Browsing: Poljoprivreda

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Naučnici najavljuju da će priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju.

Vremenski rolerkoster koji je poslednjih nedelja prisutan na centralnom Kosovu poljoprivrednicima nije dozvolio da na vreme počnu sa setvom kukuruza. Ipak, nadaju se da će ovu poljoprivrednu kulturu zasejati u predviđenom roku. Trenutni rod pšenice ocenjuju kao perfektan, ali zbog niskih jutarnjih temperatura brine ih koliko će roditi voće.

Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova produžilo po drugi put rok za konkurs za poljoprivredne subvencije za 2023. godinu.

Proleće, temperaturna kolebanja, a posebno jutarnji mrazevi i sneg mogu negativno da utiču na poljoprivredne useve i rane zasade. Međutim to se ne odnosi na voćne sadnice autohtonih sorti koje se uzgajaju na našem području, jer su uglavnom cvetovi još u pupoljcima i niske temperature nemaju veliki uticaj, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica Ljiljana Gvozdić, diplomirani inženjer agronomije koja se usko bavi praćenjem voćarske proizvodnje.

Ne treba se bazirati samo na kukuruzu i pšenici već valja pokušati i sa drugim biljnim kulturama koje bi, zbog plodne zemlje, mogle da donesu veći prihod porodicama koje se bave poljoprivredom, smatra Mladen Stevanović kojeg su novinari Radio Goraždevca zatekli na njivi dok orezuje borovnicu.

Odeljenje za poljoprivredu opštine Gračanica obaveštava poljoprivrednike da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova produžilo rok za konkurs za poljoprivredne subvencije za 2023. godinu.

Inflacija na svetskom nivou dovela je do poskupljenja naftnih derivata, hrane za životinje i drugih dobara koji su potrebni za poljoprivrednu proizvodnju. Ovogodišnji prinosi su manji za 30 odsto, pa zbog toga imamo porast cena hrane, kažu sagovornici Radio Goraždevca, TV Prizreni, radija Astra i radija Peja.

Poslednjih dana na poljima kukuruza vidljivi su poljoprivredne mašine i užurbani poljoprivrednici koji gledaju da završe poslove pre kiše. U toku je žetva ove poljoprivredne kulture.

Nakon dugotrajne suše, nevreme koje je pre nekoliko dana pogodilo selo Gornju Guštericu nedaleko od Gračanice, polomilo je grane pune ploda na desetak šljiva u voćnjaku Živorada Slavića (71). Ovaj zemljoradnik koji se, pretežno sam, stara o više od 250 stabala raznog voća nezadovoljan je i zbog izostanka podrške od strane lokalne samouprave. Međutim, iz Opštine Gračanica poručuju da od njega nikakav zahtev za pomoć nisu primili.

Asocijacija mlekarske industrije Kosova (Udruženje prerađivača mleka) nije zadovoljna podrškom institucija ovom sektoru koji upošljava preko osam hiljada radnika. Nadležnima je, u pismu koje je potpisao predsednik ovog udruženja Gani Durmišaj, poručeno da su mlekari spremni na razgovore, ali i na izlazak na ulicu.

Ovogodišnji prinosi pšenice i kukukuruza su sudeći po do sada požnjevenim površinama manji u odnosu na prošlogodišnji rod. Sušni period i visoke temperature su u kratkom vremenskom roku umanjili rod kukuruza za više od trideset odsto na zasadima, rekao je za Radio Mitrovica Sever agronom Ljiljana Gvozdić. Gvozdić se bavi voćarstvom, ali je prenela utiske sa terena gde zajedno sa svojim kolegama iz Poljoprivredne stručne službe u Kosovskoj Mitrovici svakodnevno prikuplja informacije od proizvođača i radi na primeni agrotehničkih mera.

Sve je manje srpskih porodica koje na centralnom Kosovu gaje voće i povrće na velikoj površini. Oni koji to još uvek čine, kao dva najveća problema ističu globalnu krizu i nedostatak radne snage.