Vesti
Poljoprivreda

Kosovu je potrebno oko 400 hiljada tona pšenice godišnje

Rast cena osnovnih životnih proizvoda poslednjih dana naterao je građane da odlaze u prodavnice da se snabdevaju brašnom.I pored poziva Udruženja mlinova, Ministarstva finansija i Ministarstva trgovine i industrije Kosova da ne paniče jer brašna ima dovoljno, rafovi popunjeni sa paketima brašna u prodavnicama su prazni.Ali do kada će Kosovo moći da podmiri potrebe građana pšenicom?
Kosovu je potrebno oko 400 hiljada tona pšenice godišnje
Žetva pšenice (Foto Kim)

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, navodi se da je Kosovo sa količinom pšenice proizvedene u 2021. godini uspelo da podmiri potrebe pšenice za 67 odsto. Na Kosovu se oko 200 kilograma potroši po stanovniku za godinu dana, tako da je za godišnju potrošnju potrebno oko 400 hiljada tona pšenice.

„Na osnovu izveštaja o žetvi iz 2021. godine, s obzirom na ukupnu površinu sa usevima pšenice od 72.272,75 hektara, koja je požnjevena tokom te godine i prosečnim prinosom od 3.804 kg/ha, Kosovo je za 2021. proizvelo oko 274.922,70 tona pšenice", kaže se u odgovoru Ministarstvapoljoprivrede za Kallxo.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova, najveći procenat zadovoljavanja potreba građana za pšenicom bio je 2016. godine kada je podmireno oko 89.2 odsto potreba ili je proizvedeno oko 358 hiljada tona pšenice.

U međuvremenu, 2019. godinu karakteriše najmanji procenat, oko 56,5%, kada su proizveli oko 226 hiljada tona pšenice. MPŠRR takođe saopštava da je na celoj teritoriji Kosova korišćena površina poljoprivrednog zemljišta oko 420 hiljada hektara.

Ipak, 2019. godinu karakteriše najmanji procenat, oko 56.5 odsto, kada su proizveli oko 226 hiljada tona pšenice. Na celoj teritoriji Kosova je korišćena površina poljoprivrednog zemljišta oko 420 hiljada hektara.

"Takođe treba napomenuti da se interesovanje poljoprivrednika za obradu zemlje može kontinuirano povećavati, s obzirom na povećanje finansijske podrške MPŠRR-a i nedavne mere preduzete za poljoprivredni sektor“, navode iz ministarstva.

Prema zvaničnim podacima Carine Kosova, Kosovo je iz Srbije uvezlo najviše žitarica u 2021. godini. Uvezeno je ukupno 125 miliona 507 hiljada kilograma žitarica u vrednosti od 28 miliona 983 hiljade evra.

S druge strane, zbog rata u Ukrajini i stalnog rasta cena, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da obustavi izvoz pšenice, brašna, kukuruza i ulja od 10. marta 2022. godine.Ostale vesti

Lokalni voćari na udaru globalne krize
Sve je manje srpskih porodica koje na centralnom Kosovu gaje voće i povrće na velikoj površini. Oni koji to još uvek čine, kao dva najveća problema ističu globalnu krizu i nedostatak radne snage.
  • 06.05.2022
Raspisan konkurs za poljoprivredne subvencije
Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je konkurs za poljoprivredne subvencije za 2022. godinu, saoštilo je Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica.
  • 27.04.2022
Gračanica: Setva kukuruza počela, subvencija još nema
U aprilu počinje vegetaciona sezona biljaka, a sa njom i svi radovi u polju. Setva jarih useva je najvažniji posao poljoprivrednika u ovom mesecu. Budući da je kukuruz na centralnom Kosovu najzastupljenija kultura, njemu se posvećuje najviše pažnje. U Gračanici i okolnim selima uveliko se seje, iako u lokalnoj samoupravi još uvek nije raspisan konkurs za subvencije poljoprivrednicima.
  • 12.04.2022
Proizvođaći pilećeg mesa na Kosovu bez podrške resornog ministarstva
Proizvodnja pilećeg mesa na Kosovu do sada nije podržana direktnim subvencijama od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR). Sudeći po nacrtu administrativnog uputstva koji je u javnoj raspravi, ni ove godine nije predviđena podrška ovom sektoru.
  • 11.04.2022
Gvozdić: Jutarnji mrazevi ne smetaju voću, vegetacija kasni

Proleće i temperaturna kolebanja, a posebno jutarnji mrazevi mogu negativno da utiču na poljoprivredne useve i rane zasade. Međutim to se ne odnosi na voćne sadnice autohtonih sorti koje se uzgajaju na našem području, jer su uglavnom cvetovi još u pupoljcima i niske temperature nemaju veliki uticaj, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica Ljiljana Gvozdić, diplomirani inženjer agronomije koja se usko bavi praćenjem voćarske proizvodnje.

  • 06.04.2022
Niske cene mleka. Mogu li najavljene subvencije pomoći stočarima?
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova raspisalo je konkurs za subvencionisanje proizvodnje mleka. Pomoć će se dodeljivati po litru mleka isporučenog licenciranim mlekarama ili punktovima za prikupljanje. Malobrojni proizvođači koji ispunjavaju uslove za učešće na konkursu nisu zadovoljni otkupnim cenama.
  • 27.01.2022