Vesti
Poljoprivreda

Kosovski prerađivači mleka nezadovoljni podrškom institucija

Asocijacija mlekarske industrije Kosova (Udruženje prerađivača mleka) nije zadovoljna podrškom institucija ovom sektoru koji upošljava preko osam hiljada radnika. Nadležnima je, u pismu koje je potpisao predsednik ovog udruženja Gani Durmišaj, poručeno da su mlekari spremni na razgovore, ali i na izlazak na ulicu.
Kosovski prerađivači mleka nezadovoljni podrškom institucija
Ilustracija (Foto Pixabay)

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR) Kosova je čitavom sektoru prerade mleka namenilo 500.000 evra grantova, što prerađivači smatraju - žalosnim.

"Institucionalna podrška u razvoju ovog značajnog sektora koji zapošljava više od 8.000 radnika nije na nivou koji nam treba, iako smo bili aktivni u radnim grupama gde smo iznosili predloge pristigle direktno od preduzeća za preradu mleka. Međutim, prilikom poslednjeg poziva za dodelu bespovratnih sredstava naši zahtevi nisu uzeti u obzir", poručili su iz Asocijacije mlekarske industrije.

Oni smatraju da Vlada Kosova mora prioritetno "zaštititi ovaj strateški sektor" koji hrani stanovništvo mlečnim proizvodima i istovremeno pomaže porodičnu privredu (mlekare).

"Ako ubuduće ne naiđemo na razumevanje za naše legitimne zahteve, koristićemo sve legalne načine, a po potrebi i druge mehanizme, kao što je izlazak na ulicu", navedeno je u pismu kosovskom premijeru Kurtiju i ministru poljoprivrede Fatonu Peciju.

Iz Asocijacije mlekarske industrije Kosova je saopšteno da u najkraćem mogućem roku očekuju sastanak sa nadležnima na kome bi i lično izneli svoje zamerke "na podršku ovog sektora grantovima i drugim mehanizmima Vlade Kosova".

Asocijacija mlekarske industrije Kosova predstavlja većinu prerađivača mleka od preko 95 odsto njih sa cele teritorije Kosova.Ostale vesti

Invazivne vrste globalno koštaju stotine milijardi evra
Problem invazivnih vrsta biljaka i životinja je ozbiljno potcenjen, mada godišnje izaziva štetu od više stotina milijardi evra, upozorava Globalni savet za biodiverzitet (IPBES) u novoj međunarodnoj studiji.
  • 05.09.2023
Peci: Prinosima pšenice pokriveno 70 odsto tržišta na Kosovu
Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci naveo je da je Кosovo ove godine postavilo rekord u pogledu sadnje pšenice.
  • 09.08.2023
Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska

Proizvođači i otkupljivači malina na centralnom Kosovu, ove sezone su nezadovoljni niskom cenom i kvalitetom ovog bobičastog voća, koji je usled velikih padavina i naglih visokih temperatura znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

  • 03.08.2023
Klokot: Izvršena eutanazija svinja zaraženih afričkom kugom
"Meni su uništene tri svinje prasilje, jedan vepar i 16 komada prasića. Sve svinje su bile preko 200 kilograma, a prasići preko 30 kilograma. Šteta je ogromna, preko 3.000 evra", rekao je za Kim radio Dobri Stolić iz Klokota.
  • 01.08.2023
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku - prinos slab, cena niska
Na centralnom Kosovu u toku je žetva pšenice. Zbog čestih kiša prošlog meseca koje nisu pogodovale ovoj poljoprivrednoj kulturi i žitne rđe, prinos po hektaru je manji od očekivanog, te iznosi 3,5 do 4 tone, dok je otkupna cena 20 centi po kilogramu.
  • 17.07.2023
Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama
Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Naučnici najavljuju da će priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju.
  • 05.05.2023