Vesti
Poljoprivreda

Manji prinos kukuruza zbog suše

Poslednjih dana na poljima kukuruza vidljivi su poljoprivredne mašine i užurbani poljoprivrednici koji gledaju da završe poslove pre kiše. U toku je žetva ove poljoprivredne kulture.

Manji prinos kukuruza zbog suše
Žetva kukuruza (Foto Kim)

Prema podacima opštinskog Odeljenja za poljoprivredu, na teritoriji ove lokalne samoupave ove godine je zasejano 1.177 hektara kukuruza.

Zemljoradnici koje je ekipa RTV Kim zatekla na njivama kažu da nisu zadovoljni ovogodišnjim prinosom kukuruza.

Novica Kostić poljoprivrednik iz Sušice ove godine je kukuruzom zasejao hektar svog zemljišta.

“Ova godina je u odnosu na druge godine mnogo lošija zbog suše i skupe setve. Priprema zemljišta je skupa, gorivo, mazivo, đubriva. Mnogo je skuplje obraditi jedan hektar nego ranijih godina”, naveo je Kostić.

Nažalost, nepovoljni vremenski uslovi uticali su na prinos.

“Mi smo čekali kišu. Kada je trebala da pada, ona nije padala, ali imam kukuruta za svoje potrebe, nemam za prodaju ili za nesto više. U mojoj njivi ne postoje uslovi zalivanja, ali da je bilo moguće zalivati sigurno bi bili bolji prinosi”, kazao je on.

Kostić je dodao da je poljoprivreda veoma težak posao u koji je potrebno uložiti mnogo vremena i truda.

Kostićev komšija, Dragan Todorović ima dva hektara i 90 ari obradive površine, ali obrađuje nešto više od jednog hektara.

“To zadovoljava naše porodične potrebe. Od toga sam zasejao 60 ari pšenice i 60 ari kukuruza. Godina je bila katastrofalna. Recimo, njiva koja bi u prethodnim godinama trebalo da izbaci dve ili tri hiljade kila pšenice, ove godine ja sam dobio samo 500 kila. Primenio sam sve agrotehničke mere,
ali vreme je učinilo svoje tako da sam sa pšenicom nezadovoljan. Ali što se tiče kukuruza, tu sam prezadovoljan. Na površini od 50 ari ja sam dobio dve duple prikolice kukuruza”, rekao je Todorović.

Ovaj poljoprivrednik navodi da se zbog visoke cene repromaterijala obrađuje manju površinu zemljišta, pa je zbog toga smanjio i stočni fond.

“Ni prošla godina nije bila sjajna, ali u odnosu na prošlu ova godina je još gora. Do sada nisam prodavao kukuruz, ni pšenicu. Ukoliko obrađujem svu zemlju i imam tržišne viškove ja povećavam stočni fond”.

Otkupna cena pšenice ove godine je 0.32 evrocenta, što je prema rečima poljoprivrednika, u odnosu na cene repromaterijala veoma mala.

Subvencije kao uteha poljoprivrednicima

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Kosova svake godine raspisuje konkurs za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje. Opština Gračanica je u dva navrata objavljivala konkurs i pozivala poljoprivrednike ovog kraja da se prijave.

Direktor Odeljenja poljoprivrede i šumarstva u Opštini Gračanica Dragiša Stojanović je za RTV Kim kazao da je preko 600 poljoprivrednika iz ove lokalne samouprave konkurisalo za pomoć u poljoprivredi.

“Naši poljoprivredni proizvođači ne seju samo kukuruz već i pšenici. To je direktna novčana pomoć koja je ove godine iznosila 329 evra po hektaru što se tiče kukuruza, dok je za pšenicu 354 evra. Ove godine je proces pri konkurisanju za subvencije uprošćen u odnosu na prethodne godine”, rekao je Stojanović.

Stojanović dodaje da je broj poljoprivrednika iz opštine Gračanica koji konkurišu za subvencije uglavnom godinama isti.

