Vesti
Politika

Zvaničnici oštro osuđuju poteze opozicije

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i potpredsednik Vlade Kosova Branimir Stojanović oštro su osudili ponašanje opozicionih poslanika, koji su za vreme sednice bacili suzavac.
Zvaničnici oštro osuđuju poteze opozicije
Branimir Stojanović (Foto Kim)

“Osuđujem neprihvatljivo ponašanje koje je dovelo do prekida sednice Skupštine Kosova treću nedelju za redom. To je ružno ponašanje opozicije i u suprotnosti sa demokratskom praksom i institucionalnim ponašanjem koje nastojimo da gradimo”, navodi se u izjavi Jahjage.

Ona je pozvala poslanike da se distanciraju od nasilja, da poštuju institucije koje su izgrađene uz mnogo muka i žrtvovanja, uključujući i njihovo lično žrtvovanje.

"Očigledno je da se istorija ponavlja. Pre dvadeset godina Aljbin Kurti je bio sa suzavcem, danas sa suzavcem. Neki ljudi očigledno nisu navikli ni na šta drugo osim na suzavac. Ovo je, po meni, velika sramota, jedno prosipanje mržnje na sve strane, bez elementarne kulture za politički dijalog", rekao je nakon prekida zasedanja Branimir Stojanović.

On je dodao da su pred poslanicima važni zadaci koji zahtevaju mnogo više mira, kako bi se brojni problemi građana Kosova rešavali.

"Legitimno je iznositi političke stavove, ali ne po cenu ugrožavanja života drugih ljudi", zaključio je Stojanović.

Predstavnici opozicije su u pokušaju da onemoguće normalan završetak sednice Skupštine Kosova pred njen kraj u sali aktivirali suzavac od kojeg su se poslanice Fljora Brovina i Blerta Kadriu onesvestile i prebačene su u Urgentni centar Kosova.

Poslanici Skupštine Kosova napustili su salu, nakon prihvatanja nacrta o četiri zakonska predloga, zbog toga što je u sali bačen suzavac.Ostale vesti

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020