Vesti
Poljoprivreda

Goraždevac: Poljoprivrednici da ne seju samo kukuruz i pšenicu

Ne treba se bazirati samo na kukuruzu i pšenici već valja pokušati i sa drugim biljnim kulturama koje bi, zbog plodne zemlje, mogle da donesu veći prihod porodicama koje se bave poljoprivredom, smatra Mladen Stevanović kojeg su novinari Radio Goraždevca zatekli na njivi dok orezuje borovnicu.
Goraždevac: Poljoprivrednici da ne seju samo kukuruz i pšenicu
Mladen Stevanović (Foto Radio Goraždevac)

Mladen Stevanović iz Goraždevca je pre nekoliko godina, pored kukuruza i pšenice, počeo je da se bavi proizvodnjom jagode, a prošle godine zasejao je i borovnnicu.

Sve što ga zanima o uzgajanju borovnice on pronalazi na internetu.

"Trenutno smo počeli da orezujemo borovnicu. Prošle godine smo je posadili na proleće. Imamo malo znanja o njoj, osim onoga što vidimo na internetu, tako da nismo 100% sigurni u način. Sad, trenutno, samo otklanjamo listove i grane od prošle godine", kazao je Stevanović.

On je dodao da trenutno ima 40 ari borovnica, ali da planira da poveća broj sadnica.

"Imamo pšenicu, kukuruz i jagode nekih 60 ari, dok borovnice imamo 40 ari. S obzirom da je dosta isplativa i lakša za rad od jagode, mislili smo da je proširimo ovde gde je jagoda", rekao je on za Radio Goraždevac.

Kada je radna snaga u pitanju, Stevanović je naveo da mu pomažu žena i deca, ali da je ponekad neophodno platiti dodatne radnike.

"Imamo radnu snagu, supuga, deca i ja radimo. Deca su trenutno u školi, tako da oni uglavnom za vikend pomažu, kada dođu", kazao je Mladen.

Stevanović je optimista kada su prihodi u pitanju, ali je, kako kaže, za to potrebna veća površina.

"Mi smo početnici u svemu ovome. Ima nekih brojeva koji pokazuju da bi na nekim ozbiljnim površinama to moglo da bude dobro isplativo. Moglo bi da bude posao od kojeg može da se živi", rekao je on.

Prema Stevanovićevim rečima, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije mu je pomogla u nabavci rasada, a kako je dodao "neki dobri ljudi" su mu pomogli da na pravi način počne sa uzgajanjem ove biljne kulture.

"Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju nam je prošle godine pomogla u nabavci rasada. Ostala sredstva smo prvo pokušali sami (da nabavimo), ali s obzirom da je skupo, pomogli su nam neki dobri ljudi, tako da smo uspeli da zasejemo ovih 40 ari, pa ćemo videti o čemu se radi. Još ne znamo koliko rađa. Cena je dobra na trištu i nema je dovoljno", kazao je Stevanović za Radio Goraždevac.

Stevanović poručuje da bi, pored kukuruza i pšenice, poljoprivrenici iz Goraždevca trebali da pokušaju da zasade i druge biljne kulture koje bi im, možda, donele veću zaradu.

"Mi smo tradicionalno vezani za kukuruz i pšenicu, imamo dosta zemlje gde i to sejemo. Treba da probamo da se bavimo i drugim kulturama, da nešto novo naučimo i da na tom delu zemlje imamo što više zarade", dodao je on.

Pošto je neiskusan u proizvodnji borovnice, Stevanović za sada radi samo ono što zna i nada se da će uspeti.

"Tu su dve vrste, ’hana čojst’ i ’blu beri’ koje moraju da budu jedan red jedna, jedan red druga zbog oprašivanja. Trenutno radimo orezivanje. Pošto nismo stručni radimo samo korektivno, skidamo lomljene grane i biljku uzdižemo na gore da bi bila na nekoj optimalnoj visini", zaljučio je on.

U Goraždevcu se tradicionalno svake godine seju pšenica i kukuruz. Poslednjih godina je nekoliko porodica počelo sa proizvodnjom jagode u nadi da će im to doneti veću zaradu od koje bi mogli da žive.Ostale vesti

Invazivne vrste globalno koštaju stotine milijardi evra
Problem invazivnih vrsta biljaka i životinja je ozbiljno potcenjen, mada godišnje izaziva štetu od više stotina milijardi evra, upozorava Globalni savet za biodiverzitet (IPBES) u novoj međunarodnoj studiji.
  • 05.09.2023
Peci: Prinosima pšenice pokriveno 70 odsto tržišta na Kosovu
Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci naveo je da je Кosovo ove godine postavilo rekord u pogledu sadnje pšenice.
  • 09.08.2023
Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska

Proizvođači i otkupljivači malina na centralnom Kosovu, ove sezone su nezadovoljni niskom cenom i kvalitetom ovog bobičastog voća, koji je usled velikih padavina i naglih visokih temperatura znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

  • 03.08.2023
Klokot: Izvršena eutanazija svinja zaraženih afričkom kugom
"Meni su uništene tri svinje prasilje, jedan vepar i 16 komada prasića. Sve svinje su bile preko 200 kilograma, a prasići preko 30 kilograma. Šteta je ogromna, preko 3.000 evra", rekao je za Kim radio Dobri Stolić iz Klokota.
  • 01.08.2023
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku - prinos slab, cena niska
Na centralnom Kosovu u toku je žetva pšenice. Zbog čestih kiša prošlog meseca koje nisu pogodovale ovoj poljoprivrednoj kulturi i žitne rđe, prinos po hektaru je manji od očekivanog, te iznosi 3,5 do 4 tone, dok je otkupna cena 20 centi po kilogramu.
  • 17.07.2023
Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama
Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Naučnici najavljuju da će priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju.
  • 05.05.2023