Vesti
Poljoprivreda

Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku

Žetva pšenice je na teritoriji opštine Gračanica počela pre nekoliko dana. Agronom Voja Dekić je naveo da su pojedini poljoprivrednici na velikom gubitku zbog slabijeg i kvaliteta zrna pšenice, kao i zbog prodajne cene od 18 centi. 
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku
Žetva pšenice (Foto Kim)

Ovogodišnja žetva je na teritoriji opštine Gračanica počela na vreme. Veoma topli i sunčani dani pospešili su sazrevanje žitarice, pa su poljoprivrednici otpočeli ubiranje letine.

Ipak, pšenica nije ravnomerno pristigla za vršu na svim parcelama.

„Prvo su stigle parcele sa pšenicom koja je zasejana na vreme. One su i kvalitetnije, jer je žito dobro niklo u jesen, lepo se izbokorilo, a prinosi su zadovoljavajući. Ali, prinosi pšenice koja je sejana u kasnu jesen, zbog loših vremenskih uslova, nisu dobri. Pošto nije bilo padavina, njeno nicanje se oteglo tokom čitavog novembra, pa žito nije moglo da iznikne i formira svoj bokor. Ona nema dobru gustinu, klas je sitan, a kvalitet loš“, kazao je agronom Voja Dekić za RTV Kim.

Prinos se na njivama koje su na vreme zasejane i adekvatno tretirane đubrivima kreće od pet do sedam tona. Na parcelama na kojim se kasnilo sa setvom, prinos je dosta lošiji, pa iznosi oko tri tone.

Dekić je naglasio da je prodajna cena žita od 18 centi dovoljna samo da se pokriju troškovi oko setve i vrše, te da „za poljoprivrednika ne ostaje ništa".

„Poljoprivrednici su ove godine na gubitku i to velikom“, smatra on.

Ipak, ratari sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala zadovoljni su ovogodišnjim rodom.

„Krenuli smo sa žetvom pšenice, za sada sve protiče kako treba. Kiše nema, pa neće biti ni gubitka po hektaru. Prinosi su ove godine slični kao i prethodne, oko šest tona po hektaru, što će se svakako isplatiti na kraju“, kazao je Bogić Đurović iz Gračanice.

„Zadovoljan sam prinosom pšenice od pet do sedam tona po hektaru. Što se tiče otkupne cene od 18 centi, ne brinem. Rod je dobar, pa će sve da se isplati. Prodaćemo jedan deo žita, a ostalo ćemo ostaviti u ambare“, istakao je Ratko Đurović.

Ratari sa centralnog Kosova svoje žito mogu prodati, zameniti za brašno ili ostaviti na čuvanje u silosima u Donjoj Gušterici i u Preocu.

„Repromaterijal poskupljuje, pšenica se iz godine u godinu sve manje plaća. Ove godine kilogram pšenice košta 18 centi, pa poljoprivredniku predstavlja problem da nadoknadi sredstva koja je uložio u proizvodnju. Kod nas postoji mogućnost zamene robe, što podrazumeva da ljudi donose pšenicu, a uzimaju brašno, semensku pšenicu, đubrivo. Međutim, sada postoji jedan akutan problem - malo obradivog zemljišta“, rekao je Nebojša Lekić iz Preoca.

On smatra da je „poljoprivredniku u današnje vreme veoma teško“, te da je nedostak radnika „samo još jedan od problema sa kojim se često susreće“.

„Žito skladištim u silos koji se nalazi u dvorištu, a takođe postoji mogućnost njegove zamene za brašno ili mekinje. Zamena za brašno je standardna: 10 odsto brašna, 30 odsto mekinja i 20 odsto uzimamo za zakup“, kazao je Dejan Đorđević iz Donje Gušterice i napomenuo da poljoprivrednik teško može da živi od zemljoradnje, pošto nema načina da proda žito ni za onoliko koliko je uložio u repromaterijal.

Veliki broj ratara nakon vrše pali svoja strnjišta, iako se to ne preporučuje.

„Paljenjem strnjišta se uništavaju svi mikroorganizmi koji pogoduju zemlji i biljci. Najbolje je duboko oranje od 30 centimetara. Nakon toga sledi ravnjanje površine i priprema za oktobar mesec kada će, nakon kiše, zemljište biti spremno za setvu“, podseća agronom Dekić.

Osim što paljenje strnjišta ugrožava ekosistem parcele, izuzetno je opasno. Nekontrolisani plamen na otvorenom tokom vrelih letnjih dana može da uzrokuje veliku štetu na okolnim njivama i objektima.

Prema navodima direktora Odeljenja poljoprivrede u Opštini Gračanica Dragiše Stojanovića, na teritoriji ove lokalne samouprave je zasejano oko 4.500 hektara pšenice.

Iznajmljivanje kombajni za vršu jednog hektara pšenice iznosi 80 evra.Ostale vesti

Orahovac: Jedna od najlošijih sezona berbe grožđa koju vinogradari pamte
Orahovac je kao grad sa čitavom svojom okolinom nadaleko čuven po najlepšim vinogradima, najkvalitetnijem grožđu i najukusnijem vinu. Vinogradarstvo je nešto čime se svaki stanovnik ovog područja ponosi a orahovačko vino je nadaleko čuveno. Povoljna mediteranska klima i bogato zemljište, idealan su spoj za uzgajanje ove poljoprivredne kulture. Međutim, ovogodišnja sezona berbe grožđa bila je ispod svakog proseka i jedna je od najlošijih koju orahovački vinogradi pamte.
  • 28.09.2023
Invazivne vrste globalno koštaju stotine milijardi evra
Problem invazivnih vrsta biljaka i životinja je ozbiljno potcenjen, mada godišnje izaziva štetu od više stotina milijardi evra, upozorava Globalni savet za biodiverzitet (IPBES) u novoj međunarodnoj studiji.
  • 05.09.2023
Peci: Prinosima pšenice pokriveno 70 odsto tržišta na Kosovu
Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Faton Peci naveo je da je Кosovo ove godine postavilo rekord u pogledu sadnje pšenice.
  • 09.08.2023
Ovogodišnji rod maline lošijeg kvaliteta, cena niska

Proizvođači i otkupljivači malina na centralnom Kosovu, ove sezone su nezadovoljni niskom cenom i kvalitetom ovog bobičastog voća, koji je usled velikih padavina i naglih visokih temperatura znatno lošiji u odnosu na prethodne godine.

  • 03.08.2023
Klokot: Izvršena eutanazija svinja zaraženih afričkom kugom
"Meni su uništene tri svinje prasilje, jedan vepar i 16 komada prasića. Sve svinje su bile preko 200 kilograma, a prasići preko 30 kilograma. Šteta je ogromna, preko 3.000 evra", rekao je za Kim radio Dobri Stolić iz Klokota.
  • 01.08.2023
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku - prinos slab, cena niska
Na centralnom Kosovu u toku je žetva pšenice. Zbog čestih kiša prošlog meseca koje nisu pogodovale ovoj poljoprivrednoj kulturi i žitne rđe, prinos po hektaru je manji od očekivanog, te iznosi 3,5 do 4 tone, dok je otkupna cena 20 centi po kilogramu.
  • 17.07.2023