Vesti
Politika

Zvaničnici danas na Molitvenom doručku

Na Molitvenom doručku koji danas organizuje predsednik SAD Barak Obama, među zvanicama su i premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači.
Zvaničnici danas na Molitvenom doručku
Foto www.whitehouse.gov

Nacionalni molitveni doručak je tradicija stara 61 godinu koja svakog prvog četvrtka u februaru u Vašingtonu, u zajedničkoj molitvi okuplja predsednika SAD-a, članove Kongresa, američke političare, vojne lidere i goste iz stotinak zemalja.

Na tradicionalnom skupu u Vašingtonu pored predsednika Vlade Srbije u ostavci Ivice Dačića učestvovaće i princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, poslanici Srpske napredne stranke Zoran Babić i Vladimir Marinković.

Manifestaciji će prisustvovati i kosovski premijer Hašim Tači kao i njegov zamenik Slobodan Petrović.

Petrović se juče, kako je saopšteno iz njegove stranke, sastao sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojt Brajan Jiom kao i direktorom kancelarije Stejt dipartmenta za južnu i centralnu Evropu Džonatan Murom.

On je sa njima razgovarao na temu poslednjih lokalnih izbora na Kosovu kao i izborima koji će se 23. februara održati u Severnoj Mitrovici.Ostale vesti

Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022
Kurti: Vučićeve izjave o likvidacijama na Kosovu su plod njegove mašte
Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenjuje da izjave zvaničnika iz Beograda, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojima govore o nasilju i likvidacijama na Kosovu, pokazuju kakve su njihove misli i mašta.
  • 12.08.2022
„Izbegavaju novinare jer bi odgovori mogli da budu smešni“
Rat izjavama kosovskih i srpskih zvaničnika ne prestaje danima. Izjava ministra policije Kosova Dželjalja Svečlje „da je sever Kosova bio El Dorado za kriminalce“ naišla je na oštre reakcije i osude Srpske liste, partnera u Vladi Kosova. Mnogobrojna saopštenja koja su tokom jučerašnjeg dana stizala na adrese medija od gradonačelnika opština sa srpskom većinom, ali i ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića, još jednom potvrđuju da ne postoji direktna komunikacija između Srba i Albanaca, čak ni u institucijama.
  • 12.08.2022