Vesti
Politika

Žozep Borel 30. januara u Beogradu, prethodno u Prištini

Šef diplomatije EU Žozep Borel trebalo bi 30. januara da dođe u Beograd, a prethodno će boraviti u Prištini, javlja večeras Tanjug uz podsećanje da Borel u Prištini nije boravio do sada.
Žozep Borel 30. januara u Beogradu, prethodno u Prištini
Žozep Borel (Foto: europa.eu)

Očekuje se da fokus razgovora visokog predstavnika sa zvaničnicima u Beogradu i Prištini bude nastavak Briselskog dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Borel je u cilju nastavka dijaloga pozvao Prištinu da što pre formira kosovsku vladu i povuče takse na robu iz centralne Srbije.

Beograd je istovremeno pozvan da se angažuje potpuno u dubokom i iskrenom dijalogu.

Žosep Borel je prilikom stupanja na dužnost šefa diplomatije EU preuzeo i ulogu glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

On je više puta naglašavao da će mu dolazak do pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normlalizaciji odnosa Beograda i Prištine biti jedan od osnovnih prioriteta.Ostale vesti

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020