Vesti
Politika

"ZSO do proleća, vlada neće pasti na ovom testu"

Zajednica srpskih opština biće formirana do proleća naredne godine, procenjuje koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Bljerim Šalja.
Vlada Kosova (Foto Kim)

On poručuje da na Kosovu za to postoji većina u parlamentu, te da kosovska vlada neće pasti na ovom testu.

"Radi se o obavezama koje smo preuzeli i nemamo plan B. To treba da uradimo kao vlada danas, bez obzira na to ko se nalazi na vlasti", rekao je Šalja odgovarajući na pitanje hoće li vlada uspeti na nametne formiranje ZSO ili će pasti zbog ovog pitanja.

Najava formiranja ZSO nailazi na negodovanje opozicije u kosovskom parlamentu, pretnju protestima, a Šalja kaže da opozicija ima prava da ima stav o svemu, ali da vlada ima jasnu većinu u parlamentu da sprovede svoju politiku.

Radi se o klasičnoj demokratiji, o odnosu snaga. Opozija kao uvek ima svoje stavove i o svemu, pa i o ZSO, Specijalnom sudu, Briselskom sporazumu...Ali mi smo obaveze preuzeli i moramo da radimo na impelemntaciji Briselskog sporazuma kako se ne bi krenulo unazad“, poručio je Šalja, koji je učestvovao do sada u svim pregovorima Beograda i Proštine, od Rambujea, Pariza, preko Beča, pa sada i u briselskim.

Na pitanje kada očekuje da ZSO bude formirana, Šalja kaže do proleća naredne godine - februara, marta i to sve zbog poduže procedure.

„Prvo treba da se donese uredba od strane vlade kosova, pa onda ona treba da ide na Ustavni sud da se vidi da li je po Ustavu. Nakon toga imamo četiri meseca da se napiše draft Statut Asocijacije, odnosno Zajednice. Tako da, kad uzmemo u obzir celu proceduru, ZSO će biti formirana tek u proleće naredne godine“, procenjuje Šalja.

Kaže i da je bolje da se sačeka još malo, jer na to se čekalo mnogo godina, pa je bolje da se sve uradi kako treba i na pravi način.

Ne treba da žurimo, sve su to dugoročni procesi od kojih zavisi normalizacija odnosa i na Kosovu i između Kosova i Srbije“, zaključio je Šalja.Ostale vesti

Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020