Vesti
Poljoprivreda

Gračanica: Setva kukuruza počela, subvencija još nema

U aprilu počinje vegetaciona sezona biljaka, a sa njom i svi radovi u polju. Setva jarih useva je najvažniji posao poljoprivrednika u ovom mesecu. Budući da je kukuruz na centralnom Kosovu najzastupljenija kultura, njemu se posvećuje najviše pažnje. U Gračanici i okolnim selima uveliko se seje, iako u lokalnoj samoupravi još uvek nije raspisan konkurs za subvencije poljoprivrednicima.
Gračanica: Setva kukuruza počela, subvencija još nema
Setva kukuruza na njivi kraj Gračanice (Foto Kim)

Slavišu Andrejevića seje kukuruz na njivi između Gračanice i Lapljeg Sela. On obrađuje 12 hektara zemlje ali, kao i godinama unazad, ne zna kakvi će biti prihodi od njegovog truda.

“Ne znamo kakva će godina biti. Prošle godine je bio dobar rod, a niska cena. Mi smo to prodali odmah posle žetve, sada je cena kukuruza skočila. Seme smo nabavili u Uroševcu, 30 evra košta džak od šest kila. Zemljište smo pripremili pre 20 dana kada je bilo suvo vreme, posle toga sejemo, drljamo, valjamo i prskamo”, rekao je on.

Andrejević bi bio, kaže, zadovoljan kada bi kukuruz rodio kao prošle godine.

“Prošle godine sam imao 11 tona roda po hektaru. Već par godina sejemo kukuruz marke pako. Zadovoljni smo ovom vrstom i za sada ne menjamo. Sejemo u razmaku od 25 santimetara”, kazao je ovaj poljoprivrednik.

Poljoprivrednici za sada uz rad i novac ulažu sami, jer Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva još nije raspisalo konkurs za subvencije.

Direktor Odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo Opštine Gračanica Dragiša Stojanović je rekao da lokalna samouprava ima u planu da odvoji deo sredstava za podsticaj razvoja poljoprivrede.

“Svake godine imamo preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja otvoren konkurs gde naši poljoprivredni proizvođači mogu da konkurišu i da dobiju određena sredstva. Ove godine još uvek nismo dobili odgovor iz ministarstva, očekujemo svakog dana da će krenuti konkurs. Što se tiče subvencija, još uvek nema konkursa, ne znamo kada će biti, ali će svi poljoprivrednici biti blagovremeno obavešteni o datumu i potrebnoj dokumentaciji za konkurisanje za subvencije”, naveo je Stojanović za RTV Kim.

On je dodao da aktuelna dešavanja u svetu, kao i poskupljenje goriva, utiču na poljoprivredu.

“Naši poljoprivredni proizvođaći smanjuju inpute koje su koristili ranijih godina. Veštačko đubrivo ne bacaju ga na svojim imanjima u onoj meri u kojoj su (to činili) prošle godine. Očekujemo da će oko dve hiljade hektara biti posejano kukuruzom. Videćemo kakva će nam sezona biti, opet ćemo imati blagi porast cene, što se tiče žitarica”, zaključio je on.

Podsetimo, kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića. Dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova gajenja, s druge strane.

Po dužini vegetacije svi hibridi kukuruza se razvrstavaju u veoma rane, srednje rane i one kasne vegetacije.

Pod veoma ranim hibridima podrazumevaju se hibridi s vremenom vegetacije od 90 - 110 dana, a pod srednje ranim s vegetacijom od 120 - 135 dana, a kasnim od 135 - 145 dana.Ostale vesti

Manji prinos kukuruza zbog suše

Poslednjih dana na poljima kukuruza vidljivi su poljoprivredne mašine i užurbani poljoprivrednici koji gledaju da završe poslove pre kiše. U toku je žetva ove poljoprivredne kulture.

  • 05.10.2022
Gornja Gušterica: Vetar lomi grane, voćar kida nerve
Nakon dugotrajne suše, nevreme koje je pre nekoliko dana pogodilo selo Gornju Guštericu nedaleko od Gračanice, polomilo je grane pune ploda na desetak šljiva u voćnjaku Živorada Slavića (71). Ovaj zemljoradnik koji se, pretežno sam, stara o više od 250 stabala raznog voća nezadovoljan je i zbog izostanka podrške od strane lokalne samouprave. Međutim, iz Opštine Gračanica poručuju da od njega nikakav zahtev za pomoć nisu primili.
  • 31.08.2022
Kosovski prerađivači mleka nezadovoljni podrškom institucija
Asocijacija mlekarske industrije Kosova (Udruženje prerađivača mleka) nije zadovoljna podrškom institucija ovom sektoru koji upošljava preko osam hiljada radnika. Nadležnima je, u pismu koje je potpisao predsednik ovog udruženja Gani Durmišaj, poručeno da su mlekari spremni na razgovore, ali i na izlazak na ulicu.
  • 09.08.2022
Poljoprivredna savetodavna služba iz KM  na Prvom sajmu jagodastog voća
Ovogodišnji prinosi pšenice i kukukuruza su sudeći po do sada požnjevenim površinama manji u odnosu na prošlogodišnji rod. Sušni period i visoke temperature su u kratkom vremenskom roku umanjili rod kukuruza za više od trideset odsto na zasadima, rekao je za Radio Mitrovica Sever agronom Ljiljana Gvozdić. Gvozdić se bavi voćarstvom, ali je prenela utiske sa terena gde zajedno sa svojim kolegama iz Poljoprivredne stručne službe u Kosovskoj Mitrovici svakodnevno prikuplja informacije od proizvođača i radi na primeni agrotehničkih mera.
  • 29.07.2022
Prosečni prihodi pšenice, poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom
Žetva pšenice je završena. Prihodi su prosečni, a cena malo viša u odnosu na prethodnu godinu. Neki poljoprivrednici se nadaju se da će cena pšenice porasti, pa su odlučili da je ne prodaju odmah.
  • 28.07.2022
Žetva pšenice pri kraju. Slabiji prinos ove godine
Žetva pšenice na teritoriji opštine Gračanica se privodi kraju. Agronom Voja Dekić je naveo da su pojedini poljoprivrednici na gubitku zbog slabijeg prinosa i kvaliteta pšenice.
  • 11.07.2022