Vesti
Poljoprivreda

Kosovski prerađivači mleka nezadovoljni podrškom institucija

Asocijacija mlekarske industrije Kosova (Udruženje prerađivača mleka) nije zadovoljna podrškom institucija ovom sektoru koji upošljava preko osam hiljada radnika. Nadležnima je, u pismu koje je potpisao predsednik ovog udruženja Gani Durmišaj, poručeno da su mlekari spremni na razgovore, ali i na izlazak na ulicu.
Kosovski prerađivači mleka nezadovoljni podrškom institucija
Ilustracija (Foto Pixabay)

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR) Kosova je čitavom sektoru prerade mleka namenilo 500.000 evra grantova, što prerađivači smatraju - žalosnim.

"Institucionalna podrška u razvoju ovog značajnog sektora koji zapošljava više od 8.000 radnika nije na nivou koji nam treba, iako smo bili aktivni u radnim grupama gde smo iznosili predloge pristigle direktno od preduzeća za preradu mleka. Međutim, prilikom poslednjeg poziva za dodelu bespovratnih sredstava naši zahtevi nisu uzeti u obzir", poručili su iz Asocijacije mlekarske industrije.

Oni smatraju da Vlada Kosova mora prioritetno "zaštititi ovaj strateški sektor" koji hrani stanovništvo mlečnim proizvodima i istovremeno pomaže porodičnu privredu (mlekare).

"Ako ubuduće ne naiđemo na razumevanje za naše legitimne zahteve, koristićemo sve legalne načine, a po potrebi i druge mehanizme, kao što je izlazak na ulicu", navedeno je u pismu kosovskom premijeru Kurtiju i ministru poljoprivrede Fatonu Peciju.

Iz Asocijacije mlekarske industrije Kosova je saopšteno da u najkraćem mogućem roku očekuju sastanak sa nadležnima na kome bi i lično izneli svoje zamerke "na podršku ovog sektora grantovima i drugim mehanizmima Vlade Kosova".

Asocijacija mlekarske industrije Kosova predstavlja većinu prerađivača mleka od preko 95 odsto njih sa cele teritorije Kosova.Ostale vesti

Poljoprivrednici se žale na poskupljenje sirovina i inflaciju

Inflacija na svetskom nivou dovela je do poskupljenja naftnih derivata, hrane za životinje i drugih dobara koji su potrebni za poljoprivrednu proizvodnju. Ovogodišnji prinosi su manji za 30 odsto, pa zbog toga imamo porast cena hrane, kažu sagovornici Radio Goraždevca, TV Prizreni, radija Astra i radija Peja.

  • 12.11.2022
Manji prinos kukuruza zbog suše

Poslednjih dana na poljima kukuruza vidljivi su poljoprivredne mašine i užurbani poljoprivrednici koji gledaju da završe poslove pre kiše. U toku je žetva ove poljoprivredne kulture.

  • 05.10.2022
Gornja Gušterica: Vetar lomi grane, voćar kida nerve
Nakon dugotrajne suše, nevreme koje je pre nekoliko dana pogodilo selo Gornju Guštericu nedaleko od Gračanice, polomilo je grane pune ploda na desetak šljiva u voćnjaku Živorada Slavića (71). Ovaj zemljoradnik koji se, pretežno sam, stara o više od 250 stabala raznog voća nezadovoljan je i zbog izostanka podrške od strane lokalne samouprave. Međutim, iz Opštine Gračanica poručuju da od njega nikakav zahtev za pomoć nisu primili.
  • 31.08.2022
Poljoprivredna savetodavna služba iz KM  na Prvom sajmu jagodastog voća
Ovogodišnji prinosi pšenice i kukukuruza su sudeći po do sada požnjevenim površinama manji u odnosu na prošlogodišnji rod. Sušni period i visoke temperature su u kratkom vremenskom roku umanjili rod kukuruza za više od trideset odsto na zasadima, rekao je za Radio Mitrovica Sever agronom Ljiljana Gvozdić. Gvozdić se bavi voćarstvom, ali je prenela utiske sa terena gde zajedno sa svojim kolegama iz Poljoprivredne stručne službe u Kosovskoj Mitrovici svakodnevno prikuplja informacije od proizvođača i radi na primeni agrotehničkih mera.
  • 29.07.2022
Prosečni prihodi pšenice, poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom
Žetva pšenice je završena. Prihodi su prosečni, a cena malo viša u odnosu na prethodnu godinu. Neki poljoprivrednici se nadaju se da će cena pšenice porasti, pa su odlučili da je ne prodaju odmah.
  • 28.07.2022
Žetva pšenice pri kraju. Slabiji prinos ove godine
Žetva pšenice na teritoriji opštine Gračanica se privodi kraju. Agronom Voja Dekić je naveo da su pojedini poljoprivrednici na gubitku zbog slabijeg prinosa i kvaliteta pšenice.
  • 11.07.2022