Vesti
Politika

“ZSO postala predmet izbornih obećanja“

“Zajednica srpskih opština postala je predmet izbornih obećanja i političkih dogovora u konstituisajnu vlada“, ocenio je u izjavi za RTV Kim analitičar iz Beograda Dušan Janjić.
“ZSO postala predmet izbornih obećanja“
Dušan Janjić (Foto arhiva Kim)

Nakon trinaest meseci pauze, delegacije Beograda i Prištine ponovo će sesti za pregovarački sto.

Prema pisanju medija prvenstveno će se razgovarati o postignutim, ali neprimenjenim sporazumima iz Brisela, odnosno o formiranju Zajednice srpskih opština i energetici.

Analitičar Dušan Janjić u izjavi za RTV Kim kaže da ZSO “ima čudnu sudbinu“.

Podseća da je ona najpre zamišljena kao zajednica četiri opštine na severu Kosova, a da je na inicijativu Beograda proširena i na ostale srpske opštine južno od Ibra. Dodaje da je ZSO od 2014. godine postala predmet izbornih obećanja i politčkih dogovora u konstituisanju svih vlada.

“Prosto nema više vremena. Ona (ZSO) mora da se realizuje u narednih par meseci, da se izradi Statut i pripremi uredba Vlade Kosova o aktiviranju tog statuta, jer ako bi ZSO ostala predmet ucenjivajna to bi i te kako ometalo novu fazu dijaloga Beograda i Prištine. Očekujem da će se pitanje statuta i njegove verifikacije kroz uredbu Vlade Kosova razrešiti do maja meseca ove godine, a potom ostaju sva ona komplikovana pitanja. Ako gledamo objektivno, u kosovskom budžetu nema para za Zajednicu srpskih opština, a to znači da bi ona mogla da profunkcioniše krajem godine, nekim rebalansom budžeta, ili na proleće 2019. godine“, ističe Janjić.

Janjić kaže da će se osim o ZSO u Briselu razgovarati i o drugim temama.

“Na dnevnom redu biće i druga pitanja kao što je konačno puštanje telefonskog saobraćaja, pitanje energetike, hoće li ili neće Srbija da aktivira svoja preduzeća na severu Kosova. Dakle, čitava paleta tehničkih pitanja kada je u pitanju nivo na kojem će razgovarati Marko Đurić. Nakon toga sledi sastanak dva predsednika. Oni bi trebalo da se dogovore o detaljima za novu fazu dijaloga koja se očekuje u maju mesecu“.

Razgovori na tehničkom nivou u Briselu nastavljaju se sutra. Srpsku delegaciju predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a prištinsku Avni Arifi.



Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021