Vesti
Poljoprivreda

Bolja zarada od malina i kupina nego od žita

Porodica Kitić iz Ugljara uzgaja maline i kupine. Osim za jelo i prodaju, Kitići od ovog voća pripremaju sokove, kompote i vino. Zoran Kitić smatra da je isplativije baviti se uzgajanjem bobičastog voća, nego gajenjem žita i kukuruza.
Bolja zarada od malina i kupina nego od žita
Zoran Kitić u svom malinjaku (Foto Kim)

Porodični posao

Malinjak porodice Kitić zasađen je na površini od 20 ari. Preovlađuje malina sorte "Polka" koja ima plodove tokom čitavog leta i jeseni. Berba je u toku, a angažovana je cela porodica.

„Berba traje od juna pa sve do novembra. Sve obavljam sam i sa porodicom, nije isplativo da na ovoj površini angažujem radnike, već porodica pomaže kada je to potrebno. Ove godine ima manje malina, ali su vremenski uslovi mnogo bolji. Prošle godine smo imali problema sa plamenjačom, kada je vegetacija malina uništena, a berba obustavljena“, rekao je Zoran.

Problem sa cenama

Naš sagovornik kaže da je prethodnih godina otkupna cena bila bolja. Za kilogram maline plaćalo se po 2 evra, dok je prošle godine zbog loših uslova, cena bila 0,80 centi. Iako je ove godine duplo veća cena nego prethodne, za porizvođače je 1,50 evra po kilogramu ipak nedovoljno.

„Maline odnosim u hladnjaču u Mramoru, od njih dobijam gajbe i pakete u koje pakujem maline. Jedan deo malina koje odnosim je zaleđen, dok su drugi deo sveže maline. Maline koje su zaleđene prolaze kontrolu i ako ispunjavaju uslove, biće prodate u prvoj klasi po većoj ceni“, rekao je Kitić.

Zaštita od nepogoda i bolesti

U procesu razvoja ploda potrebna je zaštita od nepogoda i bolesti. Da bi zaštitio svoje maline, Kitić koristi samo organske preparate.

„Prve godine sam koristio koprivu, ove godine organski preparat `Kudo`. Posle prskanja malina može odmah da se jede. U sistem ’kap po kap’ kojim zalivam maline dodao sam i više kalijuma zbog roda, ali i fosfora jer u našoj zemlji nema dovoljno fosfora“, rekao je Kitić.

Žičana mreža je prekopotrebna za zaštitu od vremenskih nepogoda.

„Trenutno maline i kupine štitim mrežom, koja je dobra protiv sunca, ali mogla bi da zaštiti i od vremenskih neprilika kao što je grad. Ova mrežu koju imam je lošeg kvaliteta i već je dotrajala, tako da bi mi sada najviše trebala protivgradna mreža koja je žičana, koja ima mehanizam za razvlačenje i skupljanje. Ona traje oko 10 godina“.

Nedovoljno subvencija

Kitić napominje da je do ove godine dobijao subvencije od 80 evra na 20 ari, ali da to nije dovoljno.

„Više ne dobijamo subvencije po aru zasađenih malina, već po kilogramima prodatih malina koje odnesemo u hladnjače, sa njima napravimo ugovor i za svaki kilogram koji odnesemo dobijamo po 0,8 centi koje hladnjača isplaćuje“.

Loša godina za maline

Agronom Voja Dekić kaže da ova godina nije bila pogodna za maline i da su lošijeg kvaliteta nego lane.

„Maline su lošijeg kavliteta, moraju se odmah sakupljati. Ako se ne skupe, onda se desi da budu prezrele. Uzgajivači malina moraju da angažuju radnike kako bi berba protkela brzo jer malina propada ako se ne skupi u toku dana. Radna snaga je skupa, ove godine je dobro to što je prodajna cena malina bolja nego prošle“.

Agronom Dekić je imao i nekoliko saveta za malinare.

„Da bi pripremili maline za sledeću godinu nakon sakupljanja, malinari `Polku` kose do zemlje na jesen, dok `Vilamet` i `Miker`, koje su stubne sorte, se na proleće orezuju“, rekao je Dekić.

Pripreme za novi rod

Pored sejanja žitarica, poslednjih godina je na centralnom Kosovu sve izraženije bavljenje voćarstvom, a posebno su aktuelni uzgajanje malina, kupina, aronije, pa čak i badema. Međutim, da bi voće rodilo i uspelo potrebno je obaviti i pripreme za narednu godinu.

