Vesti
Poljoprivreda

Kosovu je potrebno oko 400 hiljada tona pšenice godišnje

Rast cena osnovnih životnih proizvoda poslednjih dana naterao je građane da odlaze u prodavnice da se snabdevaju brašnom.I pored poziva Udruženja mlinova, Ministarstva finansija i Ministarstva trgovine i industrije Kosova da ne paniče jer brašna ima dovoljno, rafovi popunjeni sa paketima brašna u prodavnicama su prazni.Ali do kada će Kosovo moći da podmiri potrebe građana pšenicom?
Kosovu je potrebno oko 400 hiljada tona pšenice godišnje
Žetva pšenice (Foto Kim)

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, navodi se da je Kosovo sa količinom pšenice proizvedene u 2021. godini uspelo da podmiri potrebe pšenice za 67 odsto. Na Kosovu se oko 200 kilograma potroši po stanovniku za godinu dana, tako da je za godišnju potrošnju potrebno oko 400 hiljada tona pšenice.

„Na osnovu izveštaja o žetvi iz 2021. godine, s obzirom na ukupnu površinu sa usevima pšenice od 72.272,75 hektara, koja je požnjevena tokom te godine i prosečnim prinosom od 3.804 kg/ha, Kosovo je za 2021. proizvelo oko 274.922,70 tona pšenice", kaže se u odgovoru Ministarstvapoljoprivrede za Kallxo.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova, najveći procenat zadovoljavanja potreba građana za pšenicom bio je 2016. godine kada je podmireno oko 89.2 odsto potreba ili je proizvedeno oko 358 hiljada tona pšenice.

U međuvremenu, 2019. godinu karakteriše najmanji procenat, oko 56,5%, kada su proizveli oko 226 hiljada tona pšenice. MPŠRR takođe saopštava da je na celoj teritoriji Kosova korišćena površina poljoprivrednog zemljišta oko 420 hiljada hektara.

Ipak, 2019. godinu karakteriše najmanji procenat, oko 56.5 odsto, kada su proizveli oko 226 hiljada tona pšenice. Na celoj teritoriji Kosova je korišćena površina poljoprivrednog zemljišta oko 420 hiljada hektara.

"Takođe treba napomenuti da se interesovanje poljoprivrednika za obradu zemlje može kontinuirano povećavati, s obzirom na povećanje finansijske podrške MPŠRR-a i nedavne mere preduzete za poljoprivredni sektor“, navode iz ministarstva.

Prema zvaničnim podacima Carine Kosova, Kosovo je iz Srbije uvezlo najviše žitarica u 2021. godini. Uvezeno je ukupno 125 miliona 507 hiljada kilograma žitarica u vrednosti od 28 miliona 983 hiljade evra.

S druge strane, zbog rata u Ukrajini i stalnog rasta cena, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da obustavi izvoz pšenice, brašna, kukuruza i ulja od 10. marta 2022. godine.Ostale vesti

Orahovac: Jedna od najlošijih sezona berbe grožđa koju vinogradari pamte
Orahovac je kao grad sa čitavom svojom okolinom nadaleko čuven po najlepšim vinogradima, najkvalitetnijem grožđu i najukusnijem vinu. Vinogradarstvo je nešto čime se svaki stanovnik ovog područja ponosi a orahovačko vino je nadaleko čuveno. Povoljna mediteranska klima i bogato zemljište, idealan su spoj za uzgajanje ove poljoprivredne kulture. Međutim, ovogodišnja sezona berbe grožđa bila je ispod svakog proseka i jedna je od najlošijih koju orahovački vinogradi pamte.
  • 28.09.2023
Invazivne vrste globalno koštaju stotine milijardi evra
Problem invazivnih vrsta biljaka i životinja je ozbiljno potcenjen, mada godišnje izaziva štetu od više stotina milijardi evra, upozorava Globalni savet za biodiverzitet (IPBES) u novoj međunarodnoj studiji.
  • 05.09.2023
Peci: Prinosima pšenice pokriveno 70 odsto tržišta na Kosovu
Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci naveo je da je Кosovo ove godine postavilo rekord u pogledu sadnje pšenice.
  • 09.08.2023
Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska

Proizvođači i otkupljivači malina na centralnom Kosovu, ove sezone su nezadovoljni niskom cenom i kvalitetom ovog bobičastog voća, koji je usled velikih padavina i naglih visokih temperatura znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

  • 03.08.2023
Klokot: Izvršena eutanazija svinja zaraženih afričkom kugom
"Meni su uništene tri svinje prasilje, jedan vepar i 16 komada prasića. Sve svinje su bile preko 200 kilograma, a prasići preko 30 kilograma. Šteta je ogromna, preko 3.000 evra", rekao je za Kim radio Dobri Stolić iz Klokota.
  • 01.08.2023
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku - prinos slab, cena niska
Na centralnom Kosovu u toku je žetva pšenice. Zbog čestih kiša prošlog meseca koje nisu pogodovale ovoj poljoprivrednoj kulturi i žitne rđe, prinos po hektaru je manji od očekivanog, te iznosi 3,5 do 4 tone, dok je otkupna cena 20 centi po kilogramu.
  • 17.07.2023