Vesti
Poljoprivreda

Kosovo: Proizvođači mleka traže pomoć od institucija

Udruženje proizvođača mleka zbog višestrukog povećanja cena poljoprivrednih repromaterijala i izuzetno visokih troškova proizvodnje stočne hrane, zahteva od Vlade Kosova i Ministarstva poljoprivrede da hitno primeni dodatne podsticajne mere i izvrši isplatu zaostalih, neisplaćenih subvencija poljoprivrednicima.
Kosovo: Proizvođači mleka traže pomoć od institucija
Ilustracija (Foto Pixabay)

"Obaveštavamo vas da je situacija veoma alarmantna i da usled stvorenih okolnosti svakodnevno imamo zatvaranje farmi i smanjenje stočnog fonda, dok sa druge strane imamo porast potražnje za kvalitetnim mlekom, ali i ostalim osnovnim poljoprivrednim proizvodima", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima koje je potpisao predsednik Udruženja proizvođača mleka Kosova Miljazim Beriša.

On zahteva od institucija da "s obzirom na zaoštrenu situaciju", zaostale isplate realizuju u najkraćem mogućem roku.

Beriša je pozvao nadležno ministarstvo da "sagleda i da prioritet novonastalim uslovima u odnosu na situaciju u stočarskom i ostalim poljoprivrednim sektorima na Kosovu i šire, te da izdvoji dodatna sredstva i obezbedi podsticajne mere da bi poljoprivrednici preživeli stvorenu situaciju i bili konkurentni u regionu u kome njihove kolege dobijaju dodatnu podršku svojih vlada", zaključeno je u saopštenju.Ostale vesti

Invazivne vrste globalno koštaju stotine milijardi evra
Problem invazivnih vrsta biljaka i životinja je ozbiljno potcenjen, mada godišnje izaziva štetu od više stotina milijardi evra, upozorava Globalni savet za biodiverzitet (IPBES) u novoj međunarodnoj studiji.
  • 05.09.2023
Peci: Prinosima pšenice pokriveno 70 odsto tržišta na Kosovu
Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci naveo je da je Кosovo ove godine postavilo rekord u pogledu sadnje pšenice.
  • 09.08.2023
Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska

Proizvođači i otkupljivači malina na centralnom Kosovu, ove sezone su nezadovoljni niskom cenom i kvalitetom ovog bobičastog voća, koji je usled velikih padavina i naglih visokih temperatura znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

  • 03.08.2023
Klokot: Izvršena eutanazija svinja zaraženih afričkom kugom
"Meni su uništene tri svinje prasilje, jedan vepar i 16 komada prasića. Sve svinje su bile preko 200 kilograma, a prasići preko 30 kilograma. Šteta je ogromna, preko 3.000 evra", rekao je za Kim radio Dobri Stolić iz Klokota.
  • 01.08.2023
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku - prinos slab, cena niska
Na centralnom Kosovu u toku je žetva pšenice. Zbog čestih kiša prošlog meseca koje nisu pogodovale ovoj poljoprivrednoj kulturi i žitne rđe, prinos po hektaru je manji od očekivanog, te iznosi 3,5 do 4 tone, dok je otkupna cena 20 centi po kilogramu.
  • 17.07.2023
Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama
Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Naučnici najavljuju da će priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju.
  • 05.05.2023