Vesti
Poljoprivreda

Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku

Žetva pšenice je na teritoriji opštine Gračanica počela pre nekoliko dana. Agronom Voja Dekić je naveo da su pojedini poljoprivrednici na velikom gubitku zbog slabijeg i kvaliteta zrna pšenice, kao i zbog prodajne cene od 18 centi. 
Centralno Kosovo: Žetva pšenice u punom jeku
Žetva pšenice (Foto Kim)

Ovogodišnja žetva je na teritoriji opštine Gračanica počela na vreme. Veoma topli i sunčani dani pospešili su sazrevanje žitarice, pa su poljoprivrednici otpočeli ubiranje letine.

Ipak, pšenica nije ravnomerno pristigla za vršu na svim parcelama.

„Prvo su stigle parcele sa pšenicom koja je zasejana na vreme. One su i kvalitetnije, jer je žito dobro niklo u jesen, lepo se izbokorilo, a prinosi su zadovoljavajući. Ali, prinosi pšenice koja je sejana u kasnu jesen, zbog loših vremenskih uslova, nisu dobri. Pošto nije bilo padavina, njeno nicanje se oteglo tokom čitavog novembra, pa žito nije moglo da iznikne i formira svoj bokor. Ona nema dobru gustinu, klas je sitan, a kvalitet loš“, kazao je agronom Voja Dekić za RTV Kim.

Prinos se na njivama koje su na vreme zasejane i adekvatno tretirane đubrivima kreće od pet do sedam tona. Na parcelama na kojim se kasnilo sa setvom, prinos je dosta lošiji, pa iznosi oko tri tone.

Dekić je naglasio da je prodajna cena žita od 18 centi dovoljna samo da se pokriju troškovi oko setve i vrše, te da „za poljoprivrednika ne ostaje ništa".

„Poljoprivrednici su ove godine na gubitku i to velikom“, smatra on.

Ipak, ratari sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala zadovoljni su ovogodišnjim rodom.

„Krenuli smo sa žetvom pšenice, za sada sve protiče kako treba. Kiše nema, pa neće biti ni gubitka po hektaru. Prinosi su ove godine slični kao i prethodne, oko šest tona po hektaru, što će se svakako isplatiti na kraju“, kazao je Bogić Đurović iz Gračanice.

„Zadovoljan sam prinosom pšenice od pet do sedam tona po hektaru. Što se tiče otkupne cene od 18 centi, ne brinem. Rod je dobar, pa će sve da se isplati. Prodaćemo jedan deo žita, a ostalo ćemo ostaviti u ambare“, istakao je Ratko Đurović.

Ratari sa centralnog Kosova svoje žito mogu prodati, zameniti za brašno ili ostaviti na čuvanje u silosima u Donjoj Gušterici i u Preocu.

„Repromaterijal poskupljuje, pšenica se iz godine u godinu sve manje plaća. Ove godine kilogram pšenice košta 18 centi, pa poljoprivredniku predstavlja problem da nadoknadi sredstva koja je uložio u proizvodnju. Kod nas postoji mogućnost zamene robe, što podrazumeva da ljudi donose pšenicu, a uzimaju brašno, semensku pšenicu, đubrivo. Međutim, sada postoji jedan akutan problem - malo obradivog zemljišta“, rekao je Nebojša Lekić iz Preoca.

On smatra da je „poljoprivredniku u današnje vreme veoma teško“, te da je nedostak radnika „samo još jedan od problema sa kojim se često susreće“.

„Žito skladištim u silos koji se nalazi u dvorištu, a takođe postoji mogućnost njegove zamene za brašno ili mekinje. Zamena za brašno je standardna: 10 odsto brašna, 30 odsto mekinja i 20 odsto uzimamo za zakup“, kazao je Dejan Đorđević iz Donje Gušterice i napomenuo da poljoprivrednik teško može da živi od zemljoradnje, pošto nema načina da proda žito ni za onoliko koliko je uložio u repromaterijal.