“Mala je razlika, možda nekih od tri do četiri odsto je ove godine veći broj ljudi koji su konkurisali. Uglavnom se cifra kreće od 620 do 650 poljoprivrednika koji svake godine konkurišu, tako da je to broj koji je već ustaljen”, dodao je on.

Prema njegovim rečima, ova godina i nije bila toliko loša kada je u pitanju prinos kukuruza, dok su poljoprivrednici imali velike gubitke sa pšenicom.

“Prinos kukuruza prelazi preko četiri tone, dok je prosečan prinos pšenice iznosio oko dve i po tone po hektaru. Tu su naši poljoprivrednici bili u direktnom gubitku, ali postoje subvencije kojima su na neki način ublažili taj gubitak. Cena setve po jednom hektaru je mnogo skuplja, tako da poljoprivrednici nemaju neku veliku zaradu i na taj način preko subvencija dobiju opet neku satisfakciju da i ove godine zaseju kukuruz i pšenicu”, rekao je Stojanović.

Nakon žetve kukuruza, poljoprivrednici obrađuju svoje njive i pripremaju zemljište za jesenju setvu useeva koja bi trebalo da počne narednih dana.Ostale vesti

Poljoprivrednici se žale na poskupljenje sirovina i inflaciju

Inflacija na svetskom nivou dovela je do poskupljenja naftnih derivata, hrane za životinje i drugih dobara koji su potrebni za poljoprivrednu proizvodnju. Ovogodišnji prinosi su manji za 30 odsto, pa zbog toga imamo porast cena hrane, kažu sagovornici Radio Goraždevca, TV Prizreni, radija Astra i radija Peja.

  • 12.11.2022
Gornja Gušterica: Vetar lomi grane, voćar kida nerve
Nakon dugotrajne suše, nevreme koje je pre nekoliko dana pogodilo selo Gornju Guštericu nedaleko od Gračanice, polomilo je grane pune ploda na desetak šljiva u voćnjaku Živorada Slavića (71). Ovaj zemljoradnik koji se, pretežno sam, stara o više od 250 stabala raznog voća nezadovoljan je i zbog izostanka podrške od strane lokalne samouprave. Međutim, iz Opštine Gračanica poručuju da od njega nikakav zahtev za pomoć nisu primili.
  • 31.08.2022
Kosovski prerađivači mleka nezadovoljni podrškom institucija
Asocijacija mlekarske industrije Kosova (Udruženje prerađivača mleka) nije zadovoljna podrškom institucija ovom sektoru koji upošljava preko osam hiljada radnika. Nadležnima je, u pismu koje je potpisao predsednik ovog udruženja Gani Durmišaj, poručeno da su mlekari spremni na razgovore, ali i na izlazak na ulicu.
  • 09.08.2022
Poljoprivredna savetodavna služba iz KM  na Prvom sajmu jagodastog voća
Ovogodišnji prinosi pšenice i kukukuruza su sudeći po do sada požnjevenim površinama manji u odnosu na prošlogodišnji rod. Sušni period i visoke temperature su u kratkom vremenskom roku umanjili rod kukuruza za više od trideset odsto na zasadima, rekao je za Radio Mitrovica Sever agronom Ljiljana Gvozdić. Gvozdić se bavi voćarstvom, ali je prenela utiske sa terena gde zajedno sa svojim kolegama iz Poljoprivredne stručne službe u Kosovskoj Mitrovici svakodnevno prikuplja informacije od proizvođača i radi na primeni agrotehničkih mera.
  • 29.07.2022
Prosečni prihodi pšenice, poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom
Žetva pšenice je završena. Prihodi su prosečni, a cena malo viša u odnosu na prethodnu godinu. Neki poljoprivrednici se nadaju se da će cena pšenice porasti, pa su odlučili da je ne prodaju odmah.
  • 28.07.2022
Žetva pšenice pri kraju. Slabiji prinos ove godine
Žetva pšenice na teritoriji opštine Gračanica se privodi kraju. Agronom Voja Dekić je naveo da su pojedini poljoprivrednici na gubitku zbog slabijeg prinosa i kvaliteta pšenice.
  • 11.07.2022