Vesti
Politika

„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“

O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
Avdulah Hoti, Aleksandar Vučić, Žozep Borel (Printskrin JuTjub)

Premijer Kosova Avdulah Hoti je ranije danas izjavio da nije siguran da će nove runde dijaloga u Briseli uopšte biti, a ukoliko bude nastavljen, o Zajednici srpskih opština se neće razgovarati.

Analitičar Beljulj Bećaj je mišljenja da dijalog koji ide u dobrom pravcu ne treba prekidati, i da o ZSO treba raspravljati jer je to parlamentara obaveza Kosova.

„Dijalog utoliko pre treba nastaviti, a Zajednica srpskih opština je tema koja treba da bude predmet zajedničkog dogovora jer se za sada ne razgovara o razgraničenju, odnosno, podeli“, kazao je Bećaj i dodao:

„Ne bi bilo racionalno da se o nečemu što je naša parlamentarna obaveza ne razgovara, mislim da treba da se razmišlja o promeni kvaliteta odnosa između većine i manjine. To je jedino rešenje koje vodi prema kompromisu“, rekao je on za RTV Kim.


PROČITAJTE JOŠ: Hoti: Ne znam da li će se održati sastanak u Briselu 28. septembra


Predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić kazao je za RTV Kim da je iznenađen izjavom Hotija, „jer je i sam premijer stotinu puta kazao da stalno moramo voditi dijalog zbog normalizacije odnosa“.

„Čak je i LDK stalno insistirao na obaranju prethodne vlade jer su smatrali da premijer Kurti nije bio posvećen dijalogu. A sada ni Hoti nije siguran da li će biti dijaloga ili neće, to je sasvim apsurdno. Sve vreme se znalo da će ZSO biti jedna od tema. Umesto da Hoti sam preporuči neke ideje i sam uredi Statut Zajednice, jer ga nemamo, on to odbija. Najmanje što Hoti može da učini jeste da ode na pregovore", rekao je Rašić.

Analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da „Zajednica srpskih opština treba da stupi na snagu nakon što Srbija prizna Kosova“.

„Dijalog se mora nastaviti, a da li će ga biti ili ne, to ne zavisi samo od volje pojedinih činioca, već i od agende onih koju učestvuju u pregovorima. O Zajednici srpskih opština treba diskutovati, kao i da se odredi njena forma, ali i da se odredi u čijoj će nadležnost biti. Ipak, smatram da formiranje treba da bude nakon konačnog sporazuma sa Srbijom, i da ZSO treba stupi na snagu onog dana kada Srbija prizna Kosovo“, naveo je Spahiu.

Nastavak razgovora delegacija Beograda i Prištine u Briselu prethodno je najavaljen za 28. septembar.Ostale vesti

Nastavak dijaloga BG i PR u četvrtak u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u četvrtak, 29. oktobra, sastankom na nivou eksperata, sazanje Tanjug u Briselu.
  • 27.10.2020
Smit: Tači ustavnim amandmanima pokušava da okonča rad suda
Glavni tužilac haškog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na Ustav Kosova, koje je predložio predsednik Kosova Hašim Tači, predstavljaju pokušaj da se "okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje" tog suda.
  • 27.10.2020
Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020