Vesti
Poljoprivreda

Centralno Kosovo: Završetak berbe šljiva

Na centralnom Kosovu polako se privodi kraju berba šljiva koja je počela sredinom avgusta. Voćari su zadovoljni rodom, što samo po sebi znači da će dobar deo plodova kasnije završiti u rakijskom kazanu i slatkoj zimnici. Na veliko su se šljive prodavale za oko 20, na malo 50 centi po kilogramu.
Centralno Kosovo: Završetak berbe šljiva
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Dejan Todorović iz Sušice se bavi voćarstvom i pčelarstvom. Na površini od 70 ari ima tri šljivika u kojima uzgaja tri vrste ovog voća: stenlej, čačansku rodnu i čačansku lepoticu.

Na parceli od 40 je voćnjak star desetak godina. Ove godine je dao prinos od oko 8 tona šljiva.

„Berba šljiva počela je 15. avgusta, završiće se za koji dan. Do 15. septembra sve je obrano, ostalo je još nešto malo voća da se prikupi. Prezadovoljan sam ovogodišnjim rodom, uglavnom koristim šljive za rakiju, a uskoro planiram da se konkretnije bavim i njihovom prodajom. Ove godine na veliko prodajna cena šljive je 20 centi“, kazao je Todorović kome u berbi šljiva pomažu članovi porodice.

„Ukoliko druga dva mlada šljivika sledeće godine rode, moraću da zaposlim i radnike“, rekao je.

Todorović je naveo da voćnjak iziskuje dosta truda i rada, te da najviše posla ima oko krojenja (orezivanja) voća u jesen.

„Posla u voćnjaku ima tokom cele godine. Prihrana šljiva vrši se tokom cele sezone. S jeseni dodajem stajsko đubrivo, nakon berbe sledi kultiviranje oko stabala, a ostale delove kosim. Tokom proleća izbegavam prskanje hemijskim sredstvima zbog pčela“, rekao nam je Todorović koji je nezadovoljan prodajom šljiva, pa ih uglavnom poklanja rodbini, prijateljima i komšijama.

Slobodanka Jovanović iz Preoca svake godine od svojih šljiva priprema džem, slatko, a bude šljiva i za rakiju.

„U našem voćnjaku ima oko stotinu stabala šljiva. Uglavnom amerikanke. Rod je ove godine dobar, ali čini mi se da je više bilo prošle sezone. Dosta smo i prodali po ceni od 50 centi po kilogramu. Na drveću ima još nešto malo šljiva, očekujemo da se sa berbom završi u toku sledeće nedelje“, rekla je Jovanovićeva za RTV Kim.

Agronom Voja Dekić iz Donje Gušterice ističe da je rod šljiva moravki ove godine znatno manji zbog kasnih mrazeva u proleće, ali da zato šljiva amerikanka, i stenlejka imaju veći prinos roda, te da je njihov kvalitet zadovoljavajući.

„Rana šljiva ili moravka, kako je kod nas poznata, ove godine je dala manji prinos. U proleće je stradala od kasnih mrazeva koji su njen rod smanjili za više od 50 odsto. Dok su čačanske rodne, i druge sorte šljiva imale bolji rezultat, a i kvalitet polodova je bio dobar, šljive su sočne i slatke. Bilo je dosta kišnih dana, a šljivama je odgovarala vlaga, pa nije bilo potrebe za zalivanjem. Ljudi slabo kupuju šljive, pa uglavnom od šljiva pripremamo rakiju“, rekao je Dekić.

On podseća da nakon berbe voćnjak treba tretirati preparatima protiv korova da bi kultiviranje koje sledi, kako bi se voćnjak pripremio za zimski period, bilo lakše i kvalitetnije urađeno.

„Nakon završene berebe, u voćnjaku se pojavio širokolisni korov, zato je potrebno prskanje herbicidima. Nakon par dana korov će da uvene i olakšaće kultiviranje zemljišta u koje se dodaju minelralna đubriva na bazi fosfora i kalijuma“, objasnio je Dekić.

Smatra se da je domaća šljiva nastala hibridizacijom između trnjine i džanarike. Do danas je proizveden veliki broj sorti domaće šljive, preko 2000. Gaji se u čitavoj Evropi, izuzev krajnjeg severa, u severnoj i južnoj Africi, severozapadnoj Indiji, istočnoj Aziji i Severnoj Americi.

 

 Ostale vesti

Lokalni voćari na udaru globalne krize
Sve je manje srpskih porodica koje na centralnom Kosovu gaje voće i povrće na velikoj površini. Oni koji to još uvek čine, kao dva najveća problema ističu globalnu krizu i nedostatak radne snage.
  • 06.05.2022
Raspisan konkurs za poljoprivredne subvencije
Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je konkurs za poljoprivredne subvencije za 2022. godinu, saoštilo je Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica.
  • 27.04.2022
Gračanica: Setva kukuruza počela, subvencija još nema
U aprilu počinje vegetaciona sezona biljaka, a sa njom i svi radovi u polju. Setva jarih useva je najvažniji posao poljoprivrednika u ovom mesecu. Budući da je kukuruz na centralnom Kosovu najzastupljenija kultura, njemu se posvećuje najviše pažnje. U Gračanici i okolnim selima uveliko se seje, iako u lokalnoj samoupravi još uvek nije raspisan konkurs za subvencije poljoprivrednicima.
  • 12.04.2022
Proizvođaći pilećeg mesa na Kosovu bez podrške resornog ministarstva
Proizvodnja pilećeg mesa na Kosovu do sada nije podržana direktnim subvencijama od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR). Sudeći po nacrtu administrativnog uputstva koji je u javnoj raspravi, ni ove godine nije predviđena podrška ovom sektoru.
  • 11.04.2022
Gvozdić: Jutarnji mrazevi ne smetaju voću, vegetacija kasni

Proleće i temperaturna kolebanja, a posebno jutarnji mrazevi mogu negativno da utiču na poljoprivredne useve i rane zasade. Međutim to se ne odnosi na voćne sadnice autohtonih sorti koje se uzgajaju na našem području, jer su uglavnom cvetovi još u pupoljcima i niske temperature nemaju veliki uticaj, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica Ljiljana Gvozdić, diplomirani inženjer agronomije koja se usko bavi praćenjem voćarske proizvodnje.

  • 06.04.2022
Kosovu je potrebno oko 400 hiljada tona pšenice godišnje
Rast cena osnovnih životnih proizvoda poslednjih dana naterao je građane da odlaze u prodavnice da se snabdevaju brašnom.I pored poziva Udruženja mlinova, Ministarstva finansija i Ministarstva trgovine i industrije Kosova da ne paniče jer brašna ima dovoljno, rafovi popunjeni sa paketima brašna u prodavnicama su prazni.Ali do kada će Kosovo moći da podmiri potrebe građana pšenicom?
  • 13.03.2022