Vesti
Poljoprivreda

Idealno vreme za prihranu i završetak orezivanja voća

Zimsko tretiranje voća trebalo je da bude urađeno u jesen, ali ko to nije završio tada, ima priliku u rano proleće koje je idealno vreme za rezidbu i prskanje, poručuje agronom Voja Dekić.
Idealno vreme za prihranu i završetak orezivanja voća
Dejan Todorović prilikom orezivanja voća (Foto Kim)

Pri orezivanju voća, ostavljaju se samo rodne grane koje imaju potencijala za stvaranje pupoljaka.

„Sada je najbitnije izvršiti dobru rezidbu voća jer ima dosta polomljenih grana. Ima i grana koje su oštećene od parazita koji se javlja na plodu, a to su mahovina ili paprat. Od toga treba zaštiti voće. Najosnovnije je, ipak, da se voće lepo očisti, da se krošnja oslobodi i da ima dobar raspored grana, što će omogućiti bolji i krupniji plod“, navodi Dekić.

On napominje da bi voćari koji nisu u jesen završili prihranu, sada to trebalo da učine mešanim đubrivom.

„Đurbivo, kao što je 3-15, treba obavezno treba da se unese u zemljište, u nivou korenovog sistema jer ga biljka tada najbolje iskoristi. Azotna đurbiva mogu da se koriste tako što se dodaje i folijarno, preko lista ili površinski, pre kiše jer se tada lakše rastvara. Takođe, najbolja su organska đubriva, nakon kojih prihrana voću par godina nije potrebna“, naveo je on.

Posle orezivanja voća sledi prskanje crvenim i plavim uljima koja dezinfekuju stablo.

Dejana Todorovića iz Sušice zatekli smo u voćnjaku gde je završavao orezivanje šljiva. Voćarstvom se bavi već deset godina.

On je kazao da je sa orezivanjem voća počeo prošle jeseni, te da ga je toplo vreme sada podstaklo da taj posao završi.

„Bilo je dosta posla, mnogo je grana bilo u lošem stanju. Ostalo je još nešto malo posla oko voća, nakon čega sledi prskanje bakaranim preparatom. Najčešče koristim plavo ulje“, rekao je Todorović.

I on se slaže da je vrlo važno da se prilikom orezivanja ostave rodne grane, ali da se napravi lepa krošnja kako bi, unutar nje, sunce moglo da dopre do svake voćke.

„Sve sam naučio što se tiče orezivanja. Znam koje su grane rodne, a koje nisu. Ima dosta ’grana vodopija’ koje obavezno moraju da se uklone. Bitno je da se uklone sve loše grane, kako bi šljiva kasnije bila što krupnija. Naravno, tada je i kvalitet ploda znatno bolji“, smatra on.

Todorović pored tri postojeća voćnjaka, na jesen planira da zasadi još jedan. Kako je kazao, šljiva je voće od kojeg nema gubitaka.Ostale vesti

Kosovo: Proizvođači mleka traže pomoć od institucija
Udruženje proizvođača mleka zbog višestrukog povećanja cena poljoprivrednih repromaterijala i izuzetno visokih troškova proizvodnje stočne hrane, zahteva od Vlade Kosova i Ministarstva poljoprivrede da hitno primeni dodatne podsticajne mere i izvrši isplatu zaostalih, neisplaćenih subvencija poljoprivrednicima.
  • 18.01.2022
Setva pšenice na centralnom Kosovu
Iako je prethodnih godina gotovo četiri petine zemljišta na centralnom Kosovu bilo zasejano pšenicom, zbog loše otkupne cene i poskupljenja repromaterijala poljoprivrednci sve ređe seju ovu žitaricu. 
  • 26.10.2021
Produžen konkurs za poljoprivredne subvencije
Konkus za poljoprivredne subvencije produžen je do 11. oktobra 2021. godine, saopšteno je iz Odeljenja za poljoprivredu Opštine Gračanica. 
  • 05.10.2021
Кonkurs za poljoprivredne subvencije produžen do 5. oktobra

Konkurs za poljoprivredne subvencije produžen je do utorka, 5. oktobra 2021. godine, saopšteno je iz Odeljenja za poljoprivredu opštine Gračanica.

  • 28.09.2021
Otvoren konkurs za poljoprivredne subvencije
Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je otvoren konkurs za poljoprivredne subvencije za 2021. godinu.
  • 10.09.2021
Ministarstvo poljoprivrede prvi put subvencioniše na osnovu prinosa
Poljoprivrednici sa Kosova od srede, 8. septembra, mogu da konkurišu za subvencije u poljoprivredi u okviru programa direktnih plaćanja za 2021. godinu.
  • 07.09.2021