Vesti
Poljoprivreda

Kraj pčelarske sezone, prinos meda osetno manji

Iako je na početku godine delovalo da sve protiče u najboljem redu i da će biti više meda nego prethodne sezone, pčelari na centralnom Kosovu su nezadovoljni ovogodišnjim prinosom meda od svega dva kilograma po jednom pčelinjem društvu.
Kraj pčelarske sezone, prinos meda osetno manji
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Kako je za RTV Kim kazao direktor udruženja “Nukleus” Mladen Đokić, “iako je prinos manji, kvalitet meda je ostao na zadovaljavajućem nivou”.

Problem sa kojim se pčelari susreću je slaba pčelinja paša, ali tu nije kraj njihovim mukama.

“Mi se trudimo da iz godine u godinu povećamo i poboljšamo tu pčelinju pašu. Prošle godine smo u jesen zasadili 400 sadnica paulovnije, planiramo ove godine da zasadimo preko 500 sadnica lipe i divljeg kestena. Pored sadnica, suočavamo se i sa drugim problemima kao što je nemogućnost nabavke kvalitetnog voska, repromaterijala, kao i lekova za tretiranje pčela od raznih bolesti. Pre mesec i po dana uspeli smo napokon da kompletiramo mašinu za sterilizaciju i proizvodnju voskova. Mašinu smo instalirali na Poljoprivrednom fakultetu u Lapljem Selu, a razlog zašto mašina još nije u funkciji je restrikcija vode”, kazao je Đokić.

Pčelar i član Udruženja “Nukleus” Siniša Đorđević ističe da za razliku od prošle godine, kada je prinos meda po pčelinjem društvu bio oko deset kilograma, ove godine on iznosi svega do dva kilograma.

“Količina meda ove godine je od kilogram i po do dva po društvu što je izuzetno malo. Uspeo sam da izvrcam oko 60 kilograma meda, čisto za svoje potrebe i najužu robinu. Loših vremenski uslovi su uticali na to da (voće, livade, cveće) slabo medi. Mnogo je bilo kišnih dana, niske temperature, sve se to odrazilo na prinos”, rekao je Đorđević.

Da je prinos meda neočekivano mali, iako je godina na početku bila obećavajuća, slaže se i pčelar iz Lapljeg Sela Bojan Rajković koji se pčelarstvom bavi 20 godina.

“Pčele su iz zime uglavnom izasle dobre i zdrave, bile su u dobrom brojčanom stanju, jake. Problem je nastao početkom proleća, tokom cvetanja voća, kada su pčele počele sa naglim razvojem legla i njegovim proširenjem. Upotreba pesticida i herbicida je takođe uticala na količinu meda”, naveo je Rajković, i dodao da ne gubi nadu, da će učiniti sve da pčele prezime narednu zimu.

Iako ove godine nema kvantiteta, pčelari kažu da kvaliteta ne manjka.

“Kvalitet meda je i dalje dobar, iz razloga što su naši pčelinjaci stacionirani. Naš med je bez imalo vode. Obično, da mi med bio dobar, potrebno je da sadrži od 16 do 21 odsto vode. Prošle godine, kada smo radili analize u Tuzli, procenat vode je bio svega 16.5 odsto. To je idealno. Takav med, pakovan u tegle, može da traje i hiljadu godina. Nema bojazni od buđanja ili kvarenja”, objasnio je Đokić.

Pčelari nakon vrcanja meda, rade na prihrani pčela za zimsku sezonu.

“Nakon vrcanja meda, pčele se pripremaju za zimu. Tretirane su protiv krpelja i varoe. Što je do nas, mi smo odradili, kao da su pčele dale po 50 kilograma meda, a ne po kilogram ili dva. Za par dana završava se pčelarska godina, koja traje do 15. septembra”, rekao je Đorđević.

Kilogram meda se u Gračanici i okolini trenutno može nabaviti za oko deset evra.

 Ostale vesti

Idealno vreme za prihranu i završetak orezivanja voća
Zimsko tretiranje voća trebalo je da bude urađeno u jesen, ali ko to nije završio tada, ima priliku u rano proleće koje je idealno vreme za rezidbu i prskanje, poručuje agronom Voja Dekić.
  • 01.03.2021
Hoti: Udvostručene subvencije poljoprivrednicima
Premijer Kosova u tehničkom mandatu Avdulah Hoti saopštio je da su u okviru Programa za ekonomski oporavak udvostručene subvencije poljoprivrednicima.
  • 09.02.2021
Usevi pretrpeli štetu usled poplava
Nedavne poplave na teritoriji centralonog Kosova napravile veliku štetu, ne samo u domaćinstvima, već i poljoprivrednim usevima. Zemljoradnici ističu da je najveću štetu pretprela pšenica. Direktor Odeljenja šumarstva i poljoprivrede u Opštini Gračanica Dragiša Stojanović je za RTV Kim kazao je da formirana Komisija za procenu štete.
  • 21.01.2021
Na Kosovu 704 nova slučaja
Na Kosovu je u poslednja 24 sata preminulo devet lica, pa ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 948. Inficirane su još 704 osobe.
  • 25.11.2020
Vremenski uslovi doprineli da jednorodna malina rodi dva puta
Neuobičajeno toplo vreme za ovaj period godine prija voću, ali neophodno je zahvaliti mu na plodovima koje nam je podarilo i uzvratiti mu negom, tvrdi agronom Voja Dekić. Vremenski prilike doprinele su i da jednorodna malina, kao što je Vilamet, rodi po drugi put, a to nije dobro, kazao je malinar Marko Todorović.
  • 17.11.2020
Rekordni prinosi kukuruza, ratari zadovoljni
Na centralnom Kosovu se privodi kraju berba kukuruza. Zemljoradnici sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala ističu da su ovogodišnjim prinosom kukuruza zadovoljni, te da će konačno nešto i zaraditi. Rad na njivama počinje u jutarnjim satima, a kombajneri svoje usluge naplaćuju 100 evra po hektaru.
  • 22.10.2020