Vesti
Politika

Zvaničnici oštro osuđuju poteze opozicije

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i potpredsednik Vlade Kosova Branimir Stojanović oštro su osudili ponašanje opozicionih poslanika, koji su za vreme sednice bacili suzavac.
Zvaničnici oštro osuđuju poteze opozicije
Branimir Stojanović (Foto Kim)

“Osuđujem neprihvatljivo ponašanje koje je dovelo do prekida sednice Skupštine Kosova treću nedelju za redom. To je ružno ponašanje opozicije i u suprotnosti sa demokratskom praksom i institucionalnim ponašanjem koje nastojimo da gradimo”, navodi se u izjavi Jahjage.

Ona je pozvala poslanike da se distanciraju od nasilja, da poštuju institucije koje su izgrađene uz mnogo muka i žrtvovanja, uključujući i njihovo lično žrtvovanje.

"Očigledno je da se istorija ponavlja. Pre dvadeset godina Aljbin Kurti je bio sa suzavcem, danas sa suzavcem. Neki ljudi očigledno nisu navikli ni na šta drugo osim na suzavac. Ovo je, po meni, velika sramota, jedno prosipanje mržnje na sve strane, bez elementarne kulture za politički dijalog", rekao je nakon prekida zasedanja Branimir Stojanović.

On je dodao da su pred poslanicima važni zadaci koji zahtevaju mnogo više mira, kako bi se brojni problemi građana Kosova rešavali.

"Legitimno je iznositi političke stavove, ali ne po cenu ugrožavanja života drugih ljudi", zaključio je Stojanović.

Predstavnici opozicije su u pokušaju da onemoguće normalan završetak sednice Skupštine Kosova pred njen kraj u sali aktivirali suzavac od kojeg su se poslanice Fljora Brovina i Blerta Kadriu onesvestile i prebačene su u Urgentni centar Kosova.

Poslanici Skupštine Kosova napustili su salu, nakon prihvatanja nacrta o četiri zakonska predloga, zbog toga što je u sali bačen suzavac.Ostale vesti

Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020