Vesti
Politika

“ZSO za bolji život Srba na Kosovu”

Zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović očekuje da će uskoro biti formirana Zajednica srpskih opština i izrazio nadu da će ta institucija postati instrument za zaštitu i bolji život Srba na Kosovu.
“ZSO za bolji život Srba na Kosovu”
Slobodan Petrović (Foto KIM)

Petrović je kazao da je prošle godine potpisao odluku o imenovanju pripremnog tima za izradu statuta i drugih akata ZSO.

„Statut je, koliko znam, u izradi. Zajednica će u skladu s nadležnostima iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonom imati pravo da sarađuje na kolektivnoj primeni svojih ovlašćenja“, objasnio je on.

Petrović je izrazio nadu da će ZSO postati instrument za zaštitu i bolji život Srba na Kosovu i istovremeno faktor stabilnosti i Kosova i regiona.

„Stvorena je atmosfera da je ZSO, čiju potrebu niko nije dovodio u pitanje, sama sebi cilj a da nikada nismo čuli čime će se ona baviti. Bitna je suština. Mislim tu na ovlašćenja, održivost, način funkcionisanja, međusobne odnose opština u toj zajednici“, kazao je on.

ZSO, kako je istakao, biće formirana kao sprovođenje dogovora dve vlade u Briselu, uz podršku i posredovanje Evropske unije i u skladu sa zakonima koji važe na Kosovu. Sve što proizađe iz ovog odnosa mora biti prihvatljivo svima, poručio je Petrović.

On je kazao da je razgovarao sa novim gradonačelnicima srpskih opština i da je veoma zadovoljan, ukazujući da su prvi susreti bili konstruktivni.

Na pitanje kada će u Prištini biti raspisani izbori i koliko će to odložiti formiranje ZSO on je kazao da ne može reći tačan datum jer ga ne zna.

„Očigledno je da su parlamentarni izbori na Kosovu blizu. Izbori uvek skrenu pažnju s aktuelnih tema i odvuku čitavo društvo u kampanju. Dakle, ta mogućnost postoji. Lično se zalažem da ni budući kosovski, kao ni aktuelni izbori u Srbiji ne utiču na tok uspostavljanja ZSO”, zaključio je Petrović.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021