Vesti
Politika

“ZSO nije pretnja Albancima”

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić rekao je za RTS da Zajednica srpskih opština nije nikakva pretnja albanskom stanovništvu i da je njen prevashodni cilj zaštita Srba na Kosovu.
“ZSO nije pretnja Albancima”
Marko Đurić (Foto Kim)

"Pre svega mislim da je užasno što neki političari u Prištni zastrašuju albanski narod ZSO. To što će Srbi imati kroz tu zajednicu kroz više prava, ne znači da će bilo ko drugi imati manje prava", rekao je Đurić.

Dodao je da 120.000 Srba na Kosovu, što je jedna trećina nekadašnjeg broja srpskog stanovništva u toj pokrajini, treba da imaju šansu da opstanu, a da će ZSO "tu šansu da im pruži".

Đurić je istako da je za Beograd važno to što je ovih dana "iz usta najviših zvaničnika zaduženih za našu zemlju" rečeno da je 25. decembar rok za usvajanje statuta ZSO.

"To je poruka za one koji sa manje želje pristupaju tom procesu, a ne nama. EU je garant tih sproazuma i mi smo potpuno spremni da radimo na sprovođenju onoga što je dogovoreno", dodao je Đurić.Ostale vesti

Hoti sutra preuzima dužnost

Avdulah Hoti koji je danas izabran za novog kosovskog premijera sutra će preuzeti dužnost. Hoti dolazi na mesto svog doskorašnjeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija, čiji je bio zamenik.

  • 03.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020