Vesti
Politika

"ZSO posledica nesposobnosti integrisanja Srba"

Kosovski premijer Isa Mustafa poručio je da je Zajednica srpskih opština posledica nemogućnosti Prištine da Srbe sa severa integriše u institucionalni i politički život.
Isa Mustafa (Foto Kim)

Zbog toga ZSO ne treba stvarati kao "užas i strah", već je treba tretirati kao formu za integraciju manjina, psebno srpske.
 
ZSO treba tretirati kao formu funksionisanja "Kosova kao multietničke države, kao formu demokratije i kao mogućnost komunikacije i unutrašnjeg poverenja", napisao je Mustafa na svom Fejsbuk profilu.
"Mi smo demokratska zemlja", dodao je Mustafa.

On je naopomenuo da bi sa mnogo većim zadovoljstvom pričao i pisao o mnogim drugim stvarima koje, kako je rekao, tište Kosovo, nego o ovoj.

"Nezavinost Kosova je proglašena na granicama iz 1974., ali suverenitet nije mogla da širi na severu Kosova preko reke Ibar", napisao je Mustafa.

Kosovski premijer ukazuje da su tamo ostale četiri opštine, ostao je, kaže, veliki deo Trpeče i veliko jezero Gazivode koje proizvodi energiju.

Otuda se, dodao je, snabdeva Kosovo B i opštine oko nje.

"Jednom rečju nismo mogli da Srbe sa severa integrišemo u institucionalni i politički život", naveo je kosovski premijer.

A jedini način da se Srbi sa severa integrišu bio je dijalog, napisao je premijer Kosova.

"Preko dijaloga je postignuto da carinic Kosova bez problema postave granicu na severu, da policija Kosova deluje na celoj teritoriji, da se rasformira civilna zaštita, da se uspostave vladavina prava, da Kosovo ima svoj telefonski kod, da ima svoje energetske granice, ali takođe da ima i Asocijaciju (ZSO) kao formu organizovanja opština sa srpskom većinom gde se njima daje mogućnost da deluju u jednoj asocijaciji bez podele na one srpske ili albanske", naveo je Mustafa.Ostale vesti

Kurti: Mene je izabrao narod, a ne ambasadori
Premijer Kosova Aljbin Kurti naveo je da veoma ceni američkog ambasadora Džefrija Hovenijera, ali da je njega izabrao narod, a ne ambasadori.
  • 01.06.2023
Borel: Tri jasna zahteva - novi izbori, učešće Srba i ZSO
Specijalni predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel poručio je da su u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani izneta tri zahteva - novi izbori na severu, obezbeđivanje učešća Srba na njima i početak rada na uspostavljanju ZSO, navodeći da će u suprotnom to imati ozbiljne posledice po odnose sa Evropskom unijom.
  • 01.06.2023
Osmani: Ako Srbi žele nove izbore na severu, postoji legalan način
Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je danas u Moldaviji održan kratak zajednički sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kome su bili i predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i šef spoljne politike EU Žozep Borel. Onaw je navela da postoji mogućnost održavanja novih izbora u četiri opštine na severu, što su zatražili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.
  • 01.06.2023
Vučić: Težak razgovor sa Makronom i Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je imao težak razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu.
  • 01.06.2023
MSP Kosova pozvalo građane da izbegavaju putovanje preko Srbije
Zbog situacije na severu Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore pozvalo je sve građane Kosova da "izbegavaju prelazak preko Srbije".
  • 01.06.2023
Makron: Pariz i Berlin pozvali na nove izbore na severu Kosova uz učešće Srba

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Moldaviji da su Pariz i Berlin danas apelovali na Srbiju i Kosovo da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

  • 01.06.2023