Vesti
Poljoprivreda

Idealno vreme za prihranu i završetak orezivanja voća

Zimsko tretiranje voća trebalo je da bude urađeno u jesen, ali ko to nije završio tada, ima priliku u rano proleće koje je idealno vreme za rezidbu i prskanje, poručuje agronom Voja Dekić.
Idealno vreme za prihranu i završetak orezivanja voća
Dejan Todorović prilikom orezivanja voća (Foto Kim)

Pri orezivanju voća, ostavljaju se samo rodne grane koje imaju potencijala za stvaranje pupoljaka.

„Sada je najbitnije izvršiti dobru rezidbu voća jer ima dosta polomljenih grana. Ima i grana koje su oštećene od parazita koji se javlja na plodu, a to su mahovina ili paprat. Od toga treba zaštiti voće. Najosnovnije je, ipak, da se voće lepo očisti, da se krošnja oslobodi i da ima dobar raspored grana, što će omogućiti bolji i krupniji plod“, navodi Dekić.

On napominje da bi voćari koji nisu u jesen završili prihranu, sada to trebalo da učine mešanim đubrivom.

„Đurbivo, kao što je 3-15, treba obavezno treba da se unese u zemljište, u nivou korenovog sistema jer ga biljka tada najbolje iskoristi. Azotna đurbiva mogu da se koriste tako što se dodaje i folijarno, preko lista ili površinski, pre kiše jer se tada lakše rastvara. Takođe, najbolja su organska đubriva, nakon kojih prihrana voću par godina nije potrebna“, naveo je on.

Posle orezivanja voća sledi prskanje crvenim i plavim uljima koja dezinfekuju stablo.

Dejana Todorovića iz Sušice zatekli smo u voćnjaku gde je završavao orezivanje šljiva. Voćarstvom se bavi već deset godina.

On je kazao da je sa orezivanjem voća počeo prošle jeseni, te da ga je toplo vreme sada podstaklo da taj posao završi.

„Bilo je dosta posla, mnogo je grana bilo u lošem stanju. Ostalo je još nešto malo posla oko voća, nakon čega sledi prskanje bakaranim preparatom. Najčešče koristim plavo ulje“, rekao je Todorović.

I on se slaže da je vrlo važno da se prilikom orezivanja ostave rodne grane, ali da se napravi lepa krošnja kako bi, unutar nje, sunce moglo da dopre do svake voćke.

„Sve sam naučio što se tiče orezivanja. Znam koje su grane rodne, a koje nisu. Ima dosta ’grana vodopija’ koje obavezno moraju da se uklone. Bitno je da se uklone sve loše grane, kako bi šljiva kasnije bila što krupnija. Naravno, tada je i kvalitet ploda znatno bolji“, smatra on.

Todorović pored tri postojeća voćnjaka, na jesen planira da zasadi još jedan. Kako je kazao, šljiva je voće od kojeg nema gubitaka.Ostale vesti

Orahovac: Jedna od najlošijih sezona berbe grožđa koju vinogradari pamte
Orahovac je kao grad sa čitavom svojom okolinom nadaleko čuven po najlepšim vinogradima, najkvalitetnijem grožđu i najukusnijem vinu. Vinogradarstvo je nešto čime se svaki stanovnik ovog područja ponosi a orahovačko vino je nadaleko čuveno. Povoljna mediteranska klima i bogato zemljište, idealan su spoj za uzgajanje ove poljoprivredne kulture. Međutim, ovogodišnja sezona berbe grožđa bila je ispod svakog proseka i jedna je od najlošijih koju orahovački vinogradi pamte.
  • 28.09.2023
Invazivne vrste globalno koštaju stotine milijardi evra
Problem invazivnih vrsta biljaka i životinja je ozbiljno potcenjen, mada godišnje izaziva štetu od više stotina milijardi evra, upozorava Globalni savet za biodiverzitet (IPBES) u novoj međunarodnoj studiji.
  • 05.09.2023
Peci: Prinosima pšenice pokriveno 70 odsto tržišta na Kosovu
Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci naveo je da je Кosovo ove godine postavilo rekord u pogledu sadnje pšenice.
  • 09.08.2023
Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska

Proizvođači i otkupljivači malina na centralnom Kosovu, ove sezone su nezadovoljni niskom cenom i kvalitetom ovog bobičastog voća, koji je usled velikih padavina i naglih visokih temperatura znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

  • 03.08.2023
Klokot: Izvršena eutanazija svinja zaraženih afričkom kugom
"Meni su uništene tri svinje prasilje, jedan vepar i 16 komada prasića. Sve svinje su bile preko 200 kilograma, a prasići preko 30 kilograma. Šteta je ogromna, preko 3.000 evra", rekao je za Kim radio Dobri Stolić iz Klokota.
  • 01.08.2023
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku - prinos slab, cena niska
Na centralnom Kosovu u toku je žetva pšenice. Zbog čestih kiša prošlog meseca koje nisu pogodovale ovoj poljoprivrednoj kulturi i žitne rđe, prinos po hektaru je manji od očekivanog, te iznosi 3,5 do 4 tone, dok je otkupna cena 20 centi po kilogramu.
  • 17.07.2023