Vesti
Poljoprivreda

Gračanica: Setva kukuruza počela, subvencija još nema

U aprilu počinje vegetaciona sezona biljaka, a sa njom i svi radovi u polju. Setva jarih useva je najvažniji posao poljoprivrednika u ovom mesecu. Budući da je kukuruz na centralnom Kosovu najzastupljenija kultura, njemu se posvećuje najviše pažnje. U Gračanici i okolnim selima uveliko se seje, iako u lokalnoj samoupravi još uvek nije raspisan konkurs za subvencije poljoprivrednicima.
Gračanica: Setva kukuruza počela, subvencija još nema
Setva kukuruza na njivi kraj Gračanice (Foto Kim)

Slavišu Andrejevića seje kukuruz na njivi između Gračanice i Lapljeg Sela. On obrađuje 12 hektara zemlje ali, kao i godinama unazad, ne zna kakvi će biti prihodi od njegovog truda.

“Ne znamo kakva će godina biti. Prošle godine je bio dobar rod, a niska cena. Mi smo to prodali odmah posle žetve, sada je cena kukuruza skočila. Seme smo nabavili u Uroševcu, 30 evra košta džak od šest kila. Zemljište smo pripremili pre 20 dana kada je bilo suvo vreme, posle toga sejemo, drljamo, valjamo i prskamo”, rekao je on.

Andrejević bi bio, kaže, zadovoljan kada bi kukuruz rodio kao prošle godine.

“Prošle godine sam imao 11 tona roda po hektaru. Već par godina sejemo kukuruz marke pako. Zadovoljni smo ovom vrstom i za sada ne menjamo. Sejemo u razmaku od 25 santimetara”, kazao je ovaj poljoprivrednik.

Poljoprivrednici za sada uz rad i novac ulažu sami, jer Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva još nije raspisalo konkurs za subvencije.

Direktor Odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo Opštine Gračanica Dragiša Stojanović je rekao da lokalna samouprava ima u planu da odvoji deo sredstava za podsticaj razvoja poljoprivrede.

“Svake godine imamo preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja otvoren konkurs gde naši poljoprivredni proizvođači mogu da konkurišu i da dobiju određena sredstva. Ove godine još uvek nismo dobili odgovor iz ministarstva, očekujemo svakog dana da će krenuti konkurs. Što se tiče subvencija, još uvek nema konkursa, ne znamo kada će biti, ali će svi poljoprivrednici biti blagovremeno obavešteni o datumu i potrebnoj dokumentaciji za konkurisanje za subvencije”, naveo je Stojanović za RTV Kim.

On je dodao da aktuelna dešavanja u svetu, kao i poskupljenje goriva, utiču na poljoprivredu.

“Naši poljoprivredni proizvođaći smanjuju inpute koje su koristili ranijih godina. Veštačko đubrivo ne bacaju ga na svojim imanjima u onoj meri u kojoj su (to činili) prošle godine. Očekujemo da će oko dve hiljade hektara biti posejano kukuruzom. Videćemo kakva će nam sezona biti, opet ćemo imati blagi porast cene, što se tiče žitarica”, zaključio je on.

Podsetimo, kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića. Dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova gajenja, s druge strane.

Po dužini vegetacije svi hibridi kukuruza se razvrstavaju u veoma rane, srednje rane i one kasne vegetacije.

Pod veoma ranim hibridima podrazumevaju se hibridi s vremenom vegetacije od 90 - 110 dana, a pod srednje ranim s vegetacijom od 120 - 135 dana, a kasnim od 135 - 145 dana.Ostale vesti

Lokalni voćari na udaru globalne krize
Sve je manje srpskih porodica koje na centralnom Kosovu gaje voće i povrće na velikoj površini. Oni koji to još uvek čine, kao dva najveća problema ističu globalnu krizu i nedostatak radne snage.
  • 06.05.2022
Raspisan konkurs za poljoprivredne subvencije
Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je konkurs za poljoprivredne subvencije za 2022. godinu, saoštilo je Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica.
  • 27.04.2022
Proizvođaći pilećeg mesa na Kosovu bez podrške resornog ministarstva
Proizvodnja pilećeg mesa na Kosovu do sada nije podržana direktnim subvencijama od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR). Sudeći po nacrtu administrativnog uputstva koji je u javnoj raspravi, ni ove godine nije predviđena podrška ovom sektoru.
  • 11.04.2022
Gvozdić: Jutarnji mrazevi ne smetaju voću, vegetacija kasni

Proleće i temperaturna kolebanja, a posebno jutarnji mrazevi mogu negativno da utiču na poljoprivredne useve i rane zasade. Međutim to se ne odnosi na voćne sadnice autohtonih sorti koje se uzgajaju na našem području, jer su uglavnom cvetovi još u pupoljcima i niske temperature nemaju veliki uticaj, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica Ljiljana Gvozdić, diplomirani inženjer agronomije koja se usko bavi praćenjem voćarske proizvodnje.

  • 06.04.2022
Kosovu je potrebno oko 400 hiljada tona pšenice godišnje
Rast cena osnovnih životnih proizvoda poslednjih dana naterao je građane da odlaze u prodavnice da se snabdevaju brašnom.I pored poziva Udruženja mlinova, Ministarstva finansija i Ministarstva trgovine i industrije Kosova da ne paniče jer brašna ima dovoljno, rafovi popunjeni sa paketima brašna u prodavnicama su prazni.Ali do kada će Kosovo moći da podmiri potrebe građana pšenicom?
  • 13.03.2022
Niske cene mleka. Mogu li najavljene subvencije pomoći stočarima?
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova raspisalo je konkurs za subvencionisanje proizvodnje mleka. Pomoć će se dodeljivati po litru mleka isporučenog licenciranim mlekarama ili punktovima za prikupljanje. Malobrojni proizvođači koji ispunjavaju uslove za učešće na konkursu nisu zadovoljni otkupnim cenama.
  • 27.01.2022