Vesti
Politika

Zvaničnici danas na Molitvenom doručku

Na Molitvenom doručku koji danas organizuje predsednik SAD Barak Obama, među zvanicama su i premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači.
Zvaničnici danas na Molitvenom doručku
Foto www.whitehouse.gov

Nacionalni molitveni doručak je tradicija stara 61 godinu koja svakog prvog četvrtka u februaru u Vašingtonu, u zajedničkoj molitvi okuplja predsednika SAD-a, članove Kongresa, američke političare, vojne lidere i goste iz stotinak zemalja.

Na tradicionalnom skupu u Vašingtonu pored predsednika Vlade Srbije u ostavci Ivice Dačića učestvovaće i princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, poslanici Srpske napredne stranke Zoran Babić i Vladimir Marinković.

Manifestaciji će prisustvovati i kosovski premijer Hašim Tači kao i njegov zamenik Slobodan Petrović.

Petrović se juče, kako je saopšteno iz njegove stranke, sastao sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojt Brajan Jiom kao i direktorom kancelarije Stejt dipartmenta za južnu i centralnu Evropu Džonatan Murom.

On je sa njima razgovarao na temu poslednjih lokalnih izbora na Kosovu kao i izborima koji će se 23. februara održati u Severnoj Mitrovici.Ostale vesti

Ambasadorka u Savetu Evrope: Zemlje članice promenile mišljenje o Kosovu
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.
  • 01.02.2023
Apel javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je geostrateška pomeranja i u tom smislu neminovno aktuelizovala kosovsko pitanje. Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu u cilju konsolidacije situacije na Balkanu rezultat je tih novih okolnosti i potrebe da se region stabilizuje i definitivno orijentiše na evroatlantske integracije", piše u Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo.

  • 01.02.2023
Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na Kosovu i dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

  • 01.02.2023
Vučević: Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost uprkos protivljenju 85 odsto građana
Crnogorska vlada je priznala nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i istakao da bi, kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka odmah bila povučena.
  • 01.02.2023
Dačić: Važno pričati sa zvaničnicima SAD, njihove ocene bazirane na predrasudama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom posete SAD da bi bilo dobro da srpska delegacija razgovara sa ljudima iz Kongresa i Stejt departmenta, čiji su predstavnici nedavno bili u Beogradu, o onome što se dešava na Kosovu.
  • 01.02.2023
Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
  • 01.02.2023