Veliki broj ratara nakon vrše pali svoja strnjišta, iako se to ne preporučuje.

„Paljenjem strnjišta se uništavaju svi mikroorganizmi koji pogoduju zemlji i biljci. Najbolje je duboko oranje od 30 centimetara. Nakon toga sledi ravnjanje površine i priprema za oktobar mesec kada će, nakon kiše, zemljište biti spremno za setvu“, podseća agronom Dekić.

Osim što paljenje strnjišta ugrožava ekosistem parcele, izuzetno je opasno. Nekontrolisani plamen na otvorenom tokom vrelih letnjih dana može da uzrokuje veliku štetu na okolnim njivama i objektima.

Prema navodima direktora Odeljenja poljoprivrede u Opštini Gračanica Dragiše Stojanovića, na teritoriji ove lokalne samouprave je zasejano oko 4.500 hektara pšenice.

Iznajmljivanje kombajni za vršu jednog hektara pšenice iznosi 80 evra.Ostale vesti

Poljoprivrednici se žale na poskupljenje sirovina i inflaciju

Inflacija na svetskom nivou dovela je do poskupljenja naftnih derivata, hrane za životinje i drugih dobara koji su potrebni za poljoprivrednu proizvodnju. Ovogodišnji prinosi su manji za 30 odsto, pa zbog toga imamo porast cena hrane, kažu sagovornici Radio Goraždevca, TV Prizreni, radija Astra i radija Peja.

  • 12.11.2022
Manji prinos kukuruza zbog suše

Poslednjih dana na poljima kukuruza vidljivi su poljoprivredne mašine i užurbani poljoprivrednici koji gledaju da završe poslove pre kiše. U toku je žetva ove poljoprivredne kulture.

  • 05.10.2022
Gornja Gušterica: Vetar lomi grane, voćar kida nerve
Nakon dugotrajne suše, nevreme koje je pre nekoliko dana pogodilo selo Gornju Guštericu nedaleko od Gračanice, polomilo je grane pune ploda na desetak šljiva u voćnjaku Živorada Slavića (71). Ovaj zemljoradnik koji se, pretežno sam, stara o više od 250 stabala raznog voća nezadovoljan je i zbog izostanka podrške od strane lokalne samouprave. Međutim, iz Opštine Gračanica poručuju da od njega nikakav zahtev za pomoć nisu primili.
  • 31.08.2022
Kosovski prerađivači mleka nezadovoljni podrškom institucija
Asocijacija mlekarske industrije Kosova (Udruženje prerađivača mleka) nije zadovoljna podrškom institucija ovom sektoru koji upošljava preko osam hiljada radnika. Nadležnima je, u pismu koje je potpisao predsednik ovog udruženja Gani Durmišaj, poručeno da su mlekari spremni na razgovore, ali i na izlazak na ulicu.
  • 09.08.2022
Poljoprivredna savetodavna služba iz KM  na Prvom sajmu jagodastog voća
Ovogodišnji prinosi pšenice i kukukuruza su sudeći po do sada požnjevenim površinama manji u odnosu na prošlogodišnji rod. Sušni period i visoke temperature su u kratkom vremenskom roku umanjili rod kukuruza za više od trideset odsto na zasadima, rekao je za Radio Mitrovica Sever agronom Ljiljana Gvozdić. Gvozdić se bavi voćarstvom, ali je prenela utiske sa terena gde zajedno sa svojim kolegama iz Poljoprivredne stručne službe u Kosovskoj Mitrovici svakodnevno prikuplja informacije od proizvođača i radi na primeni agrotehničkih mera.
  • 29.07.2022
Prosečni prihodi pšenice, poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom
Žetva pšenice je završena. Prihodi su prosečni, a cena malo viša u odnosu na prethodnu godinu. Neki poljoprivrednici se nadaju se da će cena pšenice porasti, pa su odlučili da je ne prodaju odmah.
  • 28.07.2022