„Voće ne sme biti pod korovom, jer korov od biljke uzima hranu, korove treba uništiti mehanički nikako hemijskim sredstvima zbog otrova koje sadrže“, rekao ja agronom Dekić.

Kupina za zdravlje i sopstvene potrebe

Zoran Kitić, osim maline, uzgaja i Čačanske kupine. Uzgaja ih za sopstvene potrebe, jer su bogate gvožđem i vitaminom C.

„Kupina je zdrava za anemične ljude, ali je zdravo i kupinovo vino koje sam počeo da pravim ove godine. Ako budem zadovoljan kvalitetom proširiću broj sadnica. Kupinu sam nabavio sa Instituta u Čačku, počeo sam sa 120 sadnica, a sada ih ima duplo više“.

Kupinovo vino leči anemiju, hroničnog umor, iscrpljenost i za lošu cirkulaciju. Zato je Zoran Kitić odlučio da krene sa njegovom proizvodnjom.

„Bitno je da se kupine dobro usitne rukama ili mikserom, dodaje se manja količina šećera, sve to zajedno mora da odstoji tri nedelje u buretu, najbolje bi bilo drveno, ali može i plastično. Nakon toga se pretače u druge posude u kojima stoji još dve nedelje i posle toga je spremno za upotrebu. Otkupna cena kupina je 1,50 evra po kilogramu, za sada nemam veliko tržište za prodaju, samo za rođake i prijatelje“, rekao je Kitić.

On je naveo da kupina više voli vodu nego malina, zbog toga se čeće zaliva, pa postaje sočnija, krpunija i slađa. Voli toplo vreme više od maline i bolje ga podnosi.

„Visoke temperature manje smetaju kupini nego malini, kod malina se stvaraju bele pege, ali one ne utiču na ukus i kvalitet“.

Osim što su dobre za zdravlje, kupine i maline, bez obzira na pad cene, isplativije su nego žitarice.

U novom izdanju emisije o poljoprivredi „Brazda“, pored priloga o malinaru Zoranu Kitiću, možete pogledati i priloge naših kolega: o vodeničaru Ranku Maksimoviću iz Grnčara, savete Siniše Nedeljkovića iz Stručne službe o krompiru, kao i priču o berbi borovnica na plantaži Aleksandra Milenkovića iz Štrpca.

Emisiju „Brazda“ realizuju televizije Mir, Herc, Puls i RTV Kim.

„Brazda“ se emituje svake nedelje od 11 časova na TV Kim. Ako propustite premijeru, pogledajte reprizu u ponedeljak od 10:30.Ostale vesti

„Bez pčela bi stao svet“
Danas se obeležava Svetski dan pčela. Pčelari iz Gračanice podsećaju koliko su pčele kao glavni oprašivači biljaka značajne, ali i upozoravaju na nekontrolisanu upotrebu pesticida, jednog od glavnih uzročnika njihovog uginuća.
  • 20.05.2020
Problemi poljoprivrednika u doba koronavirusa
Iako su zbog pandemije koronavirusa poljoprivrednici u srpskim sredinama na Kosovu suočeni sa brojnim problemima, ovih dana ipak uspešno privode kraju sve poljoprivredne radove na  svojim njivama.
  • 04.05.2020
Subvencije poljoprivrednicima nakon završetka epidemije koronavirusa
Za subvenicije koje poljoprivrednici svake godine dobijaju od kosovskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja konkurs još nije otvoren, kazao je za RTV Kim direktor Odeljenja šumarstva i poljoprivrede u Opštini Gračanica Dragiša Stojanović.
  • 16.04.2020
„Poljoprivreda ne može da trpi“
Prema novoj odluci o zabrani kretanja poljoprivrednicima je dozvoljen rad na imanju od 6:00 do 20:00 časova. Sekertar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Bekim Hodža je za RTV Kim istakao da oni kojima je dozvola potrebna obrazac za registraciju mogu pronaći na sajtu ministarstva. Poljoprivrednici ističu da poljoprivredni poslovi moraju da se završavaju.
  • 15.04.2020
Znanje i iskustvo kao pretpostavka za uzgoj pilića
Za uspešan uzgoj pilića i druge živine neophodni su adekvatan prostor, kvalitetna hrana i visok nivo higijene, kazao je Miloš Popović iz Gračanice koji se poslednje tri godine bavi živinarstvom.
  • 15.03.2020
Zemljoradnička zadruga je prošle nedelje u saradnji sa poljoprivrednim apotekama iz opštine Gračanica organizovala predavanje za poljoprivrednike iz oblasti proizvodnje pšenice i kukuruza.
  • 08.03.2020