremena i truda.

Kostićev komšija, Dragan Todorović ima dva hektara i 90 ari obradive površine, ali obrađuje nešto više od jednog hektara.

“To zadovoljava naše porodične potrebe. Od toga sam zasejao 60 ari pšenice i 60 ari kukuruza. Godina je bila katastrofalna. Recimo, njiva koja bi u prethodnim godinama trebalo da izbaci dve ili tri hiljade kila pšenice, ove godine ja sam dobio samo 500 kila. Primenio sam sve agrotehničke mere,
ali vreme je učinilo svoje tako da sam sa pšenicom nezadovoljan. Ali što se tiče kukuruza, tu sam prezadovoljan. Na površini od 50 ari ja sam dobio dve duple prikolice kukuruza”, rekao je Todorović.

Ovaj poljoprivrednik navodi da se zbog visoke cene repromaterijala obrađuje manju površinu zemljišta, pa je zbog toga smanjio i stočni fond.

“Ni prošla godina nije bila sjajna, ali u odnosu na prošlu ova godina je još gora. Do sada nisam prodavao kukuruz, ni pšenicu. Ukoliko obrađujem svu zemlju i imam tržišne viškove ja povećavam stočni fond”.

Otkupna cena pšenice ove godine je 0.32 evrocenta, što je prema rečima poljoprivrednika, u odnosu na cene repromaterijala veoma mala.

Subvencije kao uteha poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Kosova svake godine raspisuje konkurs za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje. Opština Gračanica je u dva navrata objavljivala konkurs i pozivala poljoprivrednike ovog kraja da se prijave.

Direktor Odeljenja poljoprivrede i šumarstva u Opštini Gračanica Dragiša Stojanović je za RTV Kim kazao da je preko 600 poljoprivrednika iz ove lokalne samouprave konkurisalo za pomoć u poljoprivredi.

“Naši poljoprivredni proizvođači ne seju samo kukuruz već i pšenici. To je direktna novčana pomoć koja je ove godine iznosila 329 evra po hektaru što se tiče kukuruza, dok je za pšenicu 354 evra. Ove godine je proces pri konkurisanju za subvencije uprošćen u odnosu na prethodne godine”, rekao je Stojanović.

Stojanović dodaje da je broj poljoprivrednika iz opštine Gračanica koji konkurišu za subvencije uglavnom godinama isti.

“Mala je razlika, možda nekih od tri do četiri odsto je ove godine veći broj ljudi koji su konkurisali. Uglavnom se cifra kreće od 620 do 650 poljoprivrednika koji svake godine konkurišu, tako da je to broj koji je već ustaljen”, dodao je on.

Prema njegovim rečima, ova godina i nije bila toliko loša kada je u pitanju prinos kukuruza, dok su poljoprivrednici imali velike gubitke sa pšenicom.

“Prinos kukuruza prelazi preko četiri tone, dok je prosečan prinos pšenice iznosio oko dve i po tone po hektaru. Tu su naši poljoprivrednici bili u direktnom gubitku, ali postoje subvencije kojima su na neki način ublažili taj gubitak. Cena setve po jednom hektaru je mnogo skuplja, tako da poljoprivrednici nemaju neku veliku zaradu i na taj način preko subvencija dobiju opet neku satisfakciju da i ove godine zaseju kukuruz i pšenicu”, rekao je Stojanović.

Nakon žetve kukuruza, poljoprivrednici obrađuju svoje njive i pripremaju zemljište za jesenju setvu useeva koja bi trebalo da počne narednih dana.Ostale vesti

Invazivne vrste globalno koštaju stotine milijardi evra
Problem invazivnih vrsta biljaka i životinja je ozbiljno potcenjen, mada godišnje izaziva štetu od više stotina milijardi evra, upozorava Globalni savet za biodiverzitet (IPBES) u novoj međunarodnoj studiji.
  • 05.09.2023
Peci: Prinosima pšenice pokriveno 70 odsto tržišta na Kosovu
Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci naveo je da je Кosovo ove godine postavilo rekord u pogledu sadnje pšenice.
  • 09.08.2023
Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska

Proizvođači i otkupljivači malina na centralnom Kosovu, ove sezone su nezadovoljni niskom cenom i kvalitetom ovog bobičastog voća, koji je usled velikih padavina i naglih visokih temperatura znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

  • 03.08.2023
Klokot: Izvršena eutanazija svinja zaraženih afričkom kugom
"Meni su uništene tri svinje prasilje, jedan vepar i 16 komada prasića. Sve svinje su bile preko 200 kilograma, a prasići preko 30 kilograma. Šteta je ogromna, preko 3.000 evra", rekao je za Kim radio Dobri Stolić iz Klokota.
  • 01.08.2023
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku - prinos slab, cena niska
Na centralnom Kosovu u toku je žetva pšenice. Zbog čestih kiša prošlog meseca koje nisu pogodovale ovoj poljoprivrednoj kulturi i žitne rđe, prinos po hektaru je manji od očekivanog, te iznosi 3,5 do 4 tone, dok je otkupna cena 20 centi po kilogramu.
  • 17.07.2023
Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama
Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Naučnici najavljuju da će priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju.
  • 05.05.2023