Vesti
Poljoprivreda

Gračanica: Setva kukuruza počela, subvencija još nema

U aprilu počinje vegetaciona sezona biljaka, a sa njom i svi radovi u polju. Setva jarih useva je najvažniji posao poljoprivrednika u ovom mesecu. Budući da je kukuruz na centralnom Kosovu najzastupljenija kultura, njemu se posvećuje najviše pažnje. U Gračanici i okolnim selima uveliko se seje, iako u lokalnoj samoupravi još uvek nije raspisan konkurs za subvencije poljoprivrednicima.
Gračanica: Setva kukuruza počela, subvencija još nema
Setva kukuruza na njivi kraj Gračanice (Foto Kim)

Slavišu Andrejevića seje kukuruz na njivi između Gračanice i Lapljeg Sela. On obrađuje 12 hektara zemlje ali, kao i godinama unazad, ne zna kakvi će biti prihodi od njegovog truda.

“Ne znamo kakva će godina biti. Prošle godine je bio dobar rod, a niska cena. Mi smo to prodali odmah posle žetve, sada je cena kukuruza skočila. Seme smo nabavili u Uroševcu, 30 evra košta džak od šest kila. Zemljište smo pripremili pre 20 dana kada je bilo suvo vreme, posle toga sejemo, drljamo, valjamo i prskamo”, rekao je on.

Andrejević bi bio, kaže, zadovoljan kada bi kukuruz rodio kao prošle godine.

“Prošle godine sam imao 11 tona roda po hektaru. Već par godina sejemo kukuruz marke pako. Zadovoljni smo ovom vrstom i za sada ne menjamo. Sejemo u razmaku od 25 santimetara”, kazao je ovaj poljoprivrednik.

Poljoprivrednici za sada uz rad i novac ulažu sami, jer Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva još nije raspisalo konkurs za subvencije.

Direktor Odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo Opštine Gračanica Dragiša Stojanović je rekao da lokalna samouprava ima u planu da odvoji deo sredstava za podsticaj razvoja poljoprivrede.

“Svake godine imamo preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja otvoren konkurs gde naši poljoprivredni proizvođači mogu da konkurišu i da dobiju određena sredstva. Ove godine još uvek nismo dobili odgovor iz ministarstva, očekujemo svakog dana da će krenuti konkurs. Što se tiče subvencija, još uvek nema konkursa, ne znamo kada će biti, ali će svi poljoprivrednici biti blagovremeno obavešteni o datumu i potrebnoj dokumentaciji za konkurisanje za subvencije”, naveo je Stojanović za RTV Kim.

On je dodao da aktuelna dešavanja u svetu, kao i poskupljenje goriva, utiču na poljoprivredu.

“Naši poljoprivredni proizvođaći smanjuju inpute koje su koristili ranijih godina. Veštačko đubrivo ne bacaju ga na svojim imanjima u onoj meri u kojoj su (to činili) prošle godine. Očekujemo da će oko dve hiljade hektara biti posejano kukuruzom. Videćemo kakva će nam sezona biti, opet ćemo imati blagi porast cene, što se tiče žitarica”, zaključio je on.

Podsetimo, kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića. Dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova gajenja, s druge strane.

Po dužini vegetacije svi hibridi kukuruza se razvrstavaju u veoma rane, srednje rane i one kasne vegetacije.

Pod veoma ranim hibridima podrazumevaju se hibridi s vremenom vegetacije od 90 - 110 dana, a pod srednje ranim s vegetacijom od 120 - 135 dana, a kasnim od 135 - 145 dana.Ostale vesti

Orahovac: Jedna od najlošijih sezona berbe grožđa koju vinogradari pamte
Orahovac je kao grad sa čitavom svojom okolinom nadaleko čuven po najlepšim vinogradima, najkvalitetnijem grožđu i najukusnijem vinu. Vinogradarstvo je nešto čime se svaki stanovnik ovog područja ponosi a orahovačko vino je nadaleko čuveno. Povoljna mediteranska klima i bogato zemljište, idealan su spoj za uzgajanje ove poljoprivredne kulture. Međutim, ovogodišnja sezona berbe grožđa bila je ispod svakog proseka i jedna je od najlošijih koju orahovački vinogradi pamte.
  • 28.09.2023
Invazivne vrste globalno koštaju stotine milijardi evra
Problem invazivnih vrsta biljaka i životinja je ozbiljno potcenjen, mada godišnje izaziva štetu od više stotina milijardi evra, upozorava Globalni savet za biodiverzitet (IPBES) u novoj međunarodnoj studiji.
  • 05.09.2023
Peci: Prinosima pšenice pokriveno 70 odsto tržišta na Kosovu
Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci naveo je da je Кosovo ove godine postavilo rekord u pogledu sadnje pšenice.
  • 09.08.2023
Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska

Proizvođači i otkupljivači malina na centralnom Kosovu, ove sezone su nezadovoljni niskom cenom i kvalitetom ovog bobičastog voća, koji je usled velikih padavina i naglih visokih temperatura znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

  • 03.08.2023
Klokot: Izvršena eutanazija svinja zaraženih afričkom kugom
"Meni su uništene tri svinje prasilje, jedan vepar i 16 komada prasića. Sve svinje su bile preko 200 kilograma, a prasići preko 30 kilograma. Šteta je ogromna, preko 3.000 evra", rekao je za Kim radio Dobri Stolić iz Klokota.
  • 01.08.2023
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku - prinos slab, cena niska
Na centralnom Kosovu u toku je žetva pšenice. Zbog čestih kiša prošlog meseca koje nisu pogodovale ovoj poljoprivrednoj kulturi i žitne rđe, prinos po hektaru je manji od očekivanog, te iznosi 3,5 do 4 tone, dok je otkupna cena 20 centi po kilogramu.
  • 17.07.2023