Vesti
Poljoprivreda

Kraj pčelarske sezone, prinos meda osetno manji

Iako je na početku godine delovalo da sve protiče u najboljem redu i da će biti više meda nego prethodne sezone, pčelari na centralnom Kosovu su nezadovoljni ovogodišnjim prinosom meda od svega dva kilograma po jednom pčelinjem društvu.
Kraj pčelarske sezone, prinos meda osetno manji
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Kako je za RTV Kim kazao direktor udruženja “Nukleus” Mladen Đokić, “iako je prinos manji, kvalitet meda je ostao na zadovaljavajućem nivou”.

Problem sa kojim se pčelari susreću je slaba pčelinja paša, ali tu nije kraj njihovim mukama.

“Mi se trudimo da iz godine u godinu povećamo i poboljšamo tu pčelinju pašu. Prošle godine smo u jesen zasadili 400 sadnica paulovnije, planiramo ove godine da zasadimo preko 500 sadnica lipe i divljeg kestena. Pored sadnica, suočavamo se i sa drugim problemima kao što je nemogućnost nabavke kvalitetnog voska, repromaterijala, kao i lekova za tretiranje pčela od raznih bolesti. Pre mesec i po dana uspeli smo napokon da kompletiramo mašinu za sterilizaciju i proizvodnju voskova. Mašinu smo instalirali na Poljoprivrednom fakultetu u Lapljem Selu, a razlog zašto mašina još nije u funkciji je restrikcija vode”, kazao je Đokić.

Pčelar i član Udruženja “Nukleus” Siniša Đorđević ističe da za razliku od prošle godine, kada je prinos meda po pčelinjem društvu bio oko deset kilograma, ove godine on iznosi svega do dva kilograma.

“Količina meda ove godine je od kilogram i po do dva po društvu što je izuzetno malo. Uspeo sam da izvrcam oko 60 kilograma meda, čisto za svoje potrebe i najužu robinu. Loših vremenski uslovi su uticali na to da (voće, livade, cveće) slabo medi. Mnogo je bilo kišnih dana, niske temperature, sve se to odrazilo na prinos”, rekao je Đorđević.

Da je prinos meda neočekivano mali, iako je godina na početku bila obećavajuća, slaže se i pčelar iz Lapljeg Sela Bojan Rajković koji se pčelarstvom bavi 20 godina.

“Pčele su iz zime uglavnom izasle dobre i zdrave, bile su u dobrom brojčanom stanju, jake. Problem je nastao početkom proleća, tokom cvetanja voća, kada su pčele počele sa naglim razvojem legla i njegovim proširenjem. Upotreba pesticida i herbicida je takođe uticala na količinu meda”, naveo je Rajković, i dodao da ne gubi nadu, da će učiniti sve da pčele prezime narednu zimu.

Iako ove godine nema kvantiteta, pčelari kažu da kvaliteta ne manjka.

“Kvalitet meda je i dalje dobar, iz razloga što su naši pčelinjaci stacionirani. Naš med je bez imalo vode. Obično, da mi med bio dobar, potrebno je da sadrži od 16 do 21 odsto vode. Prošle godine, kada smo radili analize u Tuzli, procenat vode je bio svega 16.5 odsto. To je idealno. Takav med, pakovan u tegle, može da traje i hiljadu godina. Nema bojazni od buđanja ili kvarenja”, objasnio je Đokić.

Pčelari nakon vrcanja meda, rade na prihrani pčela za zimsku sezonu.

“Nakon vrcanja meda, pčele se pripremaju za zimu. Tretirane su protiv krpelja i varoe. Što je do nas, mi smo odradili, kao da su pčele dale po 50 kilograma meda, a ne po kilogram ili dva. Za par dana završava se pčelarska godina, koja traje do 15. septembra”, rekao je Đorđević.

Kilogram meda se u Gračanici i okolini trenutno može nabaviti za oko deset evra.

 



Ostale vesti

Poljoprivrednici se žale na poskupljenje sirovina i inflaciju

Inflacija na svetskom nivou dovela je do poskupljenja naftnih derivata, hrane za životinje i drugih dobara koji su potrebni za poljoprivrednu proizvodnju. Ovogodišnji prinosi su manji za 30 odsto, pa zbog toga imamo porast cena hrane, kažu sagovornici Radio Goraždevca, TV Prizreni, radija Astra i radija Peja.

  • 12.11.2022
Manji prinos kukuruza zbog suše

Poslednjih dana na poljima kukuruza vidljivi su poljoprivredne mašine i užurbani poljoprivrednici koji gledaju da završe poslove pre kiše. U toku je žetva ove poljoprivredne kulture.

  • 05.10.2022
Gornja Gušterica: Vetar lomi grane, voćar kida nerve
Nakon dugotrajne suše, nevreme koje je pre nekoliko dana pogodilo selo Gornju Guštericu nedaleko od Gračanice, polomilo je grane pune ploda na desetak šljiva u voćnjaku Živorada Slavića (71). Ovaj zemljoradnik koji se, pretežno sam, stara o više od 250 stabala raznog voća nezadovoljan je i zbog izostanka podrške od strane lokalne samouprave. Međutim, iz Opštine Gračanica poručuju da od njega nikakav zahtev za pomoć nisu primili.
  • 31.08.2022
Kosovski prerađivači mleka nezadovoljni podrškom institucija
Asocijacija mlekarske industrije Kosova (Udruženje prerađivača mleka) nije zadovoljna podrškom institucija ovom sektoru koji upošljava preko osam hiljada radnika. Nadležnima je, u pismu koje je potpisao predsednik ovog udruženja Gani Durmišaj, poručeno da su mlekari spremni na razgovore, ali i na izlazak na ulicu.
  • 09.08.2022
Poljoprivredna savetodavna služba iz KM  na Prvom sajmu jagodastog voća
Ovogodišnji prinosi pšenice i kukukuruza su sudeći po do sada požnjevenim površinama manji u odnosu na prošlogodišnji rod. Sušni period i visoke temperature su u kratkom vremenskom roku umanjili rod kukuruza za više od trideset odsto na zasadima, rekao je za Radio Mitrovica Sever agronom Ljiljana Gvozdić. Gvozdić se bavi voćarstvom, ali je prenela utiske sa terena gde zajedno sa svojim kolegama iz Poljoprivredne stručne službe u Kosovskoj Mitrovici svakodnevno prikuplja informacije od proizvođača i radi na primeni agrotehničkih mera.
  • 29.07.2022
Prosečni prihodi pšenice, poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom
Žetva pšenice je završena. Prihodi su prosečni, a cena malo viša u odnosu na prethodnu godinu. Neki poljoprivrednici se nadaju se da će cena pšenice porasti, pa su odlučili da je ne prodaju odmah.
  • 28.07.